• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.1°C
  0 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 6.3°C
  3 BF
  56%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 12.9°C
  3 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 7.0°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 4.6°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.6°C / 0.6°C
  4 BF
  86%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 11.6°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 13.8°C
  3 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 15.7°C
  6 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 11.6°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.6°C / 11.5°C
  2 BF
  72%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 11.7°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.8°C
  0 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.3°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 6.6°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.6°C / 6.4°C
  3 BF
  64%
 • Καστοριά
  Χιονοπτώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  3 BF
  90%

Απελευθέρωση της Ιεράπετρας με την Μασσαλιώτιδα

 • A-
 • A+

Συνεχίζοντας τις σημαντικές εκδόσεις της στη σειρά Μαρτυρίες, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (Ε.Κ.Ι.Μ.), του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, ως συμβολές στην συλλογική αυτογνωσία και μνήμη, εξέδωσε έναν σημαντικό τόμο τον ενδέκατο, ο οποίος είναι ένα μέρος του Ημερολογίου του Γάλλου συνταγματάρχη Emile- Honore Destelle και αναφέρεται σε κομβικά γεγονότα για την ιστορία της Κρήτης, την μεταβατική περίοδο από την Οθωμανική κατάκτηση προς την αυτονομία, κάτω από την σκληρή παρακολούθηση των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής, οι οποίες δεν ήθελαν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Το εν λόγω ημερολόγιου του Γάλλου στρατιωτικού, το οποίο αποτελεί συνέχεια του Ημερολογίου του 1897, που εξέδωσε η ΕΚΙΜ, το 2008, διαφωτίζει άγνωστες πλευρές μερικών κοινωνικών, στρατιωτικών και πολιτικών κορυφαίων γεγονότων.

Στην εν λόγω έκδοση η Γαλλική, πολιτική και στρατιωτική επιτήρηση, συμπεριλαμβάνει εκτός από την περιοχή της Σητείας, όλο το Νομό Λασηθίου και την περιοχή της Βιάννου η οποία υπαγόταν επί Κρητικής Πολιτείας διοικητικά στο Λασίθι και όχι στο Νομό Ηρακλείου, ενώ η έδρα του Γάλλου διοικητή για την στενότερη παρακολούθηση και παρέμβαση στα γεγονότα ήταν η πόλη της Ιεράπετρας.

Στα σημαντικότερα συμβάντα που αναφέρονται στο Ημερολόγιό του είναι η σφαγή της 25ης Αυγούστου στο Ηράκλειο, η αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από τους Οθωμανούς, η άφιξη του πρίγκηπα Γεωργίου και η εργασίες του Εκτελεστικού στο Ακρωτήρι Χανίων, το οποίο αποτελούσε διοικητικό όργανο των Χριστιανών επαναστατών.

Τα πολυσήμαντα αυτά γεγονότα αποκτούν σήμερα εκρηκτική επικαιρότητα με τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και αποτελούν στοιχεία επαναστοχασμού για την μοίρα του τόπου, και πως βρίσκεται λόγω της στρατηγικής του θέσης στον κυκλώνα παγκόσμιων εξελίξεων. Ενδεικτικό της οπτικής του Γάλλου στρατιωτικού ,ο οποίος διέθετε καλή γραφή με παραστατικότητα είναι το παρακάτω απόσπασμα στην Ιεράπετρα, όταν οι μουσουλμάνοι παραδίδουν τα όπλα στους χριστιανούς που είναι η αρχή της ελευθερίας η στρατιωτική μπάντα παίζει την Μασσαλιώτιδα και την τραγουδούν όλοι οι ΄Ελληνες, οι οποίοι την γνωρίζουν μαζί με τους Γάλλους στρατιώτες. Η επανάσταση για την Ελευθερία ενώνει. Ο Γάλλος αξιωματικός παρέμεινε στην Κρήτη έως το καλοκαίρι του 1899, έφυγε για δύο χρόνια λόγω προβλημάτων υγείας και επανήλθε τον Ιούνιο του 1901, παραμένοντας μέχρι το 1904 ως Ανώτατος Διοικητής των Διεθνών Στρατευμάτων στην Κρήτη.

«25 Νοεμβρίου 1898

Πρέπει να προσθέσω ότι οι μουσουλμάνοι κατέθεσαν και αυτοί τα όπλα τους μαζί με τους χριστιανούς της κοινότητας της Ιεράπετρας. Η παρέλαση ήταν περίεργη. Βλέπαμε κόσμο κάθε κοινωνικής θέσης, μερικοί από τους οποίους είχαν αρκετά τραχιά και ρακένδυτη εμφάνιση, δίπλα σε κομψούς ανθρώπους, τους δικηγόρους και τους γιατρούς της περιοχής. Οφείλω να πω πως όλοι είναι πολύ χαρούμενοι με την κατάθεση των όπλων τους. Το θέαμα αυτό θα μείνει ανεξίτηλο στις μνήμες μας. Επεστράφησαν 567 τουφέκια κατά τη διάρκεια του πρωινού. Μετά την τελετή, βλέπουμε κόσμο να καταφθάνει με τα μουλάρια και τα γαϊδούρια τους φορτωμένα. Η μπάντα παίζει τη Μασσαλιώτιδα που ξεσηκώνει πανηγυρισμούς. Φωνές «Ζήτω η Γαλλία και ο ναύαρχος!», «Ζήτω ο συνταγματάρχης!», κτλ., που μας ξεκουφαίνουν. Λέω στην μπάντα να ξαναπαίξει τη Μασσαλιώτιδα με τη συγκατάθεση του ναυάρχου και οι στρατιώτες την τραγουδούν όλοι, συνοδευόμενοι από τους Έλληνες που τη γνωρίζουν· είναι εντυπωσιακό. Μετά από αυτή την τελετή μεταβαίνουμε στις οχυρώσεις της πόλης. Ο ναύαρχος πηγαίνει ο ίδιος και ρίχνει κάτω την πρώτη πέτρα.»

Η Εμμανουέλα Τζεδάκη πραγματοποίησε την μετάφραση του κειμένου, η Μαρία Σωρού είναι συντάκτρια των ιστορικών σημειώσεων και επιστημονική σύμβουλος της έκδοσης, ενώ η Κλαίρη Μιτσοτάκη φρόντισε συνολικότερα την έκδοση. Ο εγγονός του συγγραφέα Jean-Pierre Destelle μετέγραψε το κείμενο του πρωτοτύπου. Συμβολή στο εκδοτικό εγχείρημα είχε η Περιφέρεια Κρήτης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γ. Αντωνάκης: Από την εξέγερση του Πολυτεχνείου στο χτίσιμο θεσμών πολιτισμού στην Κρήτη
Με την ορμή της μεγάλης εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973 και προίκα τις αξίες της Αντίστασης συνέχισε με πάθος την καλλιτεχνική δημιουργία, ως σκηνοθέτης, ηθοποιός και οργανωτής πολιτιστικών θεσμών υποδομής...
Γ. Αντωνάκης: Από την εξέγερση του Πολυτεχνείου στο χτίσιμο θεσμών πολιτισμού στην Κρήτη
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νεανικές Ταινίες για το Προσφυγικό στο Ηράκλειο
Η Camera Zizanio-Παιδική και Νεανική Κινηματογραφική Δημιουργία για το Προσφυγικό που έχει ως αφετηρία το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους κάτω των 20 ετών, αρχίζει την Τετάρτη 5...
Νεανικές Ταινίες για το Προσφυγικό στο Ηράκλειο
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ρος Ντέιλι: Μια πρόταση από την Κρήτη στον κόσμο
Τη Δευτέρα, στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου, θα πραγματοποιηθεί «Συμπόσιο Πολιτισμού» με θέμα: «Οι τροπικές μουσικές του κόσμου ως μια μεγάλη οικογένεια και μια πρόταση γι' αυτές από την Κρήτη».
Ρος Ντέιλι: Μια πρόταση από την Κρήτη στον κόσμο
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκδήλωση με εργατικά και αντιπολεμικά τραγούδια από το «Νόστιμον Ήμαρ»
Συναυλία του συγκροτήματος «Νόστιμον Ήμαρ» στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Ηρακλείου, την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στις 8: 30 το βράδυ στον Θεατρικό Σταθμό της πόλης.
Εκδήλωση με εργατικά και αντιπολεμικά τραγούδια από το «Νόστιμον Ήμαρ»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ντοστογιέφσκι και αρχαίο δράμα με τη Λυδία Κονιόρδου στο Ηράκλειο
Το απόγευμα της Πέμπτης, στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου, εκδήλωση του «Συμποσίου Πολιτισμού», με ομιλήτρια τη Λυδία Κονιόρδου και θέμα την παγκόσμια ελευθερία.
Ντοστογιέφσκι και αρχαίο δράμα με τη Λυδία Κονιόρδου στο Ηράκλειο
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ακριθάκης: Aνάμεσα στον τρόμο του κενού και στον πολιτισμό της αφαίρεσης»
Με αφετηρία την πολυσήμαντη έκθεση ζωγραφικής του Αλέξη Ακριθάκη, με τίτλο: «Εν Κινήσει», από την συλλογή του Ζαχαρία Πορταλάκη, η οποία ξεκίνησε από τις 16 Μαρτίου του 2019 και θα ολοκληρωθεί την 1η Μαρτίου...
«Ακριθάκης: Aνάμεσα στον τρόμο του κενού και στον πολιτισμό της αφαίρεσης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας