• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.0°C
  3 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.2°C / 8.0°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 13.4°C
  4 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.3°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 8.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.6°C / 7.3°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.4°C / 2.9°C
  3 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 11.6°C
  3 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 18.1°C
  6 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.3°C
  5 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.6°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  6 BF
  61%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 11.5°C
  2 BF
  66%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 17.8°C
  3 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.7°C / 14.2°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 8.3°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 8.1°C
  3 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  82%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Μεγάλος Αδελφός σε κέντρα λογοθεραπείας

 • A-
 • A+
Ψυχολόγος απολύθηκε από ιδιωτικό θεραπευτήριο, όταν ανακάλυψε και κατήγγειλε ότι οι συνεδρίες με μικρά παιδιά παρακολουθούνται παράτυπα με κάμερες και μικρόφωνα, ενώ η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας, στην οποία προσέφυγε, αποφάνθηκε πως η εν λόγω πρακτική συνιστά «προσβολή του δικαιώματος στην προσωπικότητα εξυπηρετούμενων ασθενών, γονέων και εργαζομένων και είναι μη νόμιμη».

Kαταγραφή θεραπευτικών συνεδριών με παιδιά αλλά και βιντεοσκόπηση και ηχογράφηση των λοιπών χώρων όπου κινούνται εργαζόμενοι είναι πρακτικές που εφαρμόζονται στα διάφορα κέντρα ειδικών θεραπειών και οι οποίες εξετάζονται σοβαρά για τη νομιμότητά τους.

Πρώην εργαζόμενη σε γνωστό κέντρο λογοθεραπείας και ειδικής αγωγής μάς περιγράφει πώς έφτασε στο σημείο να παραιτηθεί από τη θέση της και πώς η άρνησή της να «συμμορφωθεί» με τις παράνομες αυτές πρακτικές οδήγησαν σε ένα άτυπο εμπάργκο των ιδιοκτητών αντίστοιχων κέντρων προς το πρόσωπό της. Πιο συγκεκριμένα, εργοδότρια γνωστού κέντρου απέλυσε την εν λόγω εργαζομένη με την πρόφαση της μη συμμετοχής σε νυχτερινή διεπιστημονική ομάδα.

Η Κ.Β. (τα στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) εργάστηκε για δύο χρόνια σε ένα κέντρο παθολογίας λόγου και ομιλίας, ως ψυχολόγος που παρακολουθούσε οικογένειες οι οποίες έχρηζαν υποστήριξης. Η εργαζόμενη καταγγέλλει ότι ο ιδιοκτήτης του κέντρου είχε τοποθετήσει κάμερες 24ωρης παρακολούθησης σε όλους τους χώρους όπου διεξάγονταν οι θεραπευτικές συνεδρίες, στους κοινόχρηστους χώρους, στον χώρο αναμονής, στους διαδρόμους αλλά και στο μπαλκόνι, χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη σήμανση, καθώς και μικρόφωνα σε ορισμένους από αυτούς.

«Οι χώροι θεραπειών παιδιών και οικογενειών οφείλουν σεβασμό και προστασία από συστήματα παρακολούθησης, καθώς η καταγραφή των συνεδριών από τρίτους αντιβαίνει την αρχή του απορρήτου, προσβάλλοντας την ιδιωτικότητα αυτού του τόσο ευαίσθητου πληθυσμού. Με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζεται το έργο του ψυχολόγου, καθώς η καταγραφή των συνεδριών αποτελεί καταπάτηση του απορρήτου της προσωπικής ζωής του λήπτη των υπηρεσιών και της ελευθερίας, αξιοπρέπειας, αυτοκαθορισμού και της αυτονομίας του ατόμου, αφού προσβάλλεται η ιδιωτικότητα της θεραπευτικής/ συμβουλευτικής διαδικασίας.

»Τα παιδιά έβλεπαν τις κάμερες και ένιωθαν ότι παρακολουθούνται, κάτι το οποίο εμπόδιζε τη θεραπευτική διαδικασία. Η καταγραφή αφήνει πολύ χώρο στην ανάπτυξη παρανοϊκού ιδεασμού και δυσχεραίνει το έργο του ψυχολόγου, ένα έργο το οποίο στηρίζεται στην εμπιστοσύνη και την εχεμύθεια. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας των ψυχολόγων, ο ψυχολόγος οφείλει να έχει υψηλό αίσθημα ευθύνης αναφορικά με τις υπηρεσίες που παρέχει και έχει υποχρέωση απέναντι στους λήπτες των υπηρεσιών του να εξασφαλίσει τους κατάλληλους όρους και συνθήκες για τη διεξαγωγή της εργασίας του.

»Με βάση τα παραπάνω προχώρησα στην καταγγελία. Η ύπαρξη καμερών και μικροφώνων αποτελεί απεχθή συνθήκη για την ψυχολογική στήριξη παιδιών και ενηλίκων, καθώς αντιβαίνουν στη θεραπευτική αρχή της ασφάλειας. Οι καταγραφόμενες πληροφορίες μπορούν ανά πάσα στιγμή να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας από άλλα πρόσωπα και όχι από τον ίδιο τον ψυχολόγο στον οποίο τις εμπιστεύονται. Ετσι, η μέριμνα της διαφύλαξης της ασφάλειας του υλικού που κατέχει και αφορά τους λήπτες των υπηρεσιών είναι επισφαλής» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Κ.Β., η οποία μάλιστα έχει προχωρήσει σε γνωστοποίηση του θέματος στην Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές του υπουργείου Υγείας, στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αλλά και στον Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων.

«Σε ημερίδα που πραγματοποίησε το υπουργείο Παιδείας τον περασμένο Ιούνιο, με θέμα «Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα 679/2016 & Ζητήματα Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης σε ένα σύγχρονο σχολικό περιβάλλον», η δρ Ευφροσύνη Σιουγλέ, ειδική επιστήμονας και ελέγκτρια πληροφοριών της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, σε σχετική μου ερώτηση παραδέχτηκε ότι οι κάμερες σε χώρους όπου συναθροίζονται παιδιά απαγορεύονται από τον νόμο, καθώς αυτό συνιστά προσβολή της προσωπικότητάς τους. Και έφερε παραδείγματα ιδιωτικών σχολείων τα οποία είχαν εγκαταστήσει κάμερες σε αίθουσες διδασκαλίας. Η ίδια ανέφερε ότι δεν νοείται κάμερα σε αίθουσα διδασκαλίας ή σε διαδρόμους, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, οι οποίες λειτουργούν όταν το σχολείο είναι κλειστό» προσθέτει.

Το «αρχείο ήχου»

Η συνεργασία της με το εν λόγω κέντρο έληξε οριστικά λίγες μέρες αφού της ζητήθηκε να υπογράψει ένα έγγραφο ενημέρωσης για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων, όπου γινόταν λόγος για «αρχείο ήχου», κάτι το οποίο οδήγησε την εργαζόμενη στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία ηχογραφεί τις συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής γονέων, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση.

«Ουδέποτε ενημερώθηκα για την ύπαρξη μικροφώνων στις αίθουσες συνεδριών, γεγονός που ανακάλυψα τυχαία μόνη μου. Μετά την παραίτησή μου, με σχετική επιστολή, ζήτησα από τους ιδιοκτήτες του κέντρου να καταστρέψουν τυχόν αρχεία ήχου και εικόνας από τις συνεδρίες που διεξήγαγα στον χώρο της επιχείρησής τους και μπορεί να είχαν στην κατοχή τους, επισημαίνοντας ότι η επιχείρηση εξυπηρετεί πληθυσμό που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών του δεδομένων, θέτοντας παράλληλα ζήτημα νομιμότητας της ύπαρξης και λειτουργίας του συγκεκριμένου συστήματος παρακολούθησης».

Στην ίδια λογική κινείται και η απάντηση της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές του υπουργείου Υγείας, η οποία απάντησε στο έγγραφο που είχε αποστείλει η Β.Κ., και με το οποίο έθετε ζήτημα νομιμότητας της λειτουργίας καμερών και μικροφώνων στους χώρους του κέντρου.

«Η εγκατάσταση και λειτουργία, σε όλους τους χώρους του κέντρου, συστήματος επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας των εξυπηρετούμενων παιδιών και γονέων καθώς και των εργαζομένων επαγγελματιών ψυχικής υγείας στους χώρους εργασίας του ανωτέρω κέντρου συνιστά προσβολή του δικαιώματος στην προσωπικότητά τους και είναι μη νόμιμη» αναφέρει η πρόεδρος της ειδικής επιτροπής του υπουργείου, Μαρία Μητροσύλη, η οποία μάλιστα παρέπεμψε την υπόθεση στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προς περαιτέρω διερεύνηση και για τις δικές της ενέργειες. Το έγγραφο έχει ημερομηνία 10 Μαΐου 2019 και ενώ έχει προηγηθεί καταγγελία της ίδιας της εργαζόμενης, δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία εξέλιξη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολυπολιτισμικά θρανία, πολύχρωμες ζωγραφιές
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας -όπου η πλειονότητα των μαθητών είναι Ρομά- είχαν χθες την ευκαιρία να βάλουν...
Πολυπολιτισμικά θρανία, πολύχρωμες ζωγραφιές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι πυρκαγιές έσβησαν, το παιδικό τραύμα παραμένει
Την ώρα που η Αττική μετρά τις πληγές της, η «Εφ.Συν.» ανοίγει τον φάκελο του μετατραυματικού στρες για παιδιά και εφήβους, μιας ευαίσθητης ψυχολογικής κατάστασης που δεν αφορά μόνο παιδιά που έχουν ζήσει μια...
Οι πυρκαγιές έσβησαν, το παιδικό τραύμα παραμένει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η σημαία στον Αμίρ
​Στο μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν το περασμένο Σάββατο ο μικρός Αμίρ και η μητέρα του, μία μέρα μετά την επίθεση που δέχτηκαν από αγνώστους στο διαμέρισμα όπου κατοικούν. Ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια συμβολική κίνηση,...
Η σημαία στον Αμίρ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα παιδιά «είδαν» στη δυστοπία το παρόν
Το Dystopia__Corinth 2097 είναι η ταινία μικρού μήκους των μαθητών της έκτης τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Κορίνθου, που πήρε το πρώτο βραβείο μυθοπλασίας στον 11ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών.
Τα παιδιά «είδαν» στη δυστοπία το παρόν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας