Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επίσκεψη Μηταράκη σε Λέρο, Κω και Σάμο

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΑΒΟΣ

Επίσκεψη Μηταράκη σε Λέρο, Κω και Σάμο

  • A-
  • A+

Διαδοχικές επισκέψεις σε Λέρο, Κω και Σάμο θα πραγματοποιήσει το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Πρώτος σταθμός αύριο, Σάββατο, η Λέρος όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού, συνοδευόμενος από την Αναπληρώτρια Διοικητή του ΚΥΤ και τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου.

Μετά το πέρας της επίσκεψης, θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Λέρου και εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πολεμικού Ναυτικού. Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης θα συμμετάσχει στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λέρου. Αμέσως μετά, θα αναχωρήσει για την Κω, προκειμένου να λάβει μέρος στο Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού.

Την Κυριακή, ο κ. Μηταράκης θα επισκεφθεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω και θα ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί από τον Διοικητή του ΚΥΤ και τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσει διαδοχικές συναντήσεις με τον Δήμαρχο Κω και εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας και του Ελληνικού Στρατού. Τέλος, θα συναντηθεί με εκπροσώπους της τοπικής κοινότητας Πυλίου.

Τη Δευτέρα ο κ. Μηταράκης θα μεταβεί στη Σάμο, όπου θα πραγματοποιήσει διαδοχικές συναντήσεις με τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου και τους δημάρχους του νησιού. Κατόπιν, θα παραχωρήσει συνέντευξη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, αμέσως μετά θα συναντηθεί με εκπροσώπους τοπικών κοινοτήτων και τέλος θα συμμετάσχει στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανατολικής Σάμου.

Ψυχογιός: Το παιχνίδι στις πλάτες προσφύγων και τοπικών κοινωνιών συνεχίζεται

«Δεν έχουν καταλάβει τίποτα. Η επανασύσταση του υπουργείου για την Μεταναστευτική Πολιτική δεν είναι πανάκεια. Αν δεν υπάρξει ριζική αλλαγή πολιτικής η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται για τους πρόσφυγες και τους κατοίκους των νησιών, η χώρα θα συνεχίσει να εκτίθεται και να απομονώνεται» τονίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Ψυχογιός.

Όπως σημειώνει, «ο κύριος Μηταράκης συναντήθηκε με τον κύριο Μουτζούρη και τους δημάρχους των νησιών εμμένοντας στο απαράδεκτο και αδιέξοδο σχέδιό του για δημιουργία κλειστών κέντρων όπου θα κρατούνται και οι ευάλωτες ομάδες μέχρι 36 μήνες, θα δεινοπαθούν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα, θα δημιουργούνται εκρηκτικές καταστάσεις για τις τοπικές κοινωνίες και θα καταδικάζεται η χώρα σε ευρωπαϊκά δικαστήρια και οργανισμούς. Μιλούν για ανθρώπινες ζωές σαν να πρόκειται για εμπορεύματα που έχουν στιβάξει στις αποθήκες και δεν έχουν τι να τα κάνουν».

Σύμφωνα με τον Γ. Ψυχογιό, «το σχέδιο στο οποίο επιμένει η κυβέρνηση είναι ένα σχέδιο απάνθρωπο, εκτός ευρωπαϊκής νομιμότητας αλλά και χρηματοδότησης, που εξευτελίζει κάθε έννοια αξιοπρέπειας και δεν έχει καμία αποτελεσματικότητα. Οι επισημάνσεις δεν είναι μόνο δικές μας. Είναι στην ίδια κατεύθυνση με τα όσα αναφέρει στο Δελτίο Τύπου της η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που έκανε αυτοψία στη ΣΑΜΟ, με τo κοινό ανακοινωθέν 17 ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο. Συντάσσονται με τα όσα είχε επισημάνει η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης κυρία Μιγιάτοβιτς και ο Ύπατης Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κύριος Γκράντι».

«Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή κοινοβουλευτικά και κινηματικά, όχι μόνο γιατί θεωρούμε όλους τους ανθρώπους ίσους, αλλά και γιατί πιστεύουμε ότι η αλληλεγγύη, οι αξιοπρεπείς ανοιχτές δομές φιλοξενίας, η πρόσβαση στην υγεία, την εκπαίδευση και την εργασία είναι προς όφελος όλων και εξασφαλίζουν την κοινωνική ειρήνη. Θα είμαστε δίπλα στους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες με την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας που τα προηγούμενα χρόνια είχαν θέσει σε σταθερές βάσεις την διαχείριση του προσφυγικού.

Τέλος, ο κ. Υπουργός και οι συνάδελφοί του θα πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουν ότι οι ροές θα συνεχίσουν να υπάρχουν λόγω των γεωπολιτικών λόγων και να αφήσουν την ρητορική αποτροπής στα σύνορα που προσβάλλει τη χώρα, αλλά και τις Υπηρεσίες της που έκαναν υπέρβαση τα προηγούμενα χρόνια και να πιέσουν την Ευρώπη να αναλάβει τις δικές της ευθύνες» καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πόρτα και από τη Σάμο
Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου όχι μόνο διαφωνεί με τα σχέδια του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά ανακοινώνει και προσφυγή στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της χωροθέτησης της νέας δομής που έχει ήδη ξεκινήσει.
Πόρτα και από τη Σάμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα «χαστούκια» σε Μηταράκη
Λέρος και Κως έριξαν πόρτα στα πλάνα του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και απαίτησαν την αποσυμφόρηση των σημερινών δομών και τον περιορισμό των φιλοξενουμένων.
Νέα «χαστούκια» σε Μηταράκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν να αποσυνδεθεί το προσφυγικό από τη μείωση του ΦΠΑ
Την αποσύνδεση του προσφυγικού από την εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ ζητούν οι δήμαρχοι των πέντε νησιών Χίου, Λέσβου, Σάμου, Λέρου και Κω και χαρακτηρίζουν ως ηθικά και ανθρωπιστικά απαράδεκτη τη...
Ζητούν να αποσυνδεθεί το προσφυγικό από τη μείωση του ΦΠΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναπτυξιακό πακέτο 50 εκατ. έφεραν οι δήμαρχοι
Αναπτυξιακές δεσμεύσεις σε... τίτλους αποκόμισαν οι πέντε δήμαρχοι νησιών του Αιγαίου (Λέσβου Σπ. Γαληνός, Χίου Μ. Βουρνούς, Σάμου Μ. Αγγελόπουλος, Λέρου Μ. Κόλλιας, Κω Γ. Κυρίτσης) κατά τις συναντήσεις τους...
Αναπτυξιακό πακέτο 50 εκατ. έφεραν οι δήμαρχοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Θα υπάρξει γερμανική συνδρομή για το νέο ΚΥΤ της Σάμου»
Πολλά και σοβαρά αναπάντητα ερωτήματα εγείρει η τοποθέτηση Μηταράκη μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό υφυπ. Εσωτερικών. Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι αρμοδιότητες της νέας ειδικής γραμματέα Ασυνόδευτων Ανηλίκων...
«Θα υπάρξει γερμανική συνδρομή για το νέο ΚΥΤ της Σάμου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας