• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.2°C / 2.2°C
  2 BF
  94%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.2°C / 3.0°C
  1 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 6.2°C
  4 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -3.0°C / -2.1°C
  5 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  4 BF
  55%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -1.9°C / 2.3°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -4.6°C / -2.7°C
  2 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 3.6°C
  3 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 5.3°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 6.6°C
  6 BF
  87%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.6°C / 2.6°C
  7 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  4 BF
  45%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.5°C / -0.1°C
  3 BF
  51%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.5°C / 0.1°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 6.8°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  1°C -0.6°C / 2.0°C
  0 BF
  96%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.7°C / 1.0°C
  1 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -1.1°C / 3.1°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  3 BF
  47%

Εκδήλωση με εργατικά και αντιπολεμικά τραγούδια από το «Νόστιμον Ήμαρ»

 • A-
 • A+

Σάλπισμα αντεπίθεσης με εργατικά και αντιπολεμικά τραγούδια στην αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης καθώς και στους πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη γειτονιά μας αλλά και στον παγκόσμιο χώρο, δημιουργώντας κύματα προσφύγων και απελπισμένων, είναι η συναυλία του συγκροτήματος «Νόστιμον Ήμαρ», που συμπλήρωσε τριάντα πέντε χρόνια ζωής, με τη στήριξη του «Συμποσίου Πολιτισμού», που παρεμβαίνει στα πολιτισμικά δρώμενα του Ηρακλείου, στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Ηρακλείου, την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στις 8: 30 το βράδυ στον Θεατρικό Σταθμό της πόλης.

Μικρό αφιέρωμα θα υπάρξει στον ήρωα της Αμερικανικής εργατικής τάξης, τον βιομηχανικό εργάτη, Τζόε Χίλ, ο οποίος εκτελέστηκε το 1915 και έγινε ήρωας.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.                

Ο εκ των ιδρυτών του μακρόβιου μουσικού σχήματος «Νόστιμον ΄Ημαρ» και έχοντας την καλλιτεχνική διεύθυνση Μίνως Σωμαράκης, με μία συνεπή διαδρομή στο πεδίο της τέχνης αλλά και ιδεολογικά, με αθόρυβη αλλά ουσιαστική ποιοτική προσφορά μιλάει στην «Εφ.Συν», για το νέο εγχείρημα.

- Κύριε Σωμαράκη, θα δώσετε ακόμα μία συναυλία μετά από 35 χρόνια καλλιτεχνικής παρουσίας με ειδικό περιεχόμενο…

Η συναυλία αυτή γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Ηρακλείου για τις γιορτές με τίτλο: «Επί γης ειρήνη…», δεδομένου όμως ότι η ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει με ανοικτά πολεμικά μέτωπα δίπλα μας ή παραπέρα ούτε χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη το «επί γης ειρήνη», είναι ευχή. Τώρα μπαίνει μπροστά το αντιπολεμικό και εργατικό τραγούδι, να ενισχυθεί η εργατική τάξη για μια εξισορρόπηση της κατανομής των αγαθών και του πλούτου και φυσικά της κοινωνικής δικαιοσύνης. Όταν λέμε εργατική τάξη δεν εννοούμε μόνο το κλασικό προλεταριάτο, είναι οι υπάλληλοι, οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα κ.λ.π. που υφίστανται τις σκληρές συνέπειες της υπάρχουσας  νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

- Τι θα παρουσιάσετε στην εκδήλωσή σας;

Στην εκδήλωση αυτή θα υπάρχουν κείμενα  Αντιπολεμικά που θα σχολιάζουν τα τραγούδια  και θα σχολιάζονται από τα τραγούδια, όπως Ρεμάρκ Μυριβήλης, κείμενα για τα δικαιώματα  της εργατικής τάξης που θα εκπροσωπούνται από τον Στάινμπεγκ, τον Μπρεχτ και τον ΄Ιρβινγκ Σόου.  

Στα Αντιπολεμικά τραγούδια θα υπάρχει και ο «Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος» των Μάνου Λοΐζου και Γιάννη Νεγρεπόντη, το «παράπονο του εργάτη», του Γιάννη Μαρκόπουλου κ.λ.π. Στα εργατικά τραγούδια συμπεριλάβαμε την μπαλάντα του κυρ Μέντιου, του Βάρναλη, την φάμπρικα των Μαρκόπουλου -Σκούρτη, τον θερμαστή του Γιώργου Μπάτη κ.λ.π. Επίσης το τραγούδι του Λιβανελί και του Λευτέρη Παπαδόπουλου «Σαν τον μετανάστη».

Στα Αντιπολεμικά τραγούδα θα υπάρχει επίσης ένα Ρωσικό κείμενο σε μετάφραση Γιάννη Ρίτσου, «οι γερανοί». Συνολικά θα ειπωθούν 21 τραγούδια και ενδιάμεσα θα μπαίνουν τα θεατροποιημένα λογοτεχνικά αποσπάσματα.

- Υπάρχει μία συνεχής παρουσία του μουσικού σχήματος και δική σου στην πόλη, πότε δημιουργήθηκε το «Νόστιμον ΄Ημαρ»;

Το «Νόστιμον ΄Ημαρ», φτιάχτηκε το 1985, με τέσσερα άτομα αρχικά, εγώ στην κιθάρα, η Γιάννα η Μεταξάκη στο πιάνο, ο Τάκης ο Δασκαλάκης στην φυσαρμόνικα και η Ειρήνη η Νεραντζάκη στη φωνή.

Εμπλουτίστηκε στη συνέχεια και με άλλα όργανα σταδιακά και τώρα είμαστε 14 μέλη. Στην συγκεκριμένη εκδήλωση θα πάρουμε μέρος έντεκα μουσικοί και τρία μέλη της Θεατρικής Ομάδας Καθηγητών Νομού Ηρακλείου ( ΘΟΚΝΗ ).

Συνολικά έχουμε δώσει περίπου εκατό συναυλίες με έντεχνο ποιοτικό τραγούδι που καθιέρωσε η εκρηκτική δεκαετία του ’60 με Θεοδωράκη -Χατζηδάκι και τους επιγόνους. Παίζουμε ακόμα ρεμπέτικο και ξένες μπαλάντες. Την Κυριακή θα ακουστεί η μπαλάντα του Τζόε Χίλ που είναι ο ήρωας της Αμερικανικής εργατικής τάξης.

Για να γίνω μουσικός εγκατέλειψα την Φυσικομαθηματική Σχολή λίγο πριν πάρω το πτυχίο το 1976, πήρα πτυχίο κιθάρας το 1980 και αρμονίας το 1982 και άσκησα το επάγγελμα του μουσικού δασκάλου για πέντε χρόνια στο Δημόσιο, 15 χρόνια στην ΕΡΑ και 25 χρόνια συνολικά σε διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς ως παραγωγός εκπομπών μουσικής και Λόγου. Κρατώ το σχήμα «Νόστιμον Ημαρ» από το 1985.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σύζευξη πολιτισμού-τουρισμού
Αφιερωμένο στη γυναίκα της Μεσογείου το 2ο Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου, με τίτλο «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί», θα τιμήσει τις γυναίκες για τους αγώνες και την ιστορία τους με σημαντικές...
Σύζευξη πολιτισμού-τουρισμού
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι «Aria Corte» στο πολιτιστικό κανάλι του Δήμου Ηρακλείου στο YouTube
Με την συναυλία του ιταλικού συγκροτήματος «Aria Corte» συνεχίζονται την Πέμπτη 14 Μαΐου 2020 οι μεταδόσεις στο νέο πολιτιστικό κανάλι του Δήμου Ηρακλείου στο YouTube.
Οι «Aria Corte» στο πολιτιστικό κανάλι του Δήμου Ηρακλείου στο YouTube
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νεανικές Ταινίες για το Προσφυγικό στο Ηράκλειο
Η Camera Zizanio-Παιδική και Νεανική Κινηματογραφική Δημιουργία για το Προσφυγικό που έχει ως αφετηρία το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους κάτω των 20 ετών, αρχίζει την Τετάρτη 5...
Νεανικές Ταινίες για το Προσφυγικό στο Ηράκλειο
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Jazz in Progress»: Επταήμερο φεστιβάλ στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου
Με τζαζ μελωδίες και κορυφαίους μουσικούς και ερμηνευτές, θα γεμίσει το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου από τις 25 έως τις 31 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια του πρώτου Φεστιβάλ «Jazz in Progress –...
«Jazz in Progress»: Επταήμερο φεστιβάλ στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χριστουγεννιάτικη συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης
Μια μοναδική Χριστουγεννιάτικη συναυλία από την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό της Κρήτης στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, την Κυριακή 22...
Χριστουγεννιάτικη συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ακριθάκης: Aνάμεσα στον τρόμο του κενού και στον πολιτισμό της αφαίρεσης»
Με αφετηρία την πολυσήμαντη έκθεση ζωγραφικής του Αλέξη Ακριθάκη, με τίτλο: «Εν Κινήσει», από την συλλογή του Ζαχαρία Πορταλάκη, η οποία ξεκίνησε από τις 16 Μαρτίου του 2019 και θα ολοκληρωθεί την 1η Μαρτίου...
«Ακριθάκης: Aνάμεσα στον τρόμο του κενού και στον πολιτισμό της αφαίρεσης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας