Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.9°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 8.3°C
  1 BF
  81%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.0°C
  4 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  4 BF
  57%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.4°C
  1 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 2.8°C / 17.0°C
  4 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 17.2°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.0°C
  5 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.1°C
  1 BF
  93%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  57%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.2°C
  2 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.0°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.7°C / 11.0°C
  3 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 9.0°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.4°C
  3 BF
  62%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  2 BF
  76%
Η μαρμίτα του προσφυγικού
EUROKINISSI/ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Η μαρμίτα του προσφυγικού

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στη μεγάλη μαρμίτα του προσφυγικού ρίχνονται καθημερινά κατά εκατοντάδες, άνθρωποι της ανάγκης, της ένδειας, του φόβου, της πείνας και του πολέμου. Από κοντά, τα τρωκτικά των οργανώσεων-φάντασμα που ρουφούν τα κονδύλια της ντροπής, αυτά που δίνει αφειδώς η Ευρωπαϊκή Ένωση -όχι από ανθρωπισμό- αλλά για να κρατά «το πρόβλημα» μακριά από τις αυλές της.

Στον παχυλό πολτό της εκμετάλλευσης  βουτούν κι οι κομισάριοι-κονομισάριοι, οι μισθοφόροι της διατεταγμένης «υπηρεσίας», οι έμποροι των εθνών, οι δουλέμποροι των απεγνωσμένων. Ένας μηχανισμός συναλλαγής, trafficking και κακοποίησης έχει στηθεί στην πατρίδα μας, με διεθνείς προδιαγραφές! 

Κάτω από το καζάνι του προσφυγικού που βράζει, τη φωτιά δεν υποδαυλίζουν μόνο οι ακραιφνείς φωνές, οι ξενόφοβοι και οι νεορατσιστές αλλά και οι μισθοφόροι της αργυρώνητης «αλληλεγγύης». Οι εκάστοτε κυβερνώντες, αδύναμοι να αντιταχθούν στις  προσταγές των Ευρωπαίων εταίρων, όχι μόνο δεν καταφέρνουν  να αντιμετωπίσουν, αλλά ούτε καν να διαχειριστούν στο ελάχιστο, το πρόβλημα με την υπερσυσσώρευση προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών ! 

Μεγαλοσχήμονες έρχονται «ακροποδητί» στα σημεία υποδοχής-εισδοχής, στα στρατηγικής σημασίας νησιά του Βορείου Αιγαίου που έχουν απέναντί τους και τη δαμόκλειο απειλητική σπάθη της φαιάς γείτονος. Λένε τα γνωστά, χιλιοειπωμένα λόγια περί «μέτρων που ΘΑ ληφθούν» και φεύγουν τάχιστα, υπό το φόβο της αντίδρασης τόσο των μόνιμων κατοίκων όσο και των μεταναστών. Μένουν μακριά από τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, μη τυχόν και ακούσουν αλήθειες και ουσιαστικά, καίρια αιτήματα.

Αντιμετωπίζουν τις ακριτικές νησιωτικές κοινωνίες λες και είναι «αποθήκες τσουβαλιασμένων ανθρώπινων ψυχών» που διαβιούν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι φυλετικές, θρησκευτικές, κοινωνικοπολιτικές διαφορές και να υπερδιογκώνονται οι παραβατικές τάσεις και να προκαλούνται επικίνδυνες εντάσεις.

Μόνιμοι κάτοικοι και μετανάστες ολημερίς να... βράζουνε, το βράδυ να χυλώνουν, την άλλη να μαλώνουν!

Επί μήνες και μήνες και χρόνια κλωθογυρίζουν συμπιεζόμενα μέσα στη μαρμίτα του προσφυγικού τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών για συνθήκες ασφαλούς διαβίωσης και των προσφύγων-μεταναστών για βελτιστοποίηση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου και απεγκλωβισμό. Πότε με μπόλικο επικοινωνιακό λάδι, πότε με αδιαφορία και ψεύτικες υποσχέσεις και πότε με αντιπολιτευτικό ξύδι, αυτός ο αναβρασμός έχει μετατρέψει την επιβαλλόμενη «συγκατοίκηση» ανθρώπων με ανθρώπους σε μια εύφλεκτη διαρκώς κατάσταση!

Χύδην μέτρα που αποδεικνύονται ημίμετρα, χρονοδιαγράμματα που δεν τηρούνται, κέντρα υποδοχής που ξεχειλίζουν σε αυτοσχέδιες φαβέλες, εξαγγελίες για «κλειστές» δομές που αποδεικνύονται πομφόλυγες. Περισσεύει η αγανάκτηση, αναδεύει η παραοικονομία και στην αναμπουμπούλα, επιχαίρονται οι «λύκοι».

Εξαιτίας όλης αυτής της απίστευτης κατάστασης, τα λόγια έχουν παραβράσει. Ο φόβος έχει κουρνιάσει, η απόγνωση και η ανασφάλεια έχουν γίνει πλέον συνοδοί της «καθημερινότητας» που... «κανονικότητα» (κατά τη σύγχρονη πολιτική διαλεκτική) δεν έχει καμιά.

Άνθρωποι σε σκηνές, παραπήγματα και παράγκες, από τη μια. Κρυώνουν, πεινάνε, αρρωσταίνουν, απελπίζονται. Ψάχνουν στα σκουπίδια για ότι τους φανεί χρήσιμο, καίνε σαπιόξυλα, παλιόχαρτα, κόβουν τα γύρω δέντρα για να ζεσταθούν. Παιδιά ξυπόλητα, βρώμικα, αποστεωμένα, παίζουν με τις λάσπες και τα ποντίκια. Γυναίκες και ασυνόδευτα ανήλικα γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης. 

Άνθρωποι που φοβούνται να κυκλοφορήσουν τις νύχτες, από την άλλη. Άνθρωποι που βρίσκουν τα καλύβια τους χωρίς μήτε καρφί στον τοίχο και τις περιουσίες τους καθημαγμένες. Τα λιόδεντρα κομένα από τη ρίζα, τις στέγες των σπιτιών αποξηλωμένες, τα κεραμίδια και τα ξύλινα κουφώματα παρμένα. 

Η χύτρα της μετανάστευσης στη φωτιά των πραγματικών συνθηκών που επικρατούν στα νησιά μας  και του υπερπληθυσμιακού ποσοστιαίου κριτηρίου, δεν  βγάζει μόνο... καπνούς!

ΑΠΟΨΕΙΣ
Με τις «φοβίες» στην πλάτη;
Γενικότερα, τι φοβίζει τον «μετανάστη»; Τον «μέτοικο» του καιρού μας που δρα ως «έτερος», δηλαδή ως «ομοειδής άλλος» χωρίς να θέλει να εμφανίζεται ως «διαφορετικός άλλος», ενήλικας πάντως και υπεύθυνος για το...
Με τις «φοβίες» στην πλάτη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το δίκιο συνταιριάζει με τη νηφαλιότητα
Τα γεγονότα ρέουν από μόνα τους και υποχρεώνουν τον καθένα να τοποθετηθεί εκ των υστέρων ή τα δημιουργούν οι άνθρωποι; Νομίζω πως κάποιοι άνθρωποι τα...
Το δίκιο συνταιριάζει με τη νηφαλιότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί Ξενιστών
Ο όρος «ξενιστής» έγινε τελευταία περισσότερο οικείος στη γλώσσα μας. Ορίζεται ως ο οργανισμός που μέσα ή πάνω του ζει ένας άλλος. Ενα επίκαιρο παράδειγμα συνδυαστικής δράσης των δύο παραπάνω ζευγών αποτελούν...
Περί Ξενιστών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ζητείται ανθρωπιά
Από την άκρη του Αιγαίου φωνάζουμε: δεν θέλουμε άλλο τη συμπόνια και το λεκτικό ενδιαφέρον. Οι άνθρωποι των νησιών, ντόπιοι και φιλοξενούμενοι, χρειάζονται ανθρωπιά· όσοι δεν τη διαθέτουν, παρακαλούμε να μην...
Ζητείται ανθρωπιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας