Διφθερίτιδα έδειξε το Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (Public Health England) ότι έφερε ο 8χρονος που έχασε την ζωή του την Τρίτη 26 Νοεμβρίου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Παίδων «Παν. & Αγλαΐα Κυριακού». Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που ανακοίνωσε τα σχετικά αποτελέσματα επισημαίνει ότι πρόκειται για «σποραδικό περιστατικό» και τονίζει τη σημασία του εμβολιασμού σε παιδιά και ενήλικες για τη διφθερίτιδα, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Η «Εφ.Συν.» αναζήτησε την επιστημοσύνη του Σωτήρη Τσιόδρα, αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικού συμβούλου του ΕΟΔΥ για ένα θάνατο ενός μικρού παιδιού που απασχόλησε πολύ την κοινή γνώμη.
Ο θάνατος του 8χρονου θυμίζουμε είχε γίνει με αστραπιαία ταχύτητα πρώτη είδηση σε όλα τα μέσα, τα οποία έσπειραν τον πανικό βάζοντας διάγνωση και κάνοντας δίκη προθέσεων, την ώρα που δεν υπήρχε ενημέρωση από τον καθ' ύλην αρμόδιο Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αναμεταδίδοντας μια ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό Facebook του διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Metropolitan.
Ο μικρός είχε καταλήξει στις 26 Νοεμβρίου με σοβαρή λοίμωξη αναπνευστικού και θετική καλλιέργεια για τον μικροοργανισμό της διφθερίτιδας (Corynebacterium diphtheriae) σε βρογχικές εκκρίσεις, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν που είχε εκδώσει το Παίδων «Παν. & Αγλαΐα Κυριακού». Τη διφθερίτιδα επισφραγίζει τώρα, το Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (Public Health England) που βρήκε στο δείγμα που του εστάλη «τοξινογόνο στέλεχος με έκφραση της τοξίνης της διφθερίτιδας», ενημερώνει ο ΕΟΔΥ.
Ο μικρός ο οποίος είχε διαμείνει στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» την περίοδο 2011-2013 και στη συνέχεια, το 2013-2015, στο Παράρτημα Αποθεραπείας & Αποκατάστασης Παιδιών Με Αναπηρία Βούλας, καθώς είχε σύνδρομο Down, θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας είχε συμπληρώσει όλες τις προβλεπόμενες από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών δόσεις του εμβολίου για τη διφθερίτιδα όπως φάνηκε μετά τον έλεγχο των καρτελών του. Πώς γίνεται επομένως να «κόλλησε» την τοξίνη της διφθερίτιδα;
Επέστρεψε η διφθερίτιδα, που πριν 28 χρόνια έσβησε ως επιδημία που θέριζε, τον ρωτάμε.
«Όχι. Σποραδικά, όπως αυτό, κρούσματα διφθερίτιδας μετράμε 15-20 κάθε χρόνο στη σύγχρονη Ευρώπη», μας απαντά ο Σωτήρης Τσιόδρας.
«Το παιδί που είχε χρόνια προβλήματα υγείας, εξετέθη στην τοξίνη και “κόλλησε”», εξηγεί. Αυτό, προσθέτει, «μας δείχνει πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός όλων μας και ειδικότερα του περίγυρου των ατόμων -μικρών και μεγάλων- που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες [μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), άτομα με ανοσοκαταστολή, χρονίως πάσχοντες κ.λπ.)».
Κι αυτό, λέει ο αναπληρωτής καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, για να κρατάμε την ανοσία υψηλά, ώστε να μην κινδυνεύουν οι περισσότερο ευάλωτοι. Σε αυτή την περίπτωση, για τη διφθερίτιδα, ο εμβολιασμός πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε δέκα χρόνια, σημειώνει και υπερτονίζει την ανάγκη «κάποια στιγμή να μιλήσουμε και για το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών των ενηλίκων».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας