Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ «βάζει νερό στο κρασί της» για τα κολέγια

Από τη διαμαρτυρία των φοιτητών που έγινε την περασμένη Τρίτη 21/1/2020 στην πρυτανεία του ΑΠΘ. Εδώ, στο ισόγειο του κτιρίου Διοίκησης

«Εφ. Συν.» - Νίκος Φωτόπουλος

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ «βάζει νερό στο κρασί της» για τα κολέγια

  • A-
  • A+

Χλιαρή... απόφαση κατά της ισοτιμίας με τα κολέγια από τη Σύγκλητο του ΑΠΘ. Καίτοι στο παρελθόν η πανεπιστημιακή κοινότητα του Αριστοτελείου ήταν κατηγορηματικά αντίθετη με την εξομοίωση, τώρα με ψήφισμά που εξέδωσε την περασμένη Τετάρτη, «βάζει νερό στο κρασί της» ζητώντας απλώς αξιολόγηση των κολεγίων και έλεγχο των τίτλων σπουδών.

«Εμείς ως ακαδημαϊκό ίδρυμα δεν μπορούμε να δεχθούμε την εξομοίωση του επιπέδου των πτυχίων των Πανεπιστημίων και ιδιαίτερα αυτών τα οποία έχουν αξιολογηθεί από ανεξάρτητες αρχές με το οποιοδήποτε κολέγιο λειτουργεί στην Ελλάδα», δήλωνε κατηγορηματικά τον περασμένο Οκτώβρη ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής, Νίκος Παπαϊωάννου. Όμως τρεις μήνες μετά, η Σύγκλητος του ΑΠΘ κατά την υπ´αριθμόν 3014/22-1-2020 συνεδρίαση της, εξέδωσε ψήφισμα για το άρθρο 50, ατο οποίο αναφέρει:

«Τα γενικά χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ο εκπαιδευτικός, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του σχολείου του 21ου αιώνα, στηρίζονται στη διεθνή έρευνα, στην εμπειρία ή και στις συστάσεις διεθνών και υπερεθνικών οργανισμών, όπως είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η UNESCO κ.ά. Ωστόσο, με βάση το προτεινόμενο άρθρο 50, φαίνεται ότι οι απόφοιτοι/ες των κολεγίων θα θεωρούνται αυτομάτως ισότιμοι/ες με τους/τις αποφοίτους/ες των αντίστοιχων Πανεπιστημιακών Τμημάτων».

Και συνεχίζει:

«Η Σύγκλητος του ΑΠΘ συμφωνεί με την αρχή της κοινής ευρωπαϊκής δράσης, όπως αυτή ορίζεται στον ευρωπαϊκό κανονισμό, κρίνει, όμως, ότι η κοινοτική οδηγία, με βάση την εθνική πρακτική και το ελληνικό δίκαιο, δίνει τη δυνατότητα να υπάρξουν εκ μέρους της πολιτείας ασφαλιστικές δικλίδες, όπου αυτές χρειάζονται, έτσι ώστε να διασφαλίζονται αφενός η ακαδημαϊκή ισοτιμία και αντιστοιχία και αφετέρου τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των ΑΕΙ».

Τα μέλη της Συγκλήτου του ΑΠΘ, αφού τονίζουν ότι επιθυμούν να συνεισφέρουν στην ουσιαστική βελτίωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και για τον λόγο αυτό προτείνουν:

Α. Τα κολέγια που συνεργάζονται με Πανεπιστήμια του εξωτερικού, εκτός του ελέγχου που τυγχάνουν από την αρχή αξιολόγησης της χώρας προέλευσης, να αξιολογούνται με τα ίδια κριτήρια και από την ίδια ανεξάρτητη αρχή που αξιολογεί όλα τα ελληνικά ΑΕΙ και πιστοποιεί τα προγράμματα σπουδών τους.

Β. Οι τίτλοι σπουδών των αποφοίτων των κολεγίων αυτών να ελέγχονται για την ακαδημαϊκή ισοτιμία και αντιστοιχία από το ΔΟΑΤΑΠ.

Γ. Η επαγγελματική ισοτιμία και ισοδυναμία να ελέγχονται αυστηρότερα από το ΣΑΕΠ.

Δ. Ειδικά για τους/τις αποφοίτους/ες των ''καθηγητικών'' και παιδαγωγικών σχολών, το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (ΠΠΔΕ) να αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμμετοχή σε διαδικασίες διορισμού που προβλέπονται από την ελληνική πολιτεία. Σημειώνεται ότι οι απόφοιτοι/ες των δημόσιων ΑΕΙ αποκτούν το ΠΠΔΕ κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

Αντιδρούν οι φοιτητές του ΑΠΘ

Στο μεταξύ, σε παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στην πρυτανεία του ΑΠΘ οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των Τμημάτων Φυσικής, Γεωλογίας, Ψυχολογίας, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΤΕΦΑΑ, Ιατρικής, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών και Κτηνιατρικής του ΑΠΘ για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την Ανώτατη Εκπαίδευση, επισήμαναν στον πρύτανη κ. Παπαϊωάννου «τα νέα εμπόδια που βάζει το νομοσχέδιο στις σπουδές, την ακόμα πιο μεγάλη σύνδεση της “αξιολόγησης” με τα κριτήρια της αγοράς και τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, την “αυτονόμηση” τους για την αναζήτηση χορηγών- επενδυτών, ώστε να καλύψουν και τις στοιχειώδεις λειτουργίες τους, αλλά και την αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα».

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρεται:

«Από τις απαντήσεις που έδωσαν οι πρυτανικές αρχές σε όλα αυτά τα ζητήματα, φάνηκε ακόμα μια φορά η στάση που κρατάνε διαχρονικά οι διοικήσεις ενάντια στα συμφέροντα των φοιτητών. Χαρακτηριστικά, ο πρύτανης του ΑΠΘ έκανε λόγο για το προνόμιο της “αριστείας”, χωρίς να αναφέρει ότι αυτό το προνόμιο είναι για λίγους, αφού, για να είναι κάποιος σήμερα “άριστος” φοιτητής, θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, ώστε να αποκτήσει όλη τη βασική γνώση που δεν του παρέχει το πτυχίο του, σε πανάκριβα μεταπτυχιακά, σεμινάρια και πιστοποιήσεις. Επίσης, οι πρυτανικές αρχές προσπάθησαν να αθωώσουν το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας πως η “αξιολόγηση” θα εξυγιάνει τα τμήματα, αφού το ότι το κάθε Ίδρυμα ξεχωριστά θα πρέπει να αναζητεί χρηματοδότηση μέσω επενδυτών θα λύσει προβλήματα που δημιουργεί η χρόνια κρατική υποχρηματοδότηση».

Ιδιαίτερα στάθηκαν οι φοιτητές στο άρθρο 50 που προωθεί την ισοτιμία των πτυχίων κολεγίων με τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων για τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, δίνει δηλαδή τη δυνατότητα να αναγνωριστούν ως ισότιμα πτυχία, πέραν αυτών που αναγνωρίζονται από το ΔΟΑΤΑΠ, εκείνα που έχουν αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 38/2010 και τα πτυχία που δίνουν επαγγελματική ισοδυναμίας σε κλάδους εκπαιδευτικών, προωθώντας περαιτέρω την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων και τη δημιουργία πτυχίων πολλών ταχυτήτων από διαφορετικά προγράμματα σπουδών.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με τους ίδιους αντιπρυτάνεις
Μετά την επανεκλογή του στην πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο καθηγητής Περικλής Μήτκας, που ανέλαβε χθες και τυπικά τα καθήκοντά του, ανακοίνωσε ότι θα πορευτεί με τους ίδιους...
Με τους ίδιους αντιπρυτάνεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
Ασφυκτιά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που καλείται να δεχτεί δέκα χιλιάδες πρωτοετείς, λόγω μετεγγραφών, με κομμένη τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης κατά 62%. Το αδιέξοδο περιέγραψε χθες ο νέος...
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με ωράριο... σούπερ μάρκετ θα λειτουργεί η Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ!
Σχεδόν σε ώρες καταστημάτων θα λειτουργεί στο εξής η πανεπιστημιούπολη στη Θεσσαλονίκη, αφού οι νέες πρυτανικές αρχές αποφάσισαν να μπαίνει λουκέτο και στις 67 πόρτες που βρίσκονται περιμετρικά του campus.
Με ωράριο... σούπερ μάρκετ θα λειτουργεί η Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ απαξιώνει τους φοιτητικούς συλλόγους
Σε «γραμμή» Ν.Δ. η Σύγκλητος του ΑΠΘ απορρίπτει τη δράση των φοιτητικών κινημάτων και συμπαρίσταται στον πρόεδρο του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών για την «επίθεση» που δέχτηκε, αλλά... τσιμουδιά...
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ απαξιώνει τους φοιτητικούς συλλόγους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο καβγάς για... τα δίδακτρα
Δύο πρυτάνεις μάλωναν για ξένο... Πανεπιστήμιο! Καβγάς στα ανώτατα ακαδημαϊκά κλιμάκια της Θεσσαλονίκης προέκυψε από την αιφνιδιαστική πρόταση του πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα να... «απορροφήσει» το ΔΙΠΑΕ...
Ο καβγάς για... τα δίδακτρα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Eστίες... ασιτίας
Διακοσμητικό ρόλο έχει αποκτήσει εδώ και λίγο καιρό το εστιατόριο των φοιτητικών εστιών της Θεσσαλονίκης. Καθώς το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης από τις 20 Νοεμβρίου αδυνατεί να το επαναλειτουργήσει,...
Eστίες... ασιτίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας