Ως το τέλος Ιουνίου προβλέπεται να είναι έτοιμο το master plan για την αντιμετώπιση των πολλαπλών επιπτώσεων από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.
Το συνολικό πακέτο των δράσεων και των ενισχύσεων, που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα στους τομείς της αγροτικής παραγωγής και της μεταποίησης, καθώς και επενδύσεις στην έρευνα, την μετεκπαίδευση των εργαζομένων που θα χάσουν τις θέσεις τους και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το ελληνικό πρόγραμμα της Δίκαιης Μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, που αναμένεται να απορροφήσει 3,7-4,4 δισ. ευρώ ως το 2028, συζητήθηκε σήμερα (Παρασκευή), στην πρώτη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής, υπό την προεδρία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, με συμμετοχή της Ευρωπαίας επιτρόπου για Θέματα Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζας Φερέιρα, και των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και των υφυπουργών Ενέργειας Γεράσιμου Θωμά, Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη και του Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκρέκα.
Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση, η Ελίζα Φερέιρα χαρακτήρισε «γενναία και έξυπνη» την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απολιγνιτοποίηση με πιο γρήγορα βήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, επισημαίνοντας ότι της εξασφαλίζει προτεραιότητα στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.
Αναφέρθηκε ωστόσο στις αρνητικές επιπτώσεις και τόνισε: «Είναι αναπόφευκτο, θα συμβεί και σε άλλες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η περιφερειακή πολιτική είναι παρούσα για να βοηθήσει. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί στο παρελθόν στην ΕΕ και σε άλλα μέρη του κόσμου με την κλωστοϋφαντουργία, τα ναυπηγεία, την βιομηχανία χάλυβα».
Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η απολιγνιτοποίηση επιβάλλεται για οικονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους και διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει πλήρες σχέδιο που θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στις περιοχές που θα πληγούν.
Ο αρμόδιος υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα ενεργοποιηθεί το 2021, αλλά η Ελλάδα, που ξεκινά από φέτος το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, σχεδιάζει να αξιοποιήσει πόρους από το τρέχον ΕΣΠΑ, να καταβάλει το τέλος λιγνίτη ύψους 130 εκατ. ευρώ και άλλα 60 εκατ. από το Πράσινο Ταμείο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας