Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ιατρικοί σύλλογοι κατά του αντιπεριφερειάρχη Υγείας στην Ανατ. Μακεδονία και Θράκη
EUROKINISSI

Ιατρικοί σύλλογοι κατά του αντιπεριφερειάρχη Υγείας στην Ανατ. Μακεδονία και Θράκη

  • A-
  • A+
Αιτία οι δηλώσεις του Κώστα Βενετίδη, που ζητούσε εξαίρεση της περιφέρειάς του από τον αντικαπνιστικό νόμο λόγω ψύχους.

«Κόκκινη Κάρτα» στις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Υγείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κώστα Βενετίδη, που είχαν γίνει Viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έβγαλαν και οι πέντε ιατρικοί σύλλογοι της περιφέρειας, καθώς «ούτε λίγο ούτε πολύ» ζητούσε εξαίρεση της περιφέρειάς του από τον αντικαπνιστικό νόμο λόγω ψύχους.

Στις επίμαχες δηλώσεις, ο κ. Βενετίδης, είχε επισημάνει πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην επιβίωση κάποιων επιχειρήσεων εστίασης, οι οποίες, βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω του αντικαπνιστικού νόμου. Μάλιστα, είχε επιχειρηματολογήσει υπέρ αυτής της πρότασης, επικαλούμενος τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, στις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν ευρέως όχι μόνο στα τοπικά αλλά και σε πανελλήνιας εμβέλειας ΜΜΕ, είχε αναφέρει ότι «το πρόβλημα είναι πολύ έντονο στις περιοχές μας, γιατί ο χειμώνας είναι βαρύς. Κάτι που δεν ισχύει στη νότια Ελλάδα, αφού εκεί τα πράγματα είναι καλύτερα όσον αφορά τις θερμοκρασίες και θα πρέπει η Κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο ώστε υπάρξει μία ειδική ρύθμιση για τις περιοχές μας. Γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα τόσο για τον κόσμο που θέλει να βγει έξω και να πάει να πιει τον καφέ του ή να φάει, όσο και για τους καταστηματάρχες», ζητώντας στην πραγματικότητα ειδική ρύθμιση για τους πέντε νόμους της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας.

Απάντηση σε υψηλούς τόνους

Οι συγκεκριμένες καινοφανείς δηλώσεις, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στην τοπική κοινωνία με τους ιατρικούς συλλόγους να σηκώνουν το γάντι και να απαντάνε σε υψηλούς τόνους στον αντιπεριφερειάρχη Υγείας, καλώντας παράλληλα και την διοίκηση της Περιφέρειας να πάρει θέση.

Στην κοινή ανακοίνωση-παρέμβαση, οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων των νομών Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας επισημαίνουν πως ο καπνός του τσιγάρου δε σκοτώνει μόνο όσους καπνίζουν αλλά μπορεί να σκοτώσει και αυτούς που χωρίς να το θέλουν αναπνέουν τον καπνό των άλλων (παθητικό κάπνισμα).

«Σε αυτούς περιλαμβάνονται τόσο οι μη-καπνιστές θαμώνες των καφέ και εστιατορίων, όσο και οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίοι χωρίς να το επιθυμούν, εισπνέουν τον καπνό και υφίστανται τις βλαβερές και αναμφισβήτητες συνέπειές του καθ’όλη τη διάρκεια της εργασίας τους και για τους οποίους δυστυχώς δεν είδαμε μέχρι σήμερα καμία φωνή υποστήριξης των ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων τους».

Αντιδράσεις για τις επίμαχες δηλώσεις είχαμε και από την αντιπολίτευση η οποία μάλιστα σε επερώτηση που κατέθεσε και θα συζητηθεί στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο κατηγορεί τον κύριο Βενετίδη για μικροκομματισμό και πολιτικάντικες μεθόδους, ενώ παράλληλα ζητά από τον Περιφεριάρχη Χρήστο Μέτιο να πάρει θέση.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η επερώτηση του Χριστοδούλου Τοψίδη επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ο αρμόδιος για θέματα υγείας της Περιφέρειάς αγνοεί ότι την ίδια ώρα σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπου η θερμοκρασία κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, κανείς δε σκέφτηκε να υπάρξει εξαίρεση υπό τις διατάξεις των ισχυόντων αντικαπνιστικών νόμων.

«Ο κ. Βενετίδης υιοθετώντας μία παλαιοοκομματική λογική παροχής «εξυπηρετήσεων κατόπιν δικών του ενεργειών» προσπαθεί να πουλήσει μία εκδούλευση για μικροκομματικούς πολιτικάντικους και ωφελιμίστικους (για τον ίδιο) σκοπούς, αγνοώντας όλους τους λόγους δημόσιας υγείας, διαπαιδαγώγησης των νέων που αυτονόητα ισχύουν σε όλη την Ευρώπη και ευρύτερα σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο» καταλήγει η ανακοίνωση.
 

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Νικητής ο Χρήστος Μέτιος
Στις κομματικές νίκες της Ν.Δ. στις περιφερειακές εκλογές περιλαμβάνεται και αυτή του Χρήστου Μέτιου. Στην πρώτη κάθοδό του ως επικεφαλής ψηφοδελτίου, ο «μητσοτακικός» νυν περιφερειάρχης επικράτησε του...
Νικητής ο Χρήστος Μέτιος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Στηριγμένο σε μύθους το έργο του Τζιτζικώστα»
Η Κεντρική Μακεδονία ήταν πάντα μια δύσκολη περιοχή για την Αριστερά στο σύνολό της, ωστόσο σήμερα ο Χρήστος Γιαννούλης δηλώνει ικανοποιημένος, διότι όπως λέει στην «Εφ.Συν.», «όσοι συμμετέχουμε στην...
«Στηριγμένο σε μύθους το έργο του Τζιτζικώστα»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Αν μία λέξη χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι η λέξη “υποταγή”»
Προβάλλοντας τη σταθερότητα θέσεων και την αντίσταση σε κάθε είδους συμφέρον, η υποψήφια περιφερειάρχης για την Κεν. Μακεδονία Δέσποινα Χαραλαμπίδου τίθεται επικεφαλής της «Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας»
«Αν μία λέξη χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι η λέξη “υποταγή”»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Το στοίχημα των Πρεσπών
Η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας μαζί με την αντίστοιχη της Πελοποννήσου αποτελούσαν παραδοσιακά τις δύο συντηρητικότερες περιοχές της χώρας.Οι ανατροπές όμως μετά το 2012, έχουν αλλάξει πλήρως την πολιτική...
Το στοίχημα των Πρεσπών
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Ο πλούτος και η εξουσία στα χέρια των εργαζομένων»
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία - Αντικαπιταλιστική Αριστερά» Θανάσης Αγαπητός επισημαίνει ότι «τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση κανέναν δεν θα βγάλουν από τη φτώχεια και την πίεση που...
«Ο πλούτος και η εξουσία στα χέρια των εργαζομένων»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Καλός περιφερειάρχης είναι αυτός που δουλεύει πολύ και μιλάει λίγο»
Με «οικογενειακή παράδοση» στην πολιτική και στους συντηρητικούς κύκλους, ο Απόστολος Τζιτζικώστας εκτιμήθηκε από τους «γαλάζιους» ψηφοφόρους και για την τόλμη του να κατέβει «αντάρτης» απέναντι στο κομματικό...
«Καλός περιφερειάρχης είναι αυτός που δουλεύει πολύ και μιλάει λίγο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας