Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εντυπωσιασμένη κατόπιν εορτής η Λαγκάρντ με την Ελλάδα
AP PHOTO

Εντυπωσιασμένη κατόπιν εορτής η Λαγκάρντ με την Ελλάδα

  • A-
  • A+

Την εμφανή ικανοποίησή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε σήμερα (Πέμπτη) η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. 

Μάλιστα, η επικεφαλής της ΕΚΤ μίλησε για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί, τόσο στο πρωτογενές πλεόνασμα όσο και στους ρυθμούς ανάπτυξης, δίνοντας ουσιαστικά τα εύσημα στη χώρα μας.  

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η Κ. Λαγκάρντ ήταν αυτή που -ως επικεφαλής του ΔΝΤ- «προσγείωνε» πάντα τις εκτιμήσεις της Αθήνας και των ευρωπαϊκών θεσμών, εκφράζοντας απαισιόδοξες προβλέψεις που συνοδεύονταν από παροτρύνσεις και οδηγίες για υιοθέτηση σκληρών μέτρων λιτότητας κατά των Ελλήνων. 

Σήμερα, ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε εντυπωσιασμένη από την ελληνική πρόοδο, αν και δεν έδωσε το πράσινο φως για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ειδικότερα, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της ΕΚΤ, σημείωσε ότι υπάρχουν κανόνες οι οποίοι συνδέονται με την επιλεξιμότητα των τίτλων και οι οποίοι θα πρέπει να τηρηθούν. «Όταν τα ελληνικά ομόλογα καταστούν επιλέξιμα, τότε θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές

Κατά τα αλλά, η Κριστίν Λαγκάρντ -η οποία προήδρευσε για πρώτη φορά στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ- επιχείρησε να δώσει το δικό της στίγμα, τόσο στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής, όσο και του τρόπου λειτουργίας της ΕΚΤ.

Καταρχάς ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι ούτε γεράκι αλλά ούτε και περιστέρι», απαντώντας στην ερώτηση αν πρόσκειται στους οπαδούς της λεγόμενης αυστηρής νομισματικής ορθότητας («γεράκια») ή στο αντίπαλο στρατόπεδο των «περιστεριών».

Όσον αφορά στην ίδια τη λειτουργία της ΕΚΤ, η Κρ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι μετά από 16 χρόνια έφθασε ο καιρός για ένα νέο στρατηγικό σχέδιο. Η στρατηγική αναθεώρηση, όπως είπε η ίδια, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του επομένου χρόνιου. Ξεκαθάρισε ότι η αποστολή της ΕΚΤ, η οποία είναι η διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών, δεν τίθεται υπό αναθεώρηση. Αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο να προκύψουν σημαντικές αλλαγές, οι οποίες θα αφορούν τόσο τα μέσα που θα χρησιμοποιεί η ΕΚΤ για να φέρει εις πέρας την αποστολή της, όσο και η σύνδεση της με την κοινωνία.

Αναφορικά με τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, παρόλο που αναθεώρησε ελαφρώς προς τα κάτω την πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ το 2020 στο 1,1% (για φέτος προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2%, ενώ το 2021 και το 2022 ο ρυθμός εκτιμάται, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου, να αυξηθεί στο 1,4%).

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «διαφαίνεται μία σταθεροποίηση στην πτωτική τάση». Η ίδια υπερασπίστηκε την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων, αναφέροντας ότι «φαίνεται πως λειτουργούν και ότι η ΕΚΤ γνωρίζει πολύ καλά τις παρανέργειες». Η ίδια μάλιστα, αποσόβησε τον κίνδυνο «ιαπωνοποίησης της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν σημεία σταθεροποίησης της.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Παράλληλα, η ΕΚΤ αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως άλλωστε αναμενόταν. Έτσι, διατήρησε το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 0,00% καθώς και τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 0,25% και το -0,50%, αντίστοιχα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρωδεξιό μπλόκο στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση
Την ώρα που οι αποδόσεις των ομολόγων έπεφταν κάτω από το 1%, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αποδυνάμωσε με τροπολογία το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ασκούσε πίεση στην ΕΚΤ.
Ευρωδεξιό μπλόκο στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χρησμοί και υποσχέσεις
Χωρίς να μας κάνει σοφότερους, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στη πρώτη παρουσία της στΟ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επανέλαβε την αυτονόητη έκκληση προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης.
Χρησμοί και υποσχέσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θετική η Λαγκάρντ σε «υποδοχή» ελληνικών ομολόγων στο QE
Την πεποίθησή της ότι τα ελληνικά ομόλογα θα μπορέσουν προσεχώς να ενταχθούν στον νέο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης εξέφρασε η Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη
Θετική η Λαγκάρντ σε «υποδοχή» ελληνικών ομολόγων στο QE
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βέβαιη η Λαγκάρντ ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα
Την πεποίθησή της ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει τελικά ελληνικά ομόλογα εξέφρασε η Κριστίν Λαγκάρντ, επειδή η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται.
Βέβαιη η Λαγκάρντ ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τετ α τετ γνωριμίας Μητσοτάκη-Λαγκάρντ
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στη Φρανκφούρτη με τη νέα πρόεδρο της ΕΚΤ, η οποία, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, εξέφρασε ικανοποίηση για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.
Τετ α τετ γνωριμίας Μητσοτάκη-Λαγκάρντ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εύσημα από Ντράγκι στην Ελλάδα και τον... πρόεδρο της ΕΚΤ
Συγχαρητήρια στην Ελλάδα έδωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ ταυτόχρονα υπερασπίστηκε τις πολιτικές που ακολούθησε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Εύσημα από Ντράγκι στην Ελλάδα και τον... πρόεδρο της ΕΚΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας