Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το ΚΚΕ(μ-λ) για τα ελληνοτουρκικά
eurokinissi

Το ΚΚΕ(μ-λ) για τα ελληνοτουρκικά

  • A-
  • A+

Δύο σημαντικά ερωτήματα για τα ελληνοτουρκικά τις εξελίξεις στη γύρω περιοχή θέτουν στελέχη του ΚΚΕ(μ-λ) απ’ όλη την Ελλάδα που υπογράφουν το παρακάτω κείμενο και τονίζουν ότι η απάντηση βρίσκεται στους κοινούς αγώνες των λαών ενάντια στους ιμπεριαλιστές-εμπρηστές του πολέμου, στις αμερικάνικες βάσεις, στις αντιδραστικές άρχουσες τάξεις, στην πολιτική του πολέμου, της εξάρτησης και του εθνικισμού.

Το κείμενο υπογράφουν οι Γιάννης Βάρλας (Αθήνα), Φωτεινή Σαλονικίδου (Θεσσαλονίκη), Στέφανος Χατζησάββας (Ξάνθη), Θάνος Ευθυμίου (Γιάννενα), Γρηγόρης Ανδρεάτος (Βόλος), Λίτσα Σαπουνά (Τρίκαλα), Στέφανος Καπνιάς (Καρδίτσα), Αντώνης Δρακωνάκης (Ηράκλειο), Νεκτάριος Κοκολαντωνάκης (Χανιά), Νίκος Παπαβασιλείου (Σάμος).

Όλη η ανακοίνωση έχει ως εξής

 

Όλες οι εξελίξεις που συμβαίνουν στη χώρα μας και στη γύρω περιοχή βάζουν επιτακτικά δύο ερωτήματα:

  • Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε ένα θερμό επεισόδιο ή ακόμη σε μια ευρύτερη πολεμική εμπλοκή της χώρας;
  • Ποιοι είναι αυτοί που μας οδηγούν σε μια τέτοια ολέθρια πορεία και πώς μπορούμε να αντιδράσουμε;

Αν στο πρώτο ερώτημα η απάντηση είναι λίγο πολύ κοινός τόπος για όλους, ότι δηλαδή 24 χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων, ο κίνδυνος επανάληψης μιας ανάλογης, ίσως και χειρότερης κρίσης προβάλει ξανά έντονος, στο δεύτερο δε συμβαίνει το ίδιο.

Γιατί το σύνολο των παραγόντων του συστήματος, η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, τα ΜΜΕ, οι διάφοροι αναλυτές, όλοι τους προσπαθούν να παραποιήσουν την πραγματικότητα. Να θολώσουν τη σκέψη μας και να ποτίσουν το μυαλό μας με το δηλητήριο του εθνικισμού. Για να κρύψουν τον τυχοδιωκτισμό τους, αλλά και την υποτέλειά τους προς τα «μεγάλα αφεντικά».

Περιορίζονται στην (υπαρκτή) όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και αποσιωπούν το γεγονός ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται η χώρα είναι ένα εκτεταμένο πεδίο σύγκρουσης των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων. Είναι ένα πύρινο τόξο που ξεκινάει από το Ιράν, περνάει από τη Συρία, ακουμπά την Κύπρο και τις ΑΟΖ και καταλήγει στη Λιβύη.

Αποκρύπτουν το γεγονός ότι πρωταγωνιστές σ’ αυτόν τον ανταγωνισμό είναι οι προστάτες τους, αμερικάνοι ιμπεριαλιστές. Που διαθέτουν την πιο δολοφονική στρατιωτική μηχανή του πλανήτη και γίνονται πιο επιθετικοί, καθώς τα σχέδιά τους σκοντάφτουν στην αναβαθμισμένη παρουσία του βασικού τους ανταγωνιστή, του ρώσικου ιμπεριαλισμού, αλλά και στη δυσφορία των ευρωπαίων «συμμάχων» τους. Αυτό δείχνει η όξυνση της αντιπαράθεσής τους με το Ιράν, το «ανακάτεμα» των ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο, η διάθεσή τους να μετατρέψουν την Κύπρο σε αβύθιστο αεροπλανοφόρο και να ελέγξουν ενεργειακά την περιοχή.

Αυτό το εκτεταμένο πεδίο ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης τροφοδοτεί με μπόλικο εύφλεκτο υλικό τον διαχρονικό ανταγωνισμό των εξαρτημένων αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας. Δημιουργεί κινδύνους, πιέσεις αλλά και «ευκαιρίες» (έτσι θέλουν να νομίζουν) για να «αναβαθμίσουν» το ρόλο τους (η μία σε βάρος της άλλης) και να αποτελέσουν τον προνομιακό εκπρόσωπο των δυτικών ιμπεριαλιστών στην περιοχή.

Η τούρκικη αστική τάξη παίζει το χαρτί του άτακτου παιδιού και ζητάει από τους ιμπεριαλιστές μια ευνοϊκότερη σχέση. Εισβάλλει στη Συρία, αρνείται να δεχτεί τη θέση του παρατηρητή στις εξελίξεις που αφορούν τους υδρογονάνθρακες, δεν αποδέχεται τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί με την ΑΟΖ της Κύπρου, «απλώνει τα πόδια» της μέχρι τη Λιβύη και μπαίνει σφήνα στους «άξονες» των ανταγωνιστών της. Προβάλλει το όραμα της «γαλάζιας πατρίδας» και απειλεί για αλλαγές συνόρων. «Υψώνει ανάστημα» περιφερειακής δύναμης και ζητάει τον ανάλογο χώρο, προχωρώντας σε επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς.

Από την άλλη μεριά, η αστική τάξη της χώρας μας παίζει το χαρτί του καλού παιδιού στους Αμερικάνους και παραχωρεί ολόκληρη τη χώρα για να γίνει μια τεράστια αμερικανο-ΝΑΤΟϊκή βάση. Ακολουθώντας τις εντολές τους συγκροτεί ενεργειακούς και στρατιωτικούς άξονες με Ισραήλ, Αίγυπτο και Κύπρο, εξυπηρετώντας την πολιτική των ΗΠΑ για γεωστρατηγικό και ενεργειακό έλεγχο της περιοχής.

Υποτάσσεται στα σχέδιά τους και λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για να επανακάμψει η Τουρκία στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Δύσης. Θεωρεί ότι «απωθεί» κατ’ αυτόν τον τρόπο την τουρκική αστική τάξη στα Μικρασιατικά παράλια, ότι κερδίζει πόντους σε βάρος της, ότι αναβαθμίζει τον δικό της ρόλο και την ίδια στιγμή παρακολουθεί αμήχανη την «ουδέτερη» στάση των προστατών της στην προκλητική ενέργεια του τουρκολιβυκού συμφώνου. Αναζητά διεύρυνση στηριγμάτων, δείχνει πρόθυμη και για άλλες «αποστολές» (Λιβύη, Σαουδική Αραβία), διογκώνει τις πολεμικές δαπάνες και ανεβάζει το θερμόμετρο του εθνικισμού για να κρύψει ή και να στηρίξει το μίγμα τυχοδιωκτισμού και υποταγής στα μεγάλα αφεντικά, που αποτελεί την ουσία της πολιτικής της.

Είναι αυτός ο εθνικισμός που ρίχνει άφθονο μίσος στην καρδιά και το νου του λαού και της νεολαίας μας, στρέφει τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις σε αντιδραστική τροχιά και υψώνει ισχυρό φραγμό στη δυνατότητά τους να αναγνωρίσουν τα πραγματικά προβλήματα και τους πραγματικούς ενόχους:

  • Ότι, δηλαδή, βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να γίνουν κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών, και θυσία στους τυχοδιωκτισμούς των κυρίαρχων αστικών τάξεων.
  • Ότι εχθροί τους δεν είναι οι γειτονικοί λαοί (θύματα και αυτοί των ίδιων καταστάσεων), αλλά πρώτα απ’ όλους οι ιμπεριαλιστές-φονιάδες των λαών, οι ΗΠΑ και η ΕΕ.
  • Ότι την αγανάκτηση και την οργή τους δεν πρέπει να την εισπράττουν οι μετανάστες και οι «ξένοι», αλλά η άρχουσα τάξη και οι κυβερνήσεις της, που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε εκτεταμένη ΝΑΤΟϊκή βάση και πλατφόρμα εξόρμησης των ΗΠΑ.

Μία, λοιπόν, μόνο απάντηση υπάρχει στο ερώτημα τι κάνουμε για να αποτραπεί η πορεία προς τον όλεθρο. Κι αυτή βρίσκεται στους κοινούς αγώνες των λαών ενάντια στους ιμπεριαλιστές-εμπρηστές του πολέμου, ενάντια στις αμερικάνικες βάσεις, ενάντια στις αντιδραστικές άρχουσες τάξεις, ενάντια στην πολιτική του πολέμου, της εξάρτησης και του εθνικισμού.

Για ένα ισχυρό αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο των λαών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας.
Να αρνηθούμε να γίνουμε θυσία στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους αστικούς τυχοδιωκτισμούς
Να μην υποταχθούμε στα εθνικιστικά, φιλοπόλεμα κηρύγματα, να παλέψουμε για ειρήνη, φιλία και συνεργασία των λαών.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ(μ-λ) πραγματοποιεί εκδηλώσεις – συζητήσεις πανελλαδικά. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και στα Χανιά με αξιόλογη παρουσία εργαζόμενων και νεολαίων, αλλά και εκπροσώπων άλλων οργανώσεων, όπου έγιναν πλούσιες συζητήσεις και αναδείχθηκε η ανάγκη της κοινής δράσης, με στόχο να βγει ο λαός στο προσκήνιο. Επιπλέον έχουν προγραμματισθεί εκδηλώσεις στην Ξάνθη(1/2), στη Θεσσαλονίκη (2/2), στο Ηράκλειο (4/2), στο Βόλο (5/2),στη Σαμο(8/2),στα Τρικαλα(2/2)και στα Γιάννενα (8/2), ενώ αναμένεται η ανακοίνωση και σε άλλες πόλεις.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στα Προπύλαια το απόγευμα οι συγκεντρώσεις κατά των βάσεων
Οι διαδηλώσεις στην Αθήνα, έχουν προγραμματιστεί για τις έξι το απόγευμα στα Προπύλαια και για τις έξι και μισή, στη συμβολή Εγνατίας και Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη.
Στα Προπύλαια το απόγευμα οι συγκεντρώσεις κατά των βάσεων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ(μ-λ): Να μη γίνουν οι λαοί θυσία σε βρόμικα παζάρια και φιλοπόλεμα σχέδια
Τη μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την όξυνση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εκφράζει το ΚΚΕ(μ-λ), το οποίο σε ανακοίνωσή του τονίζει πως οι λαοί «δε θα κερδίσουν τίποτα...
ΚΚΕ(μ-λ): Να μη γίνουν οι λαοί θυσία σε βρόμικα παζάρια και φιλοπόλεμα σχέδια
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ (μ-λ): «Ο λαός να ανησυχεί από τον ανταγωνισμό για τις ΑΟΖ»
«Η ελληνοϊταλική συμφωνία για την ΑΟΖ του Ιονίου αποτελεί για την ντόπια αστική τάξη ένα ακόμη «επεισόδιο» στον αντιδραστικό ανταγωνισμό της με την αστική τάξη της Τουρκίας» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ...
ΚΚΕ (μ-λ): «Ο λαός να ανησυχεί από τον ανταγωνισμό για τις ΑΟΖ»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Το μπάχαλο δυστυχώς συνεχίζεται…
Κριτική στην κυβέρνηση για τον χειρισμό των δηλώσεων του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει πως «το μπάχαλο δυστυχώς συνεχίζεται...». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει...
ΣΥΡΙΖΑ: Το μπάχαλο δυστυχώς συνεχίζεται…
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το ΠΡΑΤΤΩ για τα ελληνοτουρκικά
«Ανικανότητα να διαχειριστεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να αξιοποιήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο» καταλογίζει στη Νέα Δημοκρατία το ΠΡΑΤΤΩ, του Νίκου Κοτζιά.
Το ΠΡΑΤΤΩ για τα ελληνοτουρκικά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Η κυβέρνηση να σταματήσει να εξωραΐζει την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά»
Ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας χαρακτήρισε τις δηλώσεις συμπαράστασης από την Ε.Ε., ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για ολιγωρία,...
«Η κυβέρνηση να σταματήσει να εξωραΐζει την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας