Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εξιχνιάστηκαν περιστατικά διαδικτυακής απάτης από δήθεν υπηρεσίες υποστήριξης
© Silvabom | Dreamstime.com

Εξιχνιάστηκαν περιστατικά διαδικτυακής απάτης από δήθεν υπηρεσίες υποστήριξης

 • A-
 • A+
Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες • Οδηγίες από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Αυξάνονται το τελευταίο διάστημα τα περιστατικά απάτης από δήθεν εταιρείες που με το πρόσχημα ότι ο υπολογιστής ή το κινητό τηλέφωνο του θύματος έχει προσβληθεί από ιό, του ζητούν να εγκαταστήσει λογισμικό, το οποίο αυτομάτως αποκτά πρόσβαση σε κωδικούς τραπεζών και άλλα κρίσιμα δεδομένα. Σήμερα ανακοινώθηκε ότι δέκα τέτοια περιστατικά εξαπάτησης πολιτών στην περιοχή της Αττικής εξιχνιάστηκαν από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΔΗΕ).

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, οι δράστες αρχικά επικοινωνούσαν, κυρίως τηλεφωνικά, με τα θύματά τους και προσποιούνταν τους τεχνικούς κέντρου υποστήριξης εταιρειών λογισμικού. Στη συνέχεια, με το πρόσχημα ότι ο υπολογιστής ή το κινητό τηλέφωνό τους έχουν «μολυνθεί» από κακόβουλο λογισμικό, τους ζητούσαν να εγκαταστήσουν λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης για τη δήθεν επιδιόρθωση του προβλήματος.

Με αυτόν τον τρόπο αποκτούσαν πλήρη πρόσβαση στον υπολογιστή τους ή το κινητό τηλέφωνό τους και στα αποθηκευμένα προσωπικά δεδομένα των θυμάτων, όπως προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς e -banking, προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης σε λοιπές εφαρμογές, λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιστοτόπους, οι οποίοι ήταν αποθηκευμένοι στα προγράμματα περιήγησης (φυλλομετρητές-browsers), το ιστορικό της περιήγησης και αρχεία με προσωπικά δεδομένα, όπως έγγραφα, φωτογραφικό υλικό, βίντεο.

Οι δράστες στη συνέχεια προέβαιναν σε μεταφορές χρημάτων από τους ηλεκτρονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς (e-banking) των θυμάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς που είχαν οι ίδιοι ή συνεργοί τους. Σε πολλές περιπτώσεις ζητούσαν την εγκατάσταση προγραμμάτων απομακρυσμένης διαχείρισης στα κινητά τηλέφωνα των θυμάτων, ώστε να λαμβάνουν γραπτά μηνύματα (SMS) με τους κωδικούς μίας χρήσης (OneTimePasswords - OTP), που αποστέλλονται για λόγους ασφάλειας από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ταυτοποίησε τέσσερα άτομα που δραστηριοποιούνταν ή ενεπλάκησαν ως μεταφορείς παράνομου χρήματος. Για όλες τις υποθέσεις σχηματίστηκαν ποινικές δικογραφίες, τακτικής διαδικασίας, οι οποίες υποβλήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.

Στο πλαίσιο της έρευνας κατασχέθηκαν από λογαριασμούς των δραστών και αποδόθηκαν στους παθόντες περισσότερα από 9.000 ευρώ, συνολικά.

Συστάσεις προς τους πολίτες

Με αφορμή αυτή την έρευνα καθώς και ανάλογα περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συστήνει στους πολίτες:

 • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την αποφυγή οικονομικής εξαπάτησής τους.
 • Να μην πείθονται από παρόμοιες τηλεφωνικές κλήσεις.
 • Να μην ανταποκρίνονται και να διακόπτουν την επικοινωνία σε περίπτωση που λάβουν τέτοιου είδους τηλεφωνικές κλήσεις.
 • Να μην εγκαθιστούν το προτεινόμενο λογισμικό απομακρυσμένης διαχείρισης.

Παράλληλα, σε περίπτωση εγκατάστασης λογισμικού απομακρυσμένης διαχείρισης, η ΔΔΗΕ συστήνει:

 • Εάν οι δράστες είναι συνδεδεμένοι στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή τη φορητή συσκευή, άμεση διακοπή της διαδικτυακής σύνδεσης.
 • Άμεση επικοινωνία με το αρμόδιο τραπεζικό ίδρυμα σε περίπτωση πραγματοποίησης συναλλαγών-μεταφορών χρηματικών ποσών που δεν αναγνωρίζουν.
 • Άμεσος έλεγχος του υπολογιστή ή της φορητής συσκευής από αρμόδιο τεχνικό.
 •  Εκτέλεση σάρωσης ασφαλείας για τον εντοπισμό μολυσμένων προγραμμάτων, με χρήση ενημερωμένου λογισμικού ασφαλείας.
 • Άμεση επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων των συσκευών και επανεγκατάσταση λογισμικού ή στις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό, άμεση κατάργηση των εγκαταστημένων-προτεινόμενων από τους δράστες εφαρμογών.
 • Αλλαγή κωδικών πρόσβασης και χρήση νέων ισχυρών κωδικών σε όλους τους λογαριασμούς που συνδέονται στο διαδίκτυο, όπως online banking, email, social media, καθώς και ρύθμιση διαδικασίας επαλήθευσης δύο βημάτων-παραγόντων (two-factor authentication).
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Απάτη με τη μέθοδο «SIM Swap» και λεία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ
Στα χέρια της αστυνομίας έπεσε ένας 23χρονος με τη συμβουλή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατηγορούμενος για παράνομη πρόσβαση σε πληροφοριακά συστήματα.
Απάτη με τη μέθοδο «SIM Swap» και λεία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Για αύξηση απάτης μέσω σεξουαλικής εκβίασης, προειδοποιεί η Δίωξη
Την προσοχή των χρηστών του Διαδικτύου για απόπειρες οικονομικής εξαπάτησής τους μέσω μηνυμάτων εκβιαστικού περιεχομένου εφιστά η Δίωξη Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Για αύξηση απάτης μέσω σεξουαλικής εκβίασης, προειδοποιεί η Δίωξη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Οδηγίες για ανεπιθύμητες - αναπάντητες κλήσεις & μηνύματα
Μετά από πλήθος καταγγελιών που έγιναν η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το τι να κάνει το κοινό για να προστατευθεί από ανεπιθύμητες - αναπάντητες κλήσεις και μηνύματα...
Οδηγίες για ανεπιθύμητες - αναπάντητες κλήσεις & μηνύματα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Δήθεν επιστολή της ΕΛΑΣ σε ανυποψίαστους πολίτες
Εντοπίστηκε από την ελληνική αστυνομία ψευδεπίγραφο – απατηλό μήνυμα, που διακινείται ως δήθεν επιστολή της ΕΛΑΣ, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails), από δράστες που επιχειρούν προφανώς να...
Δήθεν επιστολή της ΕΛΑΣ σε ανυποψίαστους πολίτες
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Σφίγγει ο κλοιός για το κύκλωμα της προστασίας
350 οίκοι ανοχής, 250 studios και 300 παράνομα καζίνα της Αττικής πλήρωναν περίπου 1 εκατ. ευρώ τον μήνα σε μαφιόζικη συμμορία στην οποία φέρονται να συμμετείχαν 16 αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, 6 δικηγόροι, πρώην...
Σφίγγει ο κλοιός για το κύκλωμα της προστασίας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Δύο αναγνώσεις για το περιστατικό της φερόμενης απόπειρας απαγωγής παιδιού στα Φιλιατρά
Με την κατηγορία της απόπειρας αρπαγής τρίχρονου κοριτσιού οδηγείται σήμερα στον ανακριτή 29χρονος Σουδανός που διαθέτει έγγραφα νόμιμης παραμονής στη χώρα.
Δύο αναγνώσεις για το περιστατικό της φερόμενης απόπειρας απαγωγής παιδιού στα Φιλιατρά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας