Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πράσινο φως για τον Ερυθρό Σταυρό
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πράσινο φως για τον Ερυθρό Σταυρό

  • A-
  • A+

Μετά 14 μήνες αναστολής λειτουργίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού εξαιτίας χρόνιων διοικητικών παλινωδιών, το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού αποφάσισε να άρει οριστικά την απόφαση που είχε επιβάλει στο μεγαλύτερο σωματείο της χώρας, το οποίο επιστρέφει ως πλήρες μέλος στη διεθνή ομοσπονδία.

Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική απόφαση καθώς, λόγω της αναστολής, η οποία αποτέλεσε παγκόσμια αρνητική πρωτοτυπία για την Ελλάδα, μεταξύ άλλων κυρώσεων είχε διακοπεί η χρηματοδότηση της ΔΟΕΣ προς τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, με αποτέλεσμα να χάνονται εκατομμύρια ευρώ τα οποία μπορούσαν να διατεθούν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Χθες το πρωί ο πρόεδρος της ΔΟΕΣ Φρανσέσκο Ρόκα, με την έναρξη εργασιών της γενικής συνέλευσης του κινήματος στη Γενεύη, ανακοίνωσε σε πανηγυρικό τόνο στο σώμα την άρση του μέτρου επί του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Αξίζει να επισημανθεί πως η διαδικασία της αναστολής είχε ξεκινήσει, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», επί της διοίκησης του δοτού τότε προέδρου Αντ. Αυγερινού και είχε επιβληθεί επί της διοίκησης του Ν. Οικονομόπουλου.

Ωστόσο, με τη στροφή που επιχείρησε η νυν διοίκηση του εκλεγμένου πλέον προέδρου Αυγερινού (η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη διοίκηση που αναδείχθηκε στις εκλογές της 31ης Μαρτίου 2019 με την ενεργό συμμετοχή περίπου 17.000 μελών) και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των μελών του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου, η Επιτροπή Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού αξιολόγησε θετικά τα βήματα που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο στον οργανισμό με τη συμβολή κυρίως τεχνοκρατών.

Η διαδικασία της αναμόρφωσης, η οποία ξεκίνησε επί θητείας των μεταβατικών προέδρων, κυρίως του πρέσβη Α. Αλεξανδρή (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τη θετική παρέμβαση του τότε υπουργείου Υγείας) και του Ανδρ. Μαμαντόπουλου, προχώρησε με ταχείς ρυθμούς τους τελευταίους μήνες, ενώ, όπως φαίνεται, παραμερίστηκαν οι εσωτερικές έριδες, οι οποίες βέβαια παραμένουν εντός του οργανισμού.

Με την ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της «Εφ.Συν.» (15.10.2019, «Φιλί ζωής για τον Ερυθρό Σταυρό»), καλωσορίζει το ελληνικό τμήμα στην ομοσπονδία με αποτέλεσμα ο Ερυθρός Σταυρός να λάβει μέρος ως πλήρες μέλος στη γενική συνέλευση, η οποία πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Γενεύη, ενώ ώς την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί ο υπόλοιπος κύκλος καταστατικών συναντήσεων του Διεθνούς Κινήματος (Συμβούλιο Αντιπρόσωπων και Διεθνή Διάσκεψη).

Οι λεπτομερείς μηνιαίες εκθέσεις προόδου, η κατάρτιση ενιαίου οργανογράμματος, η συνολική παρουσίαση όλων των προαπαιτούμενων βάσει του πλάνου ανάκαμψης που είχε συμφωνηθεί, ο κανονισμός λειτουργίας προσωπικού, η πραγματοποίηση δημοκρατικών και ανοιχτών στην κοινωνία εκλογών καθώς και η πρόσληψη διευθυντή βάσει ανοιχτού διαγωνισμού συντέλεσαν στην άρση της αναστολής λειτουργίας.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η εξέλιξη αυτή συνιστά «έμπρακτη αναγνώριση του σημαντικού έργου που έχει επιτελεστεί το τελευταίο διάστημα, αλλά και μιας αναγεννητικής προσπάθειας που λαμβάνει χώρα στους κόλπους του ΕΕΣ για έναν νέο, εξωστρεφή, δυναμικό και κοινωνικά αλληλέγγυο Οργανισμό»

Ενδεικτικό της σημασίας της απόφασης είναι το γεγονός πως ο ΕΕΣ κατά τα έτη 2015-2018 έλαβε χρηματοδοτική βοήθεια από τη ΔΟΕΣ μέσω υλοποίησης προγράμματος επείγουσας έκκλησης με τίτλο «Μετακίνηση Πληθυσμών Ελλάδα: 2015-2018» ύψους 39,3 εκατ. ελβετικών φράγκων, παρέχοντας υπηρεσίες σε 923.087 επωφελούμενους.

Παράλληλα με τις διοικητικές διαδικασίες, με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες του πρόσφατου σεισμού της Αλβανίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής αυτή την εβδομάδα, όσο και με αποστολή στοκ ανθρωπιστικού υλικού του ΕΕΣ την προηγούμενη.

Η ποσότητα υλικής βοήθειας, που συγκεντρώθηκε από τη μεγάλη προσφορά των πολιτών, ξεπέρασε τους 200 τόνους και μεταφέρεται αυτές τις μέρες στα Τίρανα.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άρση αναστολής της λειτουργίας του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Μετά από 14 μήνες αναστολής λειτουργίας για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό εξαιτίας χρόνιων διοικητικών παλινωδιών, το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού αποφάσισε να άρει οριστικά την απόφαση που...
Άρση αναστολής της λειτουργίας του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φιλί ζωής στον Ερυθρό Σταυρό
Η Επιτροπή Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης του Διεθνούς Kινήματος επισκέπτεται τη χώρα μας για να διαπιστώσει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να συνεχιστεί το έργο του ΕΕΣ.
Φιλί ζωής στον Ερυθρό Σταυρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρέχουν για να ανατρέψουν την αναστολή λειτουργίας στον Ερυθρό Σταυρό
Στροφή 180 μοιρών επιχειρεί να κάνει η νέα διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού σε μια προσπάθεια να πείσει τη Διεθνή Ομοσπονδία να άρει την αναστολή λειτουργίας που έχει επιβάλει στο μεγαλύτερο σωματείο της χώρας.
Τρέχουν για να ανατρέψουν την αναστολή λειτουργίας στον Ερυθρό Σταυρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Σκιές» στη διαδικασία
Επιστροφή στο παρελθόν για τον Ερυθρό Σταυρό, καθώς νέος πρόεδρος αναδείχτηκε ο φαρμακοποιός Αντώνης Αυγερινός, ο οποίος ως επιλογή του Αδώνιδος Γεωργιάδη βρέθηκε τέσσερα χρόνια στην ηγεσία του οργανισμού.
«Σκιές» στη διαδικασία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτος ο Αυγερινός, αλλά όχι αυτοδύναμος
Μέσα σε κλίμα πόλωσης διεξήχθησαν την Κυριακή σε 85 περιφερειακά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα οι εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από...
Πρώτος ο Αυγερινός, αλλά όχι αυτοδύναμος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτος ο Αυγερινός στις εκλογές του Ερυθρού Σταυρού
Ο επί 4 χρόνια πρόεδρος, φαρμακοποιός Αντώνης Αυγερινός είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο μεγάλος νικητής των εκλογών στον Ερυθρό Σταυρό, οι οποίοι διεξήχθησαν σε 85 περιφερειακά τμήματα σε όλη τη...
Πρώτος ο Αυγερινός στις εκλογές του Ερυθρού Σταυρού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας