Πολλές χιλιάδες Ισπανοί από όλη τη χώρα, με επικεφαλής τη νεαρή ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ, αλλά και τον διάσημο ηθοποιό Χαβιέρ Μπαρδέμ, έκαναν μεγάλη πορεία στο κέντρο της Μαδρίτης, που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες, διαδηλώνοντας και ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αφορμή για την πορεία, η 25η Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή (COP25) που διεξάγεται στην ισπανική πρωτεύουσα.
Τα συνθήματα ποικίλα και δυναμικά. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως «Αναλάβετε δράση τώρα» ή «Οι άνθρωποι μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα» και «Σταματήστε τη χρήση ορυκτών καυσίμων τώρα».
Μεταξύ των αιτημάτων των συμμετεχόντων ήταν να μειωθεί η κατανάλωση κρέατος, να προωθηθεί η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και να σταματήσει η κατασκευή και χρήση πλαστικών.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και διαδηλωτές από τη Χιλή οι οποίοι φώναξαν συνθήματα κατά του προέδρου Πινιέρα, κατηγορώντας τον για τους θανάτους διαδηλωτών στη χώρα και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της δεξιάς πολιτικής του.
Στην πορεία μετείχαν και αυτόχθονες από τον Παναμά, που τόνισαν ότι αυτοί είναι οι πρώτοι που επηρεάζονται από την κρίση.
Χαβιέρ Μπαρδέμ: «Οι πολιτικοί να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων»
Ο ηθοποιός Χαβιέρ Μπαρδέμ μιλώντας στους παριστάμενους, κάλεσε τους πολιτικούς να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.
«Από τον ηλίθιο Τραμπ που εγκαταλείπει τις διεθνείς συμφωνίες έως τον (δήμαρχο της Μαδρίτης) Αλμέιδα, που θέλει να καταστρέψει την πόλη», πρόσθεσε.
«Υπάρχουν μόνο τρεις λέξεις που μπορούν να σταματήσουν την καταστροφή: επείγον, φιλοδοξία και περιορισμός. Απαιτούμε πλήρη εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων και οι κυβερνήσεις οφείλουν να σταματήσουν να επενδύουν στην εξόρυξη και τη χρήση τους», σημείωσε.
Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Δεν έχουμε επιλογή»
Από την πλευρά της η Γκρέτα Τούνμπεργκ δήλωσε ότι «η αλλαγή θα έρθει γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή».
«Βρισκόμαστε εν μέσω μιας οικολογικής και κλιματικής κρίσης και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ως τέτοια. Βγήκαμε από την ζώνη ασφαλείας μας και λέμε στους πολιτικούς ότι πρέπει να προστατέψουν το μέλλον και τις επόμενες γενιές».
Κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε: «Σχολική απεργία, 68η εβδομάδα»
Η 16χρονη Σουηδέζα, που νωρίτερα είχε κάνει παρέμβαση-έκπληξη στην 25η Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή (COP25), αναγκάστηκε τελικά να φύγει από την πορεία, και να κατευθυνθεί με ηλεκτρικό όχημα της αστυνομία στην πλατφόρμα από όπου θα μιλούσε. Κρίθηκε αναγκαίο για την ασφάλειά της από την αστυνομία, λόγω του πλήθους που την πλησίαζε για να τη δει και να της μιλήσει.
Κατά την ομιλία της στη διάσκεψη για το κλίμα, η νεαρή ακτιβίστρια που κατόρθωσε να ξεσηκώσει πολλούς νέους σε όλο τον κόσμο αφυπνίζοντάς τους για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, είπε:
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο» γιατί «ο κόσμος υποφέρει και πεθαίνει λόγω της κατάστασης κλιματικής έκτακτης ανάγκης».
«Πληθαίνουμε ολοένα και περισσότερο και οι φωνές μας ακούγονται όλο και περισσότερο αλλά βέβαια αυτό δεν μεταφράζεται σε ανάληψη δράσης από τους πολιτικούς. Ελπίζω ειλικρινά η COP25 να καταλήξει σε συγκεκριμένα πράγματα», πρόσθεσε και κατέληξε: «Δεν μπορούμε να περάσουμε κι άλλες μέρες χωρίς να ληφθούν πραγματικά μέτρα».
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έφθασε το πρωί της Παρασκευής στη Μαδρίτη σιδηροδρομικώς από τη Λισαβόνα, αφού προηγουμένως διέσχισε τον Ατλαντικό με καταμαράν.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας