• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.5°C / 30.1°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 23.6°C / 29.9°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.7°C
  0 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 27.9°C
  3 BF
  51%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.0°C
  3 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 20.4°C
  1 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.1°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.7°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  79%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.2°C
  2 BF
  69%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 26.7°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  3 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 30.0°C
  2 BF
  36%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.3°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  0 BF
  90%
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων υπέρ Κ. Σακκά

 • A-
 • A+

Την ικανοποίηση των αιτημάτων του κρατούμενου απεργού πείνας Κώστα Σακκά ζητά η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

Με ανακοίνωσή της τονίζει ότι «το να εξαναγκάζουν, με την αναλγησία τους, την εκδικητικότητά τους και τη συστηματική παραβίαση του νόμου, οι ιθύνοντες της φυλακής και του υπουργείου τους κρατούμενους στη σκληρή δοκιμασία της απεργίας πείνας για κεκτημένα και αυτονόητα δικαιώματα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία και η ίδια τους η ζωή, αποτελεί έμμεση επιβολή της θανατικής ποινής». 

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης

Να'μαστε έτοιμοι. Κάθε ώρα είναι η δικιά μας ώρα*

Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2019

Μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019,  τα κρούσματα καταστρατήγησης κεκτημένων δικαιωμάτων των κρατουμένων και παραβίασης του νόμου από τη διεύθυνση  των Φυλακών Κορυδαλλού και τη Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής αυξάνονται. Οι μεταγωγές φοιτητών-κρατουμένων –και μάλιστα αριστούχων-, η υποστελέχωση του ΙΕΚ και του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας καθώς και η άρνηση σε κρατούμενους να φοιτήσουν στη σχολή τους, ή να συμμετέχουν σε δραστηριότητες της φυλακής, είναι δείγματα γραφής για την αντίληψη της νέας ηγεσίας τόσο για τον σωφρονισμό όσο και για την επανένταξη και τα δικαιώματα των κρατουμένων, μολονότι ο νόμος είναι σαφής: (Σωφρ. Κώδικας, άρθ. 4: Κατά την εκτέλεση της ποινής δεν περιορίζεται κανένα άλλο ατομικό δικαίωμα των κρατουμένων εκτός από το δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία).

Τον Αύγουστο 2019 τρεις φοιτητές του ΙΕΚ Γραφιστικής των Φυλακών Κορυδαλλού, άνευ λόγου και αιτίας,  μετήχθησαν εσπευσμένα, με εντολή της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής και κατά παράβαση του νόμου (Σωφρ. Κώδικας άρθρο 35, παρ. 9: «Η εκπαίδευση των κρατουμένων δεν αναστέλλεται σε περίπτωση μεταγωγής ή επιβολής πειθαρχικής ποινής, όταν τούτο είναι δυνατό. Αν επιβληθεί πειθαρχικός περιορισμός κατά τη διάρκεια των σπουδών του συγκεκριμένου κρατουμένου, η έκτιση του μέτρου μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια των διακοπών ή αργιών») από τον Κορυδαλλό  στα Τρίκαλα, τη Λάρισα και το Μαλανδρίνο, όπου δεν υπάρχουν αντίστοιχα ΙΕΚ.  Ο ένας εξ αυτών, ο Θέμης Δήμου, αναγκάστηκε να ξεκινήσει απεργία πείνας  θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του, για το αυτονόητο: να συνεχίσει τις σπουδές του στο ΙΕΚ Κορυδαλλού καθώς και στο τμήμα Μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπου επίσης φοιτά.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2019 ο Κώστας Σακκάς, κρατούμενος στις Φυλακές Κορυδαλλού, ξεκινάει επίσης απεργία πείνας, διεκδικώντας το αναφαίρετο δικαίωμά του στην εκπαίδευση, στην εργασία και στη συμμετοχή στις δραστηριότητες της φυλακής (Σωφρ. Κώδικας, άρθρο 34: «Όλοι οι κρατούμενοι έχουν δικαίωμα στην εντός του καταστήματος εν γένει μόρφωση, άθληση, πολιτιστικές δραστηριότητες και δημιουργική απασχόληση»).

Σήμερα βρίσκεται στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού όπου μεταφέρθηκε με υπογλυκαιμικό επεισόδιο, σε σοβαρή κατάσταση. Η υγεία και η ζωή του  κινδυνεύουν καθώς ο οργανισμός του είναι καταπονημένος και από προηγούμενες απεργίες πείνας.

Το να εξαναγκάζουν, με την αναλγησία τους, την εκδικητικότητά τους και τη συστηματική παραβίαση του νόμου, οι ιθύνοντες της φυλακής και του υπουργείου τους κρατούμενους στη σκληρή δοκιμασία της απεργίας πείνας για κεκτημένα και αυτονόητα δικαιώματα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία και η ίδια τους η ζωή, αποτελεί έμμεση επιβολή της θανατικής ποινής. Ως εκ τούτου θα πρέπει άμεσα να δικαιωθούν τα αιτήματα του Κώστα Σακκά, πριν να είναι αργά!

Το Υπουργείο και η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής αντί να ενδυναμώνουν, ως όφειλαν, τα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα εντός της φυλακής και να παροτρύνουν τους κρατούμενους προς αυτή την κατεύθυνση, ακολουθούν το δόγμα «νόμος και τάξη» το οποίο δεν εμπεριέχει ούτε δημιουργία και στήριξη εκπαιδευτικών δομών εντός των φυλακών, ούτε  πολύ περισσότερο σωφρονισμό και επανένταξη, αλλά μόνον    περιστολή δικαιωμάτων και καταστολή ως το πιο πρόσφορο μέσο «διαπαιδαγώγησης». Όμως στον αγώνα για επανένταξη και πρόοδο που κάνουν οι κρατούμενοι χρειάζεται η αμέριστη βοήθεια των θεσμικών υπεύθυνων, οι οποίοι είναι αυτοί που καθορίζουν το ενθαρρυντικό ή το αποτρεπτικό πλαίσιο σ' αυτόν τον αγώνα.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων στέκεται στο πλευρό του Κώστα Σακκά, στηρίζει τον δίκαιο αγώνα του για τα αυτονόητα και καλεί σε διαρκή επαγρύπνηση ενάντια στην καταστολή και στην καταστρατήγηση κάθε έννοιας δικαιώματος στην αξιοπρέπεια.

*Γιάννης Ρίτσος, Ρωμιοσύνη

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δίκτυο για πολιτικά δικαιώματα: «Ο Γιάννης Μιχαηλίδης πρέπει να ζήσει και να νικήσει»
«Στη χώρα που οι δολοφόνοι του Αλέξη Γρηγορόπουλου και του Ζακ Κωστόπουλου απολαμβάνουν την ελευθερία τους, ο αναρχικός Γιάννης Μιχαηλίδης βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου», αναφέρει το Δίκτυο για τα πολιτικά...
Δίκτυο για πολιτικά δικαιώματα: «Ο Γιάννης Μιχαηλίδης πρέπει να ζήσει και να νικήσει»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καταγγελία κρατούμενου φοιτητή για παρεμπόδιση των σπουδών του
Επιστολή με την οποία καταγγέλλει την αντιμετώπισή του από τη διεύθυνση και το συμβούλιο των Φυλακών Κορυδαλλού σχετικά με θέματα που αφορούν τις εκπαιδευτικές του άδειες και το βραχιολάκι, απέστειλε στην...
Καταγγελία κρατούμενου φοιτητή για παρεμπόδιση των σπουδών του
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σε κίνδυνο η ζωή του Κώστα Σακκά
Την τρίτη του απεργία πείνας στις φυλακές Κορυδαλλού ξεκίνησε ο 35χρονος αναρχικός και οι γιατροί κρίνουν ήδη σοβαρή την κατάσταση της υγείας του. Ζητάει να αρθεί το καθεστώς εξαίρεσης εναντίον του, το οποίο...
Σε κίνδυνο η ζωή του Κώστα Σακκά
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απορρίφθηκε το αίτημα θεραπείας του Β. Δημάκη
Απορρίφθηκε ομόφωνα από το Πειθαρχικό Συμβούλιο Φυλακών Κορυδαλλού η αίτηση θεραπείας που είχε υποβάλει ο Βασίλης Δημάκης. Η απόφαση ήταν αναμενόμενη δεδομένου ότι ήδη είχε μεσολαβήσει απόφαση του Δικαστικού...
Απορρίφθηκε το αίτημα θεραπείας του Β. Δημάκη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η απεργία πείνας και δίψας απαιτεί απόλυτη επιείκεια
Η απεργία πείνας και δίψας του Β. Δημάκη έχει οδηγήσει τον κρατούμενο σε κρίσιμο στάδιο για την υγεία και τη ζωή του. Ο ίδιος βρίσκεται στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού ενώ μετά την απόρριψη του αιτήματός του από...
Η απεργία πείνας και δίψας απαιτεί απόλυτη επιείκεια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ζητούν μόνο μια ευκαιρία στην εκπαίδευση
Πέντε από τους σπουδαστές-κρατουμένους του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κορυδαλλού) αντί να έχουν εδώ και μία βδομάδα ξεκινήσει τα μαθήματά τους, μετά την αποδοχή των σχετικών αιτήσεών τους από τα...
Ζητούν μόνο μια ευκαιρία στην εκπαίδευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας