Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Υπεγράφη η συμφωνία κυβέρνησης και Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Άσυλο

Η εκτελεστική διευθύντρια του EASO, Νίνα Γκρέγκορι, και αναπλ. υπουργός Μετανάστευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος

Γραφείο Τύπου Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Υπεγράφη η συμφωνία κυβέρνησης και Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Άσυλο

  • A-
  • A+

Συμφωνία με την οποία θα αυξηθούν οι επιχειρήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υποστήριξης για το Άσυλο στην Ελλάδα υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης, Γιώργο Κουμουτσάκο, και την εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού, Νίνα Γκρέγκορι. Η συμφωνία έρχεται να κλείσει μια νομική εκκρεμότητα ετών, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση προωθεί αυστηρότερη νομοθεσία για την παροχή ασύλου, αλλά και περιορισμό δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών, με κλειστά κέντρα κράτησης, ταχύρρυθμες διαδικασίες παροχής ασύλου και λογική αστυνομοκρατίας.

Η Συμφωνία Έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), προβλέπει, εκτός από τη δημιουργία γραφείου του EASO στην Αθήνα, αύξηση των επιχειρησιακών δράσεών του και επένδυση ύψους 36 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένη κατά 30% σε σχέση με το παρελθόν. Επίσης, θα διπλασιαστεί ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται στην Ελλάδα, φτάνοντας συνολικά τα 1.000 άτομα.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, η δράση του Οργανισμού θα αναπτυχθεί σε δύο επίπεδα: στην υποστήριξη της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών, με στόχο την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της διαδικασίας ασύλου, και στην υποστήριξη των Αρχών Υποδοχής στο έργο τους.

Επίσης, οι τεχνικές ομάδες του Οργανισμού θα υποστηρίζουν το Σύστημα Ασύλου, τη Μονάδα Δουβλίνου, την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης και την Αρχή Προσφυγών.

 Κατά την εκδήλωση υπογραφής της συμφωνία, ο Γιώργος Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι πρόκειται για σημαντικό γεγονός στην «προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μάλιστα ως κράτος-μέλος πρώτης γραμμής, τη μεγάλη μεταναστευτική πρόκληση. Υπογράφουμε σήμερα τη Συμφωνία Έδρας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Υποστήριξης Ασύλου. Δεν είναι μια τυπική διαδικασία, έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, διότι ενισχύεται η παρουσία και η συμβολή του EASO στις ελληνικές προσπάθειες». 

Μεταξύ άλλων είπε ότι «συνιστά απόδειξη της στοχευμένης πολιτικής μας προς την κατεύθυνση της αποφασιστικής και αποτελεσματικής διαχείρισης του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος εντός και ενίσχυση της Ελλάδας εκτός. Από σήμερα, η παρουσία του EASO, που είναι οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ελλάδα, θα έχει στέρεη νομική βάση, θα έχει στέρεα νομικά θεμέλια» και πως «διασφαλίζουμε, έτσι, την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου μας. Θωρακίζουμε τις συμμαχίες μας στην Ευρώπη και διεθνώς, πιέζουμε και αγωνιζόμαστε για μια δίκαιη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, που θα βγάζει το βάρος από τα κράτη που δέχονται την πρώτη πίεση της μεταναστευτικής πρόκλησης, τα κράτη πρώτης γραμμής, και θα το κατανέμει δικαιότερα». 

Η εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού, Νίνα Γκρέγκορι, επισήμανε μεταξύ άλλων «με την υπογραφή του Σχεδίου Δράσης 2020 για την Ελλάδα τον περασμένο μήνα, ο EASO διπλασιάζει τους απασχολούμενους. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, μέσα στους επόμενους μήνες η παρουσία του Οργανισμού θα φτάσει περίπου τους 1000 εργαζομένους, ενώ η παρουσία του Οργανισμού στην ενδοχώρα θα τετραπλασιαστεί σε σχέση με το 2019, με 400 εργαζομένους απασχολούμενους σε μόνιμη βάση σε 8 νέες περιοχές». 

Επίσης ότι ο Οργανισμός είναι εδώ «να βοηθήσουμε τις ελληνικές αρχές Ασύλου και Υποδοχής και Ταυτοποίησης με έναν κοινό στόχο, την εξασφάλιση της γρήγορης και αποτελεσματικής διαδικασίας ασύλου, έτσι ώστε άνθρωποι που χρειάζονται προστασία, να την έχουν το συντομότερο δυνατό».

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απειροι μετακλητοί σε θέσεις-κλειδιά του προσφυγικού
Το υπουργείο Μετανάστευσης ανακοίνωσε τα ονόματα των διοικητών και υποδιοικητών των υπηρεσιών Υποδοχής και Ταυτοποίησης και Ασύλου, χωρίς να έχει βγάλει ΦΕΚ διορισμού ● «Εκλεκτός» του Αδωνη Γεωργιάδη ο...
Απειροι μετακλητοί σε θέσεις-κλειδιά του προσφυγικού
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συνάντηση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό
O υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αντάλλαξαν με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ απόψεις και εμπειρίες για τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος. 
Συνάντηση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επαναπροωθούν και αντιφάσκουν
Υποστηρίζοντας ταυτοχρόνως δύο άκρως αντίθετα πράγματα, κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν ψεύδη τις καταγγελίες για παράνομες επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία και την ίδια στιγμή τις δικαιολογούν.
Επαναπροωθούν και αντιφάσκουν
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εξωφρενικό αίτημα Κουμουτσάκου στην Ε.Ε. για νομιμοποίηση επαναπροωθήσεων
Το ελεύθερο να αναστέλλει εκτάκτως η Ελλάδα τη διαδικασία ασύλου και να επαναπροωθεί πρόσφυγες στα σύνορα, χωρίς να εξετάζει πιθανά αιτήματα ασύλου, ζητά από την Κομισιόν ο αν. υπουργός Μετανάστευσης.
Εξωφρενικό αίτημα Κουμουτσάκου στην Ε.Ε. για νομιμοποίηση επαναπροωθήσεων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Ωρολογιακή βόμβα» η κυβερνητική πολιτική για το προσφυγικό
Το Κίνημα Αλλαγής κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «μέσα σε συνθήκες ύφεσης, καταργεί την δυνατότητα υποστήριξης των προσφύγων από ευρωπαϊκούς πόρους, για να μεταφερθεί, μοιραία, το κόστος στον κρατικό...
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Ωρολογιακή βόμβα» η κυβερνητική πολιτική για το προσφυγικό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Έργο... Μηταράκη οι μειωμένες αφίξεις λόγω κορονοϊού
Μέχρι και την έκτακτη κατάσταση που έχει προξενήσει η πανδημία του κορονοϊoύ στη ροή των προσφύγων και μεταναστών και στην λειτουργία της υπηρεσίας Ασύλου δεν διστάζει να παρουσιάσει σαν επιτυχία της...
Έργο... Μηταράκη οι μειωμένες αφίξεις λόγω κορονοϊού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας