Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καταγγέλλουν επίθεση σε γυναίκα που βιντεοσκοπούσε το δήμαρχο Α. Σάμου να προπηλακίζει πρόσφυγες

Καταγγέλλουν επίθεση σε γυναίκα που βιντεοσκοπούσε το δήμαρχο Α. Σάμου να προπηλακίζει πρόσφυγες

  • A-
  • A+

Καταγγελία για τον προπηλακισμό και την εξύβριση σε βάρος προσφύγων από το δήμαρχο Ανατολικής Σάμου δημοσιεύει η ΕΛΜΕ του νησιού.

Όπως μάλιστα καταγγέλλεται, σύζυγος εκπαιδευτικού που προσπάθησε να βιντεοσκοπήσει τα όσα διαδραματίζονταν «δέχθηκε την επίθεση δύο παρευρισκόμενων, οι οποίοι της απέσπασαν και πέταξαν το κινητό, την έπιασαν από το λαιμό, την έσπρωξαν και τελικά την εκδίωξαν από τον χώρο και όλα αυτά παρουσία της αστυνομίας».

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία της ΕΛΜΕ Σάμου, όταν η ίδια πήγε στο αστυνομικό τμήμα για το συμβάν «οι αστυνομικοί την εκδίωξαν και πάλι, νουθετώντας την έμμεσα "να μην είναι με τους πρόσφυγες" και δηλώνοντας άγνοια για το κινητό της».

Όμως, «και άλλα άτομα προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα επειδή απλώς βιντεοσκοπούσαν τα δρώμενα, οι αστυνομικοί αφαιρούσαν κινητά από πολίτες που βιντεοσκοπούσαν και τουλάχιστον μια δημοσιογραφική κάμερα βρέθηκε στο έδαφος».

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, εξύβρισε και έσπρωξε πρόσφυγες στην κεντρική πλατεία Πυθαγόρα, στο Βαθύ, την Τρίτη, φωνάζοντας «go, γα@@@ου, φύγε!». 

Η ΕΛΜΕ Σάμου υπογραμμίζει

«Οι τραμπουκισμοί, οι ακρότητες και τα ρατσιστικά ξεσπάσματα βρίσκουν απέναντί τους τους εκπαιδευτικούς της Σάμου». «Υπερασπίζουμε τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών στην ελεύθερη μετακίνηση, στην περίθαλψη, στην εκπαίδευση, στη δουλειά και στη ζωή».

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Σάμου καταγγέλλει την επικίνδυνη στάση του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου κατά τα γεγονότα της Τρίτης 17 Δεκεμβρίου 2019 στην Πλατεία Πυθαγόρα στη Σάμο που οδήγησαν στην αναίτια άσκηση βίας ενάντια σε πολλούς παρευρισκόμενους, μεταξύ αυτών και σε σύζυγο συναδέλφου, με την ανοχή και τη συγκάλυψη της αστυνομίας.

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου εμφανίζεται σε βίντεο που είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο να αναλαμβάνει ρόλο σερίφη στην άγρια Δύση, και να αυτοδικεί καθυβρίζοντας πρόσφυγες και μετανάστες (ο ένας εξ αυτών με πατερίτσα) και να τους εκδιώκει από την πλατεία, σαν να είναι ιδιοκτησία του, επειδή ήθελαν να διαμαρτυρηθούν, ενώ στην έξαρσή του καταφέρεται και εναντίον παρευρισκόμενης που απλώς δηλώνει τουρίστρια (στην κατά τα άλλα τουριστική Σάμο).

Το κάλεσμά του σε αυτοδικία: «πλέον θα αρχίσουμε να αναλαμβάνουμε εμείς, να κερδίσουμε τους κοινόχρηστους χώρους» αλλά κυρίως το έμπρακτο παράδειγμα του «πρώτου πολίτη της πόλης» βρήκε γρήγορα ανταπόκριση.

Σύζυγος συναδέλφου που βρισκόταν στην πλατεία και επιχείρησε να βιντεοσκοπήσει τα όσα διαδραματίζονταν δέχθηκε την επίθεση δύο παρευρισκόμενων, οι οποίοι της απέσπασαν και πέταξαν το κινητό, την έπιασαν από το λαιμό, την έσπρωξαν και τελικά την εκδίωξαν από τον χώρο και όλα αυτά παρουσία της αστυνομίας.

Το θύμα μετά από λίγη ώρα θέλησε να βρει το δίκιο του (και το κινητό του) στο αστυνομικό τμήμα όπου οι αστυνομικοί την εκδίωξαν και πάλι, νουθετώντας την έμμεσα «να μην είναι με τους πρόσφυγες» και δηλώνοντας άγνοια για το κινητό της (το οποίο με τη συνδρομή της τεχνολογίας αποδείχτηκε ότι ήταν πράγματι στο αστυνομικό τμήμα και της παραδόθηκε μετά από δεύτερη επίσκεψή της).

Παράλληλα, και άλλα άτομα προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα επειδή απλώς βιντεοσκοπούσαν τα δρώμενα, οι αστυνομικοί αφαιρούσαν κινητά από πολίτες που βιντεοσκοπούσαν και τουλάχιστον μια δημοσιογραφική κάμερα βρέθηκε στο έδαφος.

Οι τραμπουκισμοί, οι ακρότητες και τα ρατσιστικά ξεσπάσματα βρίσκουν απέναντί τους τους εκπαιδευτικούς της Σάμου, ιδιαίτερα όταν στοχεύουν σε ξεριζωμένους και κατατρεγμένους, σε αδύναμους, σε ανθρώπους που παλεύουν για ζωή και δικαιώματα.

Υπερασπίζουμε τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών στην ελεύθερη μετακίνηση, στην περίθαλψη, στην εκπαίδευση, στη δουλειά και στη ζωή! Είναι σύμμαχοι μας στον κοινό αγώνα για δουλειά και ζωή, στην πάλη ενάντια στους εμπρηστές των πολέμων.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σόου δημάρχου με σπρωξιές και βρισιές
Συμπεριφορά που ταιριάζει σε τραμπούκους επέδειξε ο δημοτικός άρχοντας Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος, αντικαθιστώντας την αστυνομία και υιοθετώντας τη ρητορική της αυτοδικίας.
Σόου δημάρχου με σπρωξιές και βρισιές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο εδώλιο η αλληλεγγύη
Εκδικάζεται σήμερα στη Σάμο η αγωγή γονέων εναντίον καθηγήτριας που κάλεσε τους μαθητές να υποδεχτούν χωρίς φόβο προσφυγόπουλα στο σχολείο τους.
Στο εδώλιο η αλληλεγγύη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελία για επίθεση σε εκπαιδευτικό για τα προσφυγόπουλα στη Σάμο
Επεισοδιακή εξελίχθηκε η γενική συνέλευση των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων της Σάμου, τη Δευτέρα, για τη λειτουργία των ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων) στα σχολεία του νησιού. Η ΑΔΕΔΥ...
Καταγγελία για επίθεση σε εκπαιδευτικό για τα προσφυγόπουλα στη Σάμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν να αποσυνδεθεί το προσφυγικό από τη μείωση του ΦΠΑ
Την αποσύνδεση του προσφυγικού από την εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ ζητούν οι δήμαρχοι των πέντε νησιών Χίου, Λέσβου, Σάμου, Λέρου και Κω και χαρακτηρίζουν ως ηθικά και ανθρωπιστικά απαράδεκτη τη...
Ζητούν να αποσυνδεθεί το προσφυγικό από τη μείωση του ΦΠΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν υπήρξε... αποσυμφόρηση
​Το αίτημα για άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, όπου ζουν εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στις εφιαλτικές συνθήκες των ασφυκτικά γεμάτων Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, μετέφεραν οι δήμαρχοι...
Δεν υπήρξε... αποσυμφόρηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναπτυξιακό πακέτο 50 εκατ. έφεραν οι δήμαρχοι
Αναπτυξιακές δεσμεύσεις σε... τίτλους αποκόμισαν οι πέντε δήμαρχοι νησιών του Αιγαίου (Λέσβου Σπ. Γαληνός, Χίου Μ. Βουρνούς, Σάμου Μ. Αγγελόπουλος, Λέρου Μ. Κόλλιας, Κω Γ. Κυρίτσης) κατά τις συναντήσεις τους...
Αναπτυξιακό πακέτο 50 εκατ. έφεραν οι δήμαρχοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας