Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η πρόταση ΠΡΑΤΤΩ για μέτωπο δημοκρατικής-προοδευτικής και πατριωτικής αναγέννησης της χώρας
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η πρόταση ΠΡΑΤΤΩ για μέτωπο δημοκρατικής-προοδευτικής και πατριωτικής αναγέννησης της χώρας

 • A-
 • A+

Χθες, Δευτέρα, το ΠΡΑΤΤΩ πραγματοποίησε την τακτική εβδομαδιαία συνεδρίασή της Πολιτικής Γραμματείας του. Συζήτησε για την πολιτική κατάσταση και αποφάσισε να συγκαλέσει το Πολιτικό Συμβούλιο της Κίνησης στο άμεσα επόμενο διάστημα. Έκανε ανασκόπηση σειράς εκδηλώσεων που ετοιμάζονται τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες με αποκορύφωμα πολιτική εκδήλωση στις 19.2.2020 στην Αλεξανδρούπολη και για τα ελληνοτουρκικά στις 24.2.2020 στην Αθήνα.

Η ΠΓ συζήτησε εκτενώς τις απαντήσεις που έχει λάβει το ΠΡΑΤΤΩ στις επιστολές του για τη δημιουργία μετώπου, κοινωνικού και πολιτικού, των δυνάμεων της δημοκρατίας, της προόδου, του πατριωτισμού και της αριστεράς. Με ικανοποίηση κατέγραψε τα αποτελέσματα της συνάντησης αντιπροσωπείας του ΠΡΑΤΤΩ με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα και τον Γραμματέα Π. Σκουρλέτη, που έγινε σε καλό κλίμα, όπως ανακοίνωσαν. Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης ανταλλάχθηκαν σκέψεις για τις πολιτικές προοπτικές και αλλαγές.

«Η συνάντηση αυτή ελπίζουμε να είναι ένα πρώτο βήμα στην προώθηση της δημιουργίας ενός Μετώπου αντίστασης στην υποβάθμιση της χώρας και στην υποχώρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και γενικότερα των πολιτών. Ενός μετώπου δημοκρατικής-προοδευτικής και πατριωτικής αναγέννησής της» δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Κίνησης αυτής του Ν.Κοτζιά.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το Μέτωπο που προτείνουν, ανάμεσα στα άλλα, επιδιώκει και:

Α) Τη δημιουργία ενός συντονιστικού των δυνάμεων αντίστασης στον κρατικό αυταρχισμό, στον θεσμικό νεοσυντηρητισμό και στον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό.

Ανεξάρτητα από προβλήματα του παρελθόντος και όποιες τυχόν διαφορές του παρόντος, η ανάγκη για το «κτίσιμο» ενός μεγάλου μετώπου της δημοκρατικής, προοδευτικής, πατριωτικής παράταξης είναι μεγάλη. Κινδυνεύουν: Λαϊκές κατακτήσεις, δικαιώματα του πολίτη και κοινωνικών ομάδων, εθνικά συμφέροντα. Υποβαθμίζεται η διεθνής θέση της χώρας. Υπονομεύεται ο κόσμος της εργασίας, αγνοούνται και περιθωριοποιούνται οι ταλαντούχοι και παραγωγικοί πολίτες και συλλογικότητες της χώρας. Κοινός εχθρός η πολιτική της ΝΔ και τα κοινωνικά συμφέροντα των λίγων που εκπροσωπεί.

Η ανάγκη του Μετώπου είναι ακόμα μεγαλύτερη προκειμένου να υλοποιηθεί ο Στόχος της αναγέννησης της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας
 
Β) Τη δημιουργία ενός φόρουμ ανάμεσα σε διαφορετικές, αν γίνεται, δυνάμεις, που θα αποτελεί την αρχή της συγκρότησης αυτού του Μετώπου. Δυνάμεις τόσο κοινωνικές (ΤΑ, Συνδικάτα και σωματεία, συλλόγους και κινήματα), όσο και πολιτικές. Στόχος να οργανωθούν κεντρικές συζητήσεις, δημόσιες ή μη, για τα μεγάλα θέματα που θα συμφωνηθούν καθώς και ορισμένες κοινές δράσεις.
 
Γ) Τη δημιουργία κοινών πεδίων δράσης, μεταξύ των οποίων μπορούν να είναι τα εξής θέματα: 

 1. Οικονομία και η ανάγκη για ένα νέο οικονομικό μοντέλο για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Τόσο ως προς το σύνολο, όσο και ως προς υπηρεσίες, βιομηχανία, ενέργεια,  υποδομές, γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή.
 2. Νέες τεχνολογίες, προοπτικές, δυνατότητες, προβλήματα.
 3. Το [1] και το [2] σε συνδυασμό με όλα τα θέματά μας, αλλά ιδιαίτερα ως προς την απασχόληση και τις μελλοντικές εργασιακές σχέσεις καθώς και το [4].
 4. Προστασία και ανάπτυξη περιβάλλοντος. Πράσινη και μπλε οικονομία και σύγχρονη οικολογία. Περιβαντολλογική πολιτική προσαρμοσμένη στις ελληνικές συνθήκες.
 5. Το δημοκρατικό κράτος. Ο εκδημοκρατισμός και εκσυγχρονισμός του κράτους. Κυρίως σε τομείς όπως: δικαιοσύνη, θεσμοί, έλεγχος ανεξάρτητων αρχών, εσωτερικός έλεγχος σε κρίσιμους τομείς/θεσμούς, ανάπτυξη προσωπικότητας και πρωτοβουλιών εργαζομένων, σώματα ασφαλείας και η λειτουργία τους κλπ.
 6. Μάχη για τη διεύρυνση και εμβάθυνση της Δημοκρατίας.
 7. Ζητήματα διαφάνειας και μάχης ενάντια στην διαφθορά.
 8. Ανάγκη ανάπτυξης ενός μεγάλου ρεύματος μιας σύγχρονης αριστερής πολιτικής στον πολιτισμό.
 9. Μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, όπως ζητήματα καθημερινότητας, υγεία και παιδεία.
 10. Μεγάλης σημασία είναι το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό
 11. Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα. Ζητήματα πατριωτισμού.
 12. Καταγραφή τρεχόντων προβλημάτων και προτάσεων-λύσεων για αυτά.
 13. Εκλογικός νόμος και απλή αναλογική.
 14. Η μάχη ενάντια στην ακροδεξιά, τον ρατσισμό όλων των μορφών, την ξενοφοβία.
 15. Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό
 16. Η κατάσταση και οι προοπτικές ανάπτυξης του συνδικαλιστικού κινήματος.

 
Δ) Τη στόχευση σε πρακτικά βήματα για την αριστερά, και κυρίως στη διαμόρφωση ενός λιτού και σαφούς κοινού προγράμματος, ενός «Μετώπου Αναγέννησης της Ελλάδας», ενός σύγχρονου προοδευτικού οράματος για την «Ελλάδα του 21ου αιώνα». Να δίνει σύντομες επεξηγήσεις, αν είναι δυνατό τρίπτυχα, στους άξονες και μια σειρά για την υλοποίησή τους. Να στηρίζεται, επίσης, στις συζητήσεις που γίνονται στην αριστερά, σε όλες τις μορφές και τα επίπεδα.
 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Πράττω»: Ανικανότητα Ν.Δ. στα ελληνοτουρκικά
Την έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, που εκφράζει δημοσίως το τελευταίο διάστημα ο Νίκος Κοτζιάς, επιβεβαίωσε με τη σειρά του το Πολιτικό Συμβούλιο της πολιτικής κίνησης «Πράττω», στην...
«Πράττω»: Ανικανότητα Ν.Δ. στα ελληνοτουρκικά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το ΠΡΑΤΤΩ για τα ελληνοτουρκικά
«Ανικανότητα να διαχειριστεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να αξιοποιήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο» καταλογίζει στη Νέα Δημοκρατία το ΠΡΑΤΤΩ, του Νίκου Κοτζιά.
Το ΠΡΑΤΤΩ για τα ελληνοτουρκικά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δημοκρατικό-πατριωτικό μέτωπο προτείνει το ΠΡΑΤΤΩ
Ρόλο στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στον προοδευτικό χώρο θέλει να παίξει το ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά, δίνοντας στη δημοσιότητα τα βασικά σημεία όπου θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια κοινή συνισταμένη.
Δημοκρατικό-πατριωτικό μέτωπο προτείνει το ΠΡΑΤΤΩ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το μέλλον της προοδευτικής παράταξης
Μια νέα, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διάσταση στις εξελισσόμενες διεργασίες στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς δόθηκε χθες βράδυ, κατά την εκδήλωση της πολιτικής κίνησης «Πράττω» με θέμα το...
Το μέλλον της προοδευτικής παράταξης
ΒΟΥΛΗ
Μήνυση Κοτζιά κατά Καμμένου
Οι δικηγόροι του κ. Κοτζιά υπέβαλαν την αναφορά για όσα έχει δημοσίως αναφέρει ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. για το κίνημα ΠΡΑΤΤΩ, για χρηματοδότηση του Ν. Κοτζιά από τον Τζορτζ Σόρος και τα μυστικά κονδύλια.
Μήνυση Κοτζιά κατά Καμμένου
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εμπιστοσύνη στο ΥΠΕΞ μεν, όχι στον όρο «Μακεδονία» δε
Σήμερα ξεκινά και επίσημα η διαπραγμάτευση για τη λύση του Μακεδονικού στη Νέα Υόρκη ανάμεσα στους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ, μαζί με τον Αμερικανό διπλωμάτη Μάθιου Νίμιτς. Ωστόσο, αποτελεί ένα ερώτημα,...
Εμπιστοσύνη στο ΥΠΕΞ μεν, όχι στον όρο «Μακεδονία» δε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας