Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Deutsche Welle: Οι ψαράδες του Έβρου στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής έντασης

Deutsche Welle: Οι ψαράδες του Έβρου στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής έντασης

  • A-
  • A+

Το κλίμα έντασης που επικρατεί καθημερινά στον Έβρο μεταφέρει η γερμανική εφημερίδα σε ρεπορτάζ της για την πρόσφατη ένταση που επικρατεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Γράφει η εφημερίδα:

Εικόνες καθημερινότητας από τον Έβρο. Ο Θανάσης Καμηλάρης, ψαράς και έφεδρος τους ελληνικού στρατού, έχει αναλάβει μαζί με άλλους ψαράδες και τον ρόλο του φρουρού των ελληνικών συνόρων με την Τουρκία. Ξέρει κάθε σπιθαμή γης από την ελληνική πλευρά του ποταμού, που λόγω των πολλών καναλιών, νησίδων και λιμνοθαλασσών, είναι δύσκολο να ελεγχθεί από Έλληνες μεθοριακούς φρουρούς.

Επικερδής επιχείρηση για Τούρκους στρατιώτες

Τελευταία βέβαια σημειώνονται εντάσεις ανάμεσα στους τούρκους μεθοριακούς φρουρούς και τους Έλληνες ψαράδες. «Μας απειλούν ακόμη και σε ελληνική επικράτεια» διηγείται ο Καμηλάρης. «Ήμουν στον ποταμό και ήθελα να απλώσω δίχτυα. Τότε ήρθαν 4 Τούρκοι στρατιώτες από την άλλη πλευρά. Έστρεψαν τα όπλα επάνω μου και μου είπαν ότι βρισκόμουν στην Τουρκία. Αλλά ήμουν σαφώς 100 μέτρα από τα σύνορα». Ένας άλλος ψαράς συνελήφθη και το καράβι του κατασχέθηκε. «Για τους Τούρκους έχει γίνει επικερδής επιχείρηση» λέει ένας άλλος ψαράς, ο Βασίλης Βίτσας. «Για να απελευθερώσουν τους συλληφθέντες, ζητούν 5.000 ευρώ. Ειδάλλως σαπίζει κανείς 6 μήνες στη φυλακή. Ο συνάδελφός μου αναγκάστηκε να πληρώσει 4.000 για δικηγόρο, για τη δίκη στην Τουρκία και να πάρει πίσω το σκάφος του» διηγείται ο Βίτσας: «Για τέτοια περιστατικά δεν μιλά κανείς, δεν βγαίνουν στις εφημερίδες». «Όλα ξεκίνησαν από την ημέρα του αποτυχημένου δημοψηφίσματος» θυμάται ο Καμιλάρης. «Όλο το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρχε πρόβλημα. Οι Τούρκοι έρχονταν σε μας και ψάρευαν. Ανοίγαμε και κουβέντα. Με τους ανθρώπους απέναντι δεν είχαμε πρόβλημα, οι στρατιώτες μας χαιρετούσαν. Όμως με τις εσωτερικές τριβές στην Τουρκία, εντάθηκε και η κατάσταση στο Δέλτα του Έβρου».

Τώρα οι ψαράδες αισθάνονται αφημένοι στη μοίρα τους. «Εάν δεν ήμασταν εδώ, η περιοχή θα ήταν προ πολλού τουρκική» λέει ο Βασίλης Βίτσας. «Μόνο όταν περιπολούν ελληνική αστυνομία και στρατός έχουμε την ησυχία μας από τους τούρκους μεθοριακούς στρατιώτες. Αλλά δεν φτάνει» συμπληρώνει ο Θανάσης Καμηλάρης. «Εμείς οι ψαράδες είμαστε τα μάτια του στρατού και της αστυνομίας, Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να διατηρήσουμε ελληνικό αυτό το κομμάτι του ποταμού». Τώρα οι ψαράδες του Έβρου ελπίζουν σε βοήθεια από την Αθήνα. Και οι δύο θυμίζουν την περιπέτεια των Ελλήνων στρατιωτικών τον Φεβρουάριο του 2018, που συνελήφθησαν στις Καστανιές από Τούρκους στρατιώτες, σε περιοχή μη μαρκαρισμένη, λίγα μέτρα από την τουρκική μεθόριο.

«Η Ευρώπη να βάλει την ατζέντα, όχι η Τουρκία»

Στο μεταξύ πολλοί άνθρωποι φοβούνται κλιμάκωση της κατάστασης με την Τουρκία, ενδεχομένως και σε στρατιωτικό επίπεδο. Για τον Σωτήρη Σέρμπο, καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Θράκης, όλα εξαρτώνται από τον πρόεδρο Ερντογάν. «Η Άγκυρα ελπίζει ότι από την επιδείνωση της κατάστασης θα αποκομίσει οφέλη, και δεν θα διστάσει να φτάσει μέχρι εκεί. Η τουρκική επιχείρηση στη Συρία ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση του Ερντογάν» υποστηρίζει ο Έλληνας πανεπιστημιακός. «Ο τούρκος πρόεδρος θα παίζει το γεωπολιτικό χαρτί του, μέχρι ότου επιτύχει συναίνεση στην υπερατλαντική πολιτική του. Η Ευρώπη θα πρέπει να αντιληφθεί ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα και ρήγματα στην Τουρκία, αλλά ο εθνικισμός ενώνει τη χώρα και το στρατό». Ο Σωτήρης Σέρμπος πιστεύει ότι οι εντάσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα αποτελούν και απότοκο ευρωπαϊκής πολιτικής, που δεν μιλά με μια φωνή. «Χρειαζόμαστε μιαν Ευρώπη, που να σκέπτεται με γεωπολιτικά κριτήρια και εκεί να ενσωματωθεί η Τουρκία ως εταίρος» επισημαίνει. «Πρέπει να βρεθούν λύσεις ως εταίροι επί ίσοις όροις, από τις οποίες να επωφεληθούν και οι δύο πλευρές. Η Ελλάδα θα μπορούσε να αναλάβει ρόλο-κλειδί και να συμβάλλει στο να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Τουρκίας με την ΕΕ».

Ο Έλληνας καθηγητής θεωρεί ότι η δυσκολία στην χάραξη κοινής στρατηγικής σε σχέση με την Τουρκία οφείλεται σε εσωτερικές ευρωπαϊκές διενέξεις, που θέτουν τα συμφέροντα των κρατών στο προσκήνιο. «Η Τουρκία θα προτιμούσε συμβιβασμό σε διμερές επίπεδο. Η Ευρώπη θα πρέπει να θέσει την ατζέντα, όχι η Τουρκία», επιμένει ο κ. Σέρμπος. Αλλά και οι ψαράδες στον Έβρο θέλουν βιώσιμη λύση με την Τουρκία. Διότι με την σημερινή στρατηγική ή με ενδεχόμενη κλιμάκωση δεν θα είχε όφελος καμιά πλευρά.

Πηγή: Deutsche Welle

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στις δύο πλευρές των ελληνοτουρκικών συνόρων
Παραμένει η ένσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Από την τουρκική πλευρά των συνόρων εξακολουθούν να συρρέουν ομάδες μεταναστών και προσφύγων με την προσδοκία να περάσουν στην Ελλάδα ενώ από στην...
Στις δύο πλευρές των ελληνοτουρκικών συνόρων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απελάθηκε ο Τούρκος δημοτικός υπάλληλος
Στην Αδριανούπολη επέστρεψε ο Τούρκος δημοτικός υπάλληλος που συνελήφθη την Τετάρτη (02/05) από συνοροφύλακες στις Καστανιές Έβρου, αφού πέρασε σε ελληνικό έδαφος οδηγώντας ένα γεωργικό μηχάνημα.
Απελάθηκε ο Τούρκος δημοτικός υπάλληλος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τούρκικα αλιευτικά στα ελληνικά χωρικά ύδατα λόγω καιρού
Σε διάψευση των δημοσιευμάτων περί αλίευσης από τούρκικα αλιευτικά εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, προχώρησε το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Τούρκικα αλιευτικά στα ελληνικά χωρικά ύδατα λόγω καιρού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Διάλογος με όρους εκβιασμού δεν γίνεται»
Απάντηση στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου έστειλε χθες το βράδυ ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας ότι για να ξεκινήσει διάλογος Αθήνας-Άγκυρας, θα πρέπει η Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της.
«Διάλογος με όρους εκβιασμού δεν γίνεται»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντίδραση της Εκκλησίας της Ελλάδας στο ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
Την έντονη διαμαρτυρία και απογοήτευση όλων των Χριστιανών της Οικουμένης θα προκαλέσει τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος τονίζει με ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της...
Αντίδραση της Εκκλησίας της Ελλάδας στο ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας