Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελλάς, Γαλλία... συμμαχία με αιχμή Τουρκία και προσφυγικό 

Ελλάς, Γαλλία... συμμαχία με αιχμή Τουρκία και προσφυγικό 

  • A-
  • A+

Αβρότητες, καλά λόγια και γενικόλογες διατυπώσεις με την τουρκική προκλητικότητα και το προσφυγικό στο επίκεντρο περιελάμβαναν οι κοινές δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν και του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Παρίσι.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής για την ανταλλαγή απόψεων που είχε τους τελευταίους μήνες με τον πρωθυπουργό και σημείωσε ότι Γαλλία και Ελλάδα έχουν κοινό στρατηγικό, γεωπολιτικό όραμα στη Μεσόγειο.

«Μιλήσαμε για το κομμάτι της ασφάλειας, ιδιαίτερα της ανατολικής Μεσογείου και σε αυτό το σημείο επαναβεβαιώνω τη δική μας θέση στο πλαίσιο Ε.Ε. και NATO: Η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο, καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας. Καταδικάσαμε με σαφή τρόπο τη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης» είπε ο Εμ. Μακρόν.

Τοποθετήθηκε, ακόμη, για τα ζητήματα τις περαιτέρω συνεργασίας στο ζήτημα της ασφάλειας, κάνοντας λόγο για κοινές θέσεις και πρωτοβουλίες και συμπληρώνοντας ότι «αυτή η στρατηγική εταιρική σχέση θα συγκεκριμενοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Τέλος Φλεβάρη ο Γάλλος υπουργός Άμυνας θα επισκεφθεί την Αθήνα. Μιλάμε για μια βιομηχανική συνεργασία και για κοινές επιχειρήσεις. Επιπλέον θα θέλαμε να δούμε και άλλες όμορες χώρες να εμπλέκονται. Δεν στρεφόμαστε απέναντι κανενός».

«Μιλήσαμε για τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Είμαι σίγουρος ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις έμειναν στο πλευρό της Ελλάδας και θα το πράξουν ξανά. Τώρα πρέπει να συνεχιστούν οι επενδύσεις που θα ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο» είπε αναφερόμενος στην οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε ξεχωριστή αναφορά στο κομμάτι του προσφυγικού/μεταναστευτικού δηλώνοντας ότι η χώρα του και η Ελλάδα έχουν «ένα όραμα που συγκλίνει απολύτως».

«Η Γαλλία θα είναι στο πλευρό σας διότι ξέρουμε ότι θα μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε έτσω ώστε να επιστρέψετε στις χώρες τους τους παράνομους μετανάστες. Μαζί θα προωθήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο συγκεκριμένο πεδίο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την εποπτεία του Μαργαρίτη Σχοινά θα παρουσιάσει ένα νέο πακέτο ασύλου και μετανάστευσης. Επιτέλους η Ευρώπη ελπίζουμε να έχει κοινή μεταναστευτική πολιτική» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε με καλά λόγια και για τις ελληνικές δεσμεύσεις αναφορικά με τη νέα πράσινη συμφωνία.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι κοινή η καταδίκη από Ελλάδα και Γαλλία της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας «τόσο στις θάλασσες της Κύπρου όσο και με το απολύτως άκυρο έγγραφο που υπέγραψε με ένα μέρος της πολιτικής τάξης της Λιβύης».

«Οποιαδήποτε πολιτική λύση στη Λιβύη έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ακύρωση του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι διαπιστώθηκε συναντίληψη με τη Γαλλία σε όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών θεμάτων προτού κάνει ξεχωριστή αναφορά στην οικονομία.

«Η Γαλλία από την πρώτη στιγμή ήταν συμπαραστάτης μας στον αγώνα για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Έχει έρθει η ώρα πια να διεκδικήσουμε τη μείωση των πλεονασμάτων και να ξαναμπούμε σε πορεία διατηρήσιμης ανάπτυξης» είπε ο Κ. Μητσοτάκης εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Γαλλία θα είναι σύμμαχος προς αυτή την κατεύθυνση.

Προανήγγειλε, ακόμη, ελληνικό αίτημα για αυξημένους πόρους από το ταμείο συνοχής, στο πλαίσιο των επαφών που θα έχει στις Βρυξέλλες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε αρκετή ώρα και για το προσφυγικό ζήτημα αναφέροντας ότι η Ελλάδα και η Γαλλία συμφωνούν ότι τρία είναι τα κλειδιά να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο:

  • Πρώτον τα εξωτερικά σύνορα πρέπει να φυλάσσονται με ευθύνη όλης της Ευρώπης και να ενταθούν οι επιστροφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Δεύτερον ότι η κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας εξακολουθεί να είναι χρήσιμη υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται και από την Τουρκία.
  • Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να εκδηλώνεται σε πανευρωπαϊκή βάση. Διεκδικούμε και συμφωνούμε σε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου.

«Με τον πρόεδρο Μακρόν, τέλος, συντασσόμαστε στην ίδια πλευρά απέναντι στα ζητήματα κλιματικής κρίσης. Έχει έρθει η ώρα όχι μόνο να επικαιροποιήσουμε τη συμφωνία του Παρισιού, αλλά να την πάμε και ένα βήματα παραπέρα» τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του για τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τουρκία και προσφυγικό στο επίκεντρο της επίσκεψης του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα
Με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα συναντηθεί, κατά την επίσκεψή του σήμερα στην Αθήνα, ο Χάικο Μάας.
Τουρκία και προσφυγικό στο επίκεντρο της επίσκεψης του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Tηλεφώνημα Μητσοτάκη - Μακρόν, νέα πρόκληση Ακάρ
Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στο επίκεντρο της επικοινωνίας του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο, ενώ η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις με σειρά στις δηλώσεις να έχει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
Tηλεφώνημα Μητσοτάκη - Μακρόν, νέα πρόκληση Ακάρ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στον Έβρο ο Μητσοτάκης με «νεκρή» τη συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, έχοντας στο πλευρό του Ευρωπαίους αξιωματούχους, ταξιδεύει στον Έβρο έχοντας απέναντι χιλιάδες απελπισμένους πρόσφυγες.
Στον Έβρο ο Μητσοτάκης με «νεκρή» τη συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μήνυμα στήριξης από το Παρίσι στην Αθήνα
«Όπως δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Παρίσι, η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο» αναφέρει μεταξύ άλλων η  Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί.
Μήνυμα στήριξης από το Παρίσι στην Αθήνα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κ. Μητσοτάκης: «Όταν η Τουρκία προκαλεί την Ελλάδα, προκαλεί την Ευρώπη»
«Τα όποια προβλήματα έχει η Ελλάδα με την Τουρκία ή με οποιοδήποτε άλλη χώρα, είναι αυτομάτως προβλήματα της Ε.Ε.», τονίζει ο πρωθυπουργός, με αφορμή τη σημερινή επίσκεψή του στο Παρίσι.
Κ. Μητσοτάκης: «Όταν η Τουρκία προκαλεί την Ελλάδα, προκαλεί την Ευρώπη»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τη βοήθεια της Γαλλίας και της ΕΕ ζητά ο Κυρ. Μητσοτάκης
Η προκλητική στάση των Τούρκων στην ανατολική Μεσόγειο έχει θέσει σε συναγερμό την κυβέρνηση που επιχειρεί να βάλει «φρένο» στα σχέδια της Άγκυρας.
Τη βοήθεια της Γαλλίας και της ΕΕ ζητά ο Κυρ. Μητσοτάκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας