• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.4°C / 16.2°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 15.2°C
  0 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 17.3°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  81%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.6°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 9.0°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 14.6°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 18.8°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.1°C / 18.5°C
  2 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 12.9°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  0 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.6°C / 16.4°C
  1 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.0°C / 14.4°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 15.3°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  0 BF
  92%
EUROKINISSI/ ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ψηφοφόρος κι ο πολίτης

 • A-
 • A+

Τούτες τις μέρες γράφονται διάφορα άρθρα και κείμενα για τα πέντε χρόνια από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τον σχηματισμό κυβέρνησης. Γίνονται αναλύσεις, κριτικές, προσεγγίσεις, αποτιμήσεις στο πόσο αριστερός υπήρξε· πού υποχώρησε – συμβιβάστηκε, τι και πόσο μπορούσε να κάνει διαφορετικό ως προς τις πολιτικές του επιλογές.

Το κόμμα, κατά την αριστερή κομματική γεωγραφία, είναι πρωτοπορία και πρέπει να καθοδηγεί και να κατευθύνει τον λαό. Με μπροστάρη το κόμμα θα πάνε τα πολιτικά πράγματα μπροστά. Ομως εκτός από τη θεωρία υπάρχει και η πράξη. Αν αυτή επαληθεύσει τη θεωρία, τότε πάμε καλά. Αλλιώς χρειάζεται επεξεργασία η θεωρία και νέα κρίση. Ενα ερώτημα που τίθεται είναι τι θέλει να κάνει ο λαός, πόσο διατεθειμένος είναι να συμβάλει, να υποστηρίξει, να δουλέψει για κάποιο διαφορετικό πολιτικό και κοινωνικό όραμα. Εκτός από την παροχή ψήφου είναι διατεθειμένος να υποστηρίξει πρακτικά το επαγγελλόμενο νέο; Ή θα περιμένει τα οφέλη και περισσότερο προς τα πού θα γείρει η ζυγαριά;

Πολλών γονιών η συμβουλή προς τα παιδιά τους ήταν «μην μπλέξεις με τα κόμματα». Γιατί η συνηθισμένη πρακτική ήταν κοιτάζω τις σπουδές μου, τη δουλειά μου και κατά διαστήματα εκπληρώνω τις εκλογικές μου υποχρεώσεις. Για την επικοινωνία με τα αστικά κόμματα υπήρχαν οι βουλευτές κι οι πολιτευτές· τι ιδιότητα κι αυτή! Ο πολίτης, ως ψηφοφόρος, απευθυνόταν στον κομματάρχη του βουλευτή στο κάθε χωριό, νησί ή συνοικία. Από αυτούς ζητούσε διορισμό στο Δημόσιο, παροχή σύνταξης, μετάθεση στον στρατό ή στη δουλειά, εισαγωγή σε νοσοκομείο και γενικά εξυπηρέτηση σε θέματα της καθημερινής ζωής του. Αυτή ήταν η πρακτική των περισσότερων και το δείχνουν ακόμα κι οι παλιές ελληνικές ταινίες.

Ετσι, εκτός του τι έκανε ή δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης, πρέπει να εξετάσουμε τι έκανε κι ο ψηφοφόρος εκτός της ανάθεσης διά της ψήφου του. Νομίζω ότι ήταν σε αναμονή και περίμενε να πραγματοποιηθούν όσα υποσχέθηκε και περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμά του. Στον δημόσιο τομέα δεν διαπιστώθηκε ιδιαίτερη σπουδή για την προώθηση των όποιων θετικών. Επικρατούσε μια ουδετερότητα και εν μέρει αδράνεια. Οι ευθύνες για αυτή την πρακτική επιμερίζονται και στις δύο πλευρές· στο κόμμα και στους ψηφοφόρους.

Απ’ την πρόσφατη ιστορία ας αναφέρουμε την αντίθετη πρακτική μετά την εκλογική επιτυχία του ΠΑΣΟΚ το 1981. Ενας πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών στήριξε την προσδοκώμενη αλλαγή. Πίστευε και ήθελε σοσιαλισμό, επιθυμούσε εξυπηρέτηση στο Δημόσιο ή κάτι άλλο. Ας έχουμε στον νου μας και τη γενική παθητική αναμονή του ψηφοφόρου κατά τη διάρκεια της πενταετίας που πέρασε.

* συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτικοί ετεροδημότες και μέτοικοι
Η επόμενη μέρα των διπλών εκλογών με διαφορετικό εκλογικό σύστημα, εκείνου της απλής αναλογικής και της ενισχυμένης, που για πρώτη φορά γίνονται στη χώρα μας, θα δημιουργήσει κραδασμούς και αναδιάταξη του...
Πολιτικοί ετεροδημότες και μέτοικοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κάτι δεν πήγε καλά, πρέπει να ξαναρχίσουμε
Ενώ η χώρα καίγεται, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον, και το «επιτελικό» κράτος έφτασε στην κατάρρευσή του, αποκαλύπτεται η μεγάλη σύγχυση στην οποία βρίσκεται το πολιτικό σύστημα.
Κάτι δεν πήγε καλά, πρέπει να ξαναρχίσουμε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρώτη φορά η Αριστερά…
Η μνήμη από τον Γενάρη του ’15 είναι ακόμα νωπή. Η Αριστερά, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πήρε την εντολή να κυβερνήσει τη χώρα μετά από αδιάβλητες εκλογές.
Πρώτη φορά η Αριστερά…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια (ρευστή) αιωνιότητα και έξι χρόνια
Τα τελευταία έξι χρόνια οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων από μικρό κόμμα σε άλλο μικρό κόμμα είναι μεγαλύτερες από τις μετακινήσεις από το ένα κόμμα εξουσίας στο άλλο.
Μια (ρευστή) αιωνιότητα και έξι χρόνια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με ρωτάς γιατί ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ...
Οι πολίτες δεν είναι άμοιροι ευθυνών, αλλά τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αποσπασματικά, χωρίς ουσιαστική και ολοκληρωτική άμυνα απέναντι στην πανδημία που μας θερίζει.
Με ρωτάς γιατί ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς ψηφίζουν οι νέοι
Πολιτικοί επιστήμονες και αναλυτές υπογραμμίζουν συχνά την ξεχωριστή σχέση των νεότερων ηλικιακά ψηφοφόρων με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο τελευταίος...
Πώς ψηφίζουν οι νέοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας