Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στην ανεργία στέλνει 21 εργάτες ο Δήμος Φιλαδέλφειας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην ανεργία στέλνει 21 εργάτες ο Δήμος Φιλαδέλφειας

  • A-
  • A+
Η νέα δημοτική αρχή Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μην ανανεώσει τις συμβάσεις 21 εργαζομένων του προγράμματος κοινωνικής ένταξης και στέγασης προσφύγων ESTIA, οι οποίες λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου - θα ανανεώσει όμως τις συμβάσεις έξι διερμηνέων.

Στην ανεργία στέλνει πρωτοχρονιάτικα η δημοτική αρχή Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας 21 εργαζόμενους του προγράμματος κοινωνικής ένταξης και στέγασης προσφύγων ESTIA, μη ανανεώνοντας τις συμβάσεις τους που λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου.

Η απόφαση για τις απολύσεις ελήφθη κατά πλειοψηφία από το διοικητικό συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου –η οποία προσλαμβάνει τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα με συμβάσεις μίσθωσης έργου– με τις ψήφους της δημοτικής αρχής Γιάννη Βούρου και της παράταξης με επικεφαλής τον Παντελή Γρετζελιά.

Σε αντίθεση με τους 21 εργαζόμενους –πλήθους ειδικοτήτων, από υπεύθυνους οικονομικών έως φροντιστές– θα συνεχίσουν να εργάζονται 6 διερμηνείς.

Η δημοτική αρχή δέχεται σκληρή κριτική, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου, που καταγγέλλει τον δήμαρχο για κοροϊδία, τονίζοντας ότι σε πολύ πρόσφατη συνάντηση, την Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, είχε δεσμευτεί για ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων, επικαλούμενος μάλιστα και σχετική γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου.

Σύμφωνα με προς απόλυση εργαζόμενους –τα στοιχεία τους στη διάθεση της «Εφ.Συν.»– κατά τη διάρκεια της επίμαχης συνεδρίασης της Κοινωφελούς Επιχείρησης, «κάποια αιτιολογημένη αιτιολογία δεν μας δόθηκε» σχετικά με τις απολύσεις.

Τα επιχειρήματα της δημοτικής αρχής ήταν εν ολίγοις δύο, αφενός ότι ενημερώθηκε καθυστερημένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την ανάγκη ανανέωσης των συμβάσεων –κάτι που από πλευράς εργαζομένων και αντιπολίτευσης ερμηνεύεται ως προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών στις υπηρεσίες– αφετέρου ότι πρέπει να επαναπροκηρυχθούν οι θέσεις «για λόγους αξιοκρατίας», ώστε να δοθεί ευκαιρία εργασίας και σε άλλους υποψήφιους – κάτι που έρχεται σε αντίφαση με την ανανέωση των συμβάσεων των διερμηνέων.

Ταυτόχρονα, η προηγούμενη δημοτική αρχή της «Δύναμης Πολιτών» καταγγέλλει τη διοίκηση Γ. Βούρου ότι «σε μια πρωτοφανή επίδειξη πολιτικής αλαζονείας, δεν διστάζει να απολύσει εργαζομένους που δημιούργησαν εκ του μηδενός ένα απόλυτα επιτυχημένο πρόγραμμα, όχι επειδή δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, αλλά με αποκλειστικό στόχο να προσλάβει “τα δικά της παιδιά”».

Ανανέωση συμβάσεων

Απαντώντας στην αντιπολίτευση, η δημοτική αρχή κάνει λόγο για «σπέκουλα» και «λαϊκισμό», υποστηρίζοντας ότι θα ακολουθηθούν όμοιες διαδικασίες με τα προηγούμενα δύο έτη: «οι θέσεις θα επαναπροκηρυχθούν και ο οποιοσδήποτε συμπολίτης μας ή πολίτης αυτής της χώρας το επιθυμεί θα μπορέσει εάν και εφ’ όσον διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα να καταθέσει την αίτησή του».

Ανταπαντώντας, η «Δύναμη Πολιτών» κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για σκόπιμη συσκότιση της πραγματικότητας και ξεκαθάρισε ότι, σε αντίθεση με τα προηγούμενα δύο έτη, οπότε δεν επιτρεπόταν η ανανέωση των συμβάσεων, η προηγούμενη δημοτική αρχή «στη σύμβαση που υπεγράφη για το 2019 εξασφάλισε για πρώτη φορά τη δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων του προσωπικού, ώστε να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του προγράμματος».

Επιπλέον, θύμισε ότι «επειδή ακριβώς το 2017 και το 2018 η Κοινωφελής Επιχείρηση ήταν υποχρεωμένη εκ της σύμβασης να προκηρύξει τις θέσεις, αυτό έγινε, χωρίς να απολυθούν εργαζόμενοι. Αντίθετα, μαζί με την ανάπτυξη του προγράμματος, προστέθηκε επιπλέον προσωπικό, με την τελευταία πρόσληψη μάλιστα να έγινε πριν από δύο μήνες», υπογράμμισε η «Δύναμη Πολιτών».

Μάλιστα, η παράταξη της προηγούμενης δημοτικής αρχής θύμισε ότι, μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, το δημοτικό συμβούλιο υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων!

Εκτός από τη «Δύναμη Πολιτών» και τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ανάκληση των απολύσεων ζητά και το Σωματείο Εργαζομένων στον Δήμο, προειδοποιώντας τη δημοτική αρχή Βούρου ότι «ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις και κοροϊδία αποτελούν αιτίες πολέμου».

Με την απόφαση της δημοτικής αρχής, ουσιαστικά τινάζεται στον αέρα το πρόγραμμα που λειτουργούσε επί δύο και περισσότερα χρόνια επιτυχώς ο Δήμος σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με εργαζόμενους, από το πρόγραμμα ESTIA εξυπηρετούνται περίπου 330 πρόσφυγες που κατοικούν σε 64 σπίτια στο πλαίσιο του προγράμματος.

Κενό υπηρεσιών

Στον απόηχο των απολύσεων και μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών νέων προσλήψεων, δεν θα μπορούν να ικανοποιηθούν καθημερινές και κρίσιμες ανάγκες προσφύγων: από την αντιμετώπιση μιας απλής βλάβης, όπως πτώση ρεύματος, έως τη μεταφορά νεφροπαθών και καρκινοπαθών σε νοσοκομεία.

Επιπλέον, διαταράσσονται οι σχέσεις εμπιστοσύνης που είχαν αναπτύξει οι προς απόλυση εργαζόμενοι με τους ωφελούμενους του προγράμματος, οι οποίοι στην ουσία αφήνονται για ένα διάστημα στη μοίρα τους και πρέπει να οικοδομήσουν νέες σχέσεις με τους νεοδιοριζόμενους, που στην αρχή δεν θα γνωρίζουν τίποτα για τους ίδιους, υπογραμμίζουν εργαζόμενοι. «Παρουσιάσαμε όλα τα ρίσκα που παίρνει η δημοτική αρχή σε βάρος του προγράμματος. Δεν τα έλαβαν υπόψη», επισημαίνουν εργαζόμενοι που μίλησαν στην «Εφ.Συν.».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξελίξεις έχουν γίνει γνωστές και στους ίδιους τους πρόσφυγες που προθυμοποιούνται να ζητήσουν σήμερα συνάντηση με τον δήμαρχο. Να σημειωθεί, τέλος, ότι κατά των απολύσεων έχει ταχθεί και ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Γιώργος Καραβίας, παίρνοντας στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ξεκάθαρη θέση υπέρ της ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων.

ΕΛΛΑΔΑ
Νέα Φιλαδέλφεια: Νίκη των εργαζομένων στο πρόγραμμα ESTIA
Στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου υπερψηφίστηκε η 12μηνη ανανέωση των συμβάσεών τους, παρά την αντίθεση της δημοτικής αρχής Βούρου.
Νέα Φιλαδέλφεια: Νίκη των εργαζομένων στο πρόγραμμα ESTIA
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δίμηνη ανανέωση των συμβάσεων μετά τις αντιδράσεις
Στη δίμηνη ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στο πρόγραμμα στέγασης και κοινωνικής ένταξης προσφύγων «ESTIA» προχώρησε την ύστατη στιγμή και μετά τη σφοδρή κριτική που δέχθηκε από πλήθος κατευθύνσεων η...
Δίμηνη ανανέωση των συμβάσεων μετά τις αντιδράσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νεκρός ένας ακόμη εργάτης δήμου σε ώρα υπηρεσίας
Αλλος ένας εργαζόμενος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προστέθηκε στη «μαύρη λίστα» των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων. Συμβασιούχος που εργαζόταν στον Δήμο Καλύμνου έχασε τη μάχη που έδινε επί έξι μήνες για να...
Νεκρός ένας ακόμη εργάτης δήμου σε ώρα υπηρεσίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας
Σε μια αιφνίδια συμβολική κατάληψη του γραφείου της υπουργού Εργασίας, Εφης Αχτσιόγλου, προχώρησαν χθες μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ, μέρα κατά την οποία η ομοσπονδία είχε προκηρύξει το κλείσιμο όλων των γκαράζ των...
Συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θάνατος και σοβαρός τραυματισμός δύο δημοτικών εργατών
Χωρίς τέλος οι θάνατοι εργατών στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων. Νέο εργατικό δυστύχημα προστέθηκε στη σχετική μακρά μαύρη λίστα χθες, όταν απορριμματοφόρο του Δήμου Αλίμου, που κατευθυνόταν στον ΧΥΤΑ...
Θάνατος και σοβαρός τραυματισμός δύο δημοτικών εργατών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας