Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τι λένε οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βρετανία
Julien Warnand

Τι λένε οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βρετανία

  • A-
  • A+

Αίσθημα ανακούφισης σε κάποιους, τουλάχιστον από την άποψη ότι το αποτέλεσμα είναι καθαρό, έφερε σε κάποιους ηγέτες της Ε.Ε. η έκβαση της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας στη Βρετανία. Ταυτόχρονα, όμως, στέλνουν σαφές μήνυμα στο Λονδίνο ότι ο χρόνος που απομένει είναι λίγος. Καθώς, πλησιάζει η ημερομηνία του Brexit, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποιούν πως μένει τώρα η τεράστια πρόκληση να διασφαλιστεί μια εμπορική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας μέσα σε 11 μήνες.

Σε δηλώσεις της, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής όπου οι 27 έμαθαν για τη συντριπτική νίκη του Τζόνσον, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε πως πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες χάρηκαν που υπήρξε καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα στη Βρετανία και ότι δεν θα βρεθούμε πάλι σε κατάσταση που το κοινοβούλιο δεν θα μπορεί να πάρει αποφάσεις.

Προειδοποίησε, όμως, ότι η κατάληξη σε μια συμφωνία για τη μελλοντική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι «πολύ περίπλοκη».

Η Άνγκελα Μέρκελ πρόσθεσε εξάλλου πως οι σύμμαχοι της Βρετανίας στην Ε.Ε. λυπούνται για την αποχώρηση της Βρετανίας αλλά ότι μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία «δεν αποτελεί πια πραγματικότητα και αυτό είναι μεγάλο επίτευγμα αν θυμηθώ την κατάσταση πριν από τρεις μήνες».

Όπως σχολίασε είναι «καλό που έχουμε ένα πρωθυπουργό με ισχυρή εντολή».

Επίσης, σημείωσε ότι άπαξ και η Βρετανία αποχωρήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ο χρόνος θα είναι σύντομος για διαπραγματεύσεις σε ένα ευρύ πλαίσιο θεμάτων. «Θα υπάρχει ένας ανταγωνιστής στην πόρτα μας… αυτό ίσως μας κάνει να είμαστε πιο γρήγοροι στις αποφάσεις μας», δήλωσε ακόμα η καγκελάριος.

Από τη στιγμή που η Βρετανία δεν επιθυμεί να παρατείνει τη μεταβατική περίοδο πέραν του τέλους του επόμενου έτους, η Μέρκελ είπε «εκείνο που θα έχει περισσότερη σημασία είναι να εργαστούμε όλοι γρήγορα και με ακρίβεια».

Πιο αυστηρό ήταν πάντως το σχόλιο του Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε τη Βρετανία ότι όσο περισσότερο επιλέξει να απορυθμίσει την οικονομία της μετά το Brexit, τόσο περισσότερο θα χάσει την πρόσβασή της στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν νομίζω ότι μπορείτε να έχετε μια ισχυρή σχέση με την ενιαία αγορά της Ευρώπης, με ουσιαστικές ρυθμιστικές διαφορές σε ό,τι αφορά τους κλιματικούς, περιβαλλοντικούς, οικονομικούς ή κοινωνικούς κανονισμούς. Αυτό δεν ισχύει», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Η ευχή μου είναι το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μια χώρα σύμμαχος, φίλη και πολύ κοντινός εταίρος. Η προϋπόθεση είναι να καθοριστούν οι κανόνες μιας πιστής σχέσης… δεν θέλουμε να γίνει αθέμιτος ανταγωνιστής», δήλωσε και κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να μην γίνει ένας «αθέμιτος ανταγωνιστής» της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αφού συνεχάρη τον Τζόνσον για την εκλογή του, είπε ότι «αναμένουμε το συντομότερο δυνατόν την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία αποχώρησης». «Είμαστε έτοιμοι», είπε. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαπραγματευτεί με σκοπό να έχει στενή συνεργασία στο μέλλον με το Ηνωμένο Βασίλειο».

Επιπλέον, δήλωσε ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις δεν θα ολοκληρωθούν με οποιοδήποτε κόστος στα τέλη του 2020. «Δεν υπάρχει περίπτωση να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις όποιο κι αν είναι το κόστος, μια διαπραγμάτευση μπορεί να καταλήξει αν τα αποτελέσματα θεωρηθεί ότι είναι ισορροπημένα και ότι διασφαλίζουν τον σεβασμό για διάφορα θέματα», είπε ο Μισέλ, απαντώντας σε ερώτηση για τον λίγο χρόνο που απομένει.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πως ο χρόνος είναι «εξαιρετικά λίγος» προκειμένου να επισφραγισθεί μια συμφωνία για τη νέα σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία πριν από τα τέλη του 2020 αλλά τόνισε ότι επιθυμεί αυτή η σχέση να «όσο πιο κοντινή γίνεται».

Μετά τη νίκη του Τζόνσον, τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στην επόμενη φάση».

«Έχουμε στόχο μηδενικούς δασμούς, μηδενικές ποσοστώσεις, και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σαρωτική νίκη του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές αναφορικά με την υπόσχεσή του ότι το Brexit θα έχει γίνει έως την 31η Ιανουαρίου 2020.

«Αντιμετωπίζουμε την πρόκληση ότι ο χρόνος είναι πολύ λίγος, έχουμε έντεκα μήνες για να διαπραγματευθούμε ένα ευρύ πεδίο», είπε η φον ντερ Λάιεν. «Και δεν είναι μόνο το εμπόριο, μιλάμε ακόμη για την εκπαίδευση, τις μεταφορές, την αλιεία, πολλά, πολλά άλλα πεδία βρίσκονται προς διαπραγμάτευση».

ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μπόρις νίκησε, το Brexit έρχεται 
Συντηρητικός θρίαμβος στις βρετανικές εκλογές ανοίγει τον δρόμο για το Brexit. Υπό παραίτηση ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Πρώτες αντιδράσεις από την Ε.Ε.
Ο Μπόρις νίκησε, το Brexit έρχεται 
ΕΥΡΩΠΗ
«Πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το Brexit
Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, ανακοίνωσε ότι οι 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. συμφωνούν και ξεκινούν ξανά οι διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο για την επίτευξη συμφωνίας η οποία θα άρει το...
«Πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Έτοιμη να προσφέρει νέα παράταση στο Brexit η Ε.Ε.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, που ουσιαστικά οδήγησαν σε πλήρη κατάρρευση των διαπραγματεύσεων Βρυξελλών-Λονδίνου, η Ε.Ε. είναι έτοιμη να δώσει μια νέα παράταση στη Βρετανία ώστε να αποφευχθεί το άτακτο...
Έτοιμη να προσφέρει νέα παράταση στο Brexit η Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Τι ετοιμάζει ο Μπόρις;
Οι διαπραγματεύσεις Ευρωπαίων και Βρετανών αρχίζουν πάλι σήμερα με χαμηλές προσδοκίες για επίτευξη συμβιβασμού ενόψει της συνόδου κορυφής στις 17-18 Οκτωβρίου.
Τι ετοιμάζει ο Μπόρις;
ΕΥΡΩΠΗ
Συνάντηση με τον Τζόνσον προγραμματίζει η Μέρκελ εν όψει Brexit
Συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, καθώς το Βερολίνο εκτιμά ότι το άτακτο Brexit γίνεται όλο και περισσότερο πιθανό, δεδομένης...
Συνάντηση με τον Τζόνσον προγραμματίζει η Μέρκελ εν όψει Brexit

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ