• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.4°C / 32.3°C
  4 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.5°C / 30.8°C
  5 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 33.7°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.0°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 31.0°C
  3 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.9°C
  3 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  1 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 32.7°C
  3 BF
  43%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 28.5°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  4 BF
  32%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  0 BF
  30%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.9°C / 31.0°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  4 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 32.5°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.8°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.1°C / 30.1°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  45%
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υπερπληθυσμός και καταστολή, το νέο δίπτυχο των φυλακών

 • A-
 • A+
Ιδιαίτερα προβληματικές ήταν οι περισσότερες θέσεις που εκφράστηκαν από τους διευθυντές φυλακών και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος, καθώς το ενδιαφέρον τους εστιάζεται αποκλειστικά στην καταστολή και όχι στην εκπαίδευση των κρατουμένων με στόχο την επανένταξη.

Διευθυντές φυλακών και εκπρόσωποι των ομοσπονδιών σωφρονιστικών υπαλλήλων και εξωτερικών φυλάκων ενημέρωσαν, την περασμένη Δευτέρα, την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα καταστήματα κράτησης.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της επίσκεψης στην Ελλάδα της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (CPT), στις αρμοδιότητες της οποίας περιλαμβάνονται και οι συνθήκες στις φυλακές. Η Επιτροπή συναντήθηκε με εκπροσώπους του υπουργείου ΠροΠο -όχι με τον υπουργό- ενώ, όπως επισήμανε ο Γιώργος Καμίνης, σε επίπεδο Βουλής οι συναντήσεις έγιναν αποκλειστικά με κυβερνητικούς βουλευτές και δεν δόθηκε η δυνατότητα ενημέρωσης και από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

«Αμα έρχεται μια τόσο σοβαρή Επιτροπή στη χώρα και ζητάει συνάντηση με τις κοινοβουλευτικές επιτροπές της Βουλής, η συνάντηση αυτή πρέπει να έχει έναν αμφίδρομο χαρακτήρα», επισήμανε ο κ. Καμίνης, σχολιάζοντας ότι δεν υπήρξε καν ενημέρωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Μετά την παρέμβαση αυτή, τον λόγο πήραν οι διευθυντές των φυλακών, οι οποίοι προσδιόρισαν ως σημαντικότερα προβλήματα την ασφάλεια, τον υπερπληθυσμό και την υποστελέχωση στα σωφρονιστικά καταστήματα, την εκπαίδευση και κατάρτιση του σωφρονιστικού προσωπικού και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων.

Η ασφάλεια μονοπώλησε τις τοποθετήσεις της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων (ΟΣΥΕ) ως ζήτημα πρώτιστης σημασίας, χαιρετίζοντας την απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ., να μεταφέρει τις αρμοδιότητες των φυλακών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, χαρακτηρίζοντάς την «κομβικό σημείο» και ζητώντας γρήγορα προσλήψεις «υπό την αυστηρή επίβλεψη του ΑΣΕΠ». Μίλησαν για διαχωρισμό των κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης. Ενώ δήλωναν από το 2014 αντίθετοι στις φυλακές Γ’ Τύπου, προκρίνουν τις πειθαρχικές φυλακές, για κρατούμενους που παρουσιάζουν επικίνδυνες συμπεριφορές και διαπράττουν πειθαρχικά παραπτώματα.

Πάντως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα επεισόδια και η βία στις φυλακές ούτε περιορίστηκαν για όσο διάστημα λειτούργησαν οι φυλακές Γ’ Τύπου ούτε φυσικά αυξήθηκαν (αντίθετα, μειώθηκαν) μετά την κατάργησή τους και τους νόμους αποσυμφόρησης. Επανήλθε τώρα με έντονους, προειδοποιητικούς τόνους, το πρόβλημα του υπερπληθυσμού που είχε εξαφανιστεί και εκφράστηκε φόβος για «φόρτωμα» των φυλακών με πολλούς κρατουμένους.

«Το σημαντικότερο ζήτημα, το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τον σωφρονιστικό χώρο, είναι ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων. Θεωρώ ότι θα αντιμετωπίσουμε άμεσα σε όλες τις φυλακές τον υπερπληθυσμό. Ηδη περάσαμε τους 700, ενώ η δυναμικότητα είναι 550 άτομα. Υπάρχει δηλαδή μια υπέρβαση κοντά στο 140%», τόνισε ο διευθυντής Φυλακής Διαβατών, αλλά και οι δύο άλλοι διευθυντές Λάρισας και Αλικαρνασσού. «Εχουμε έναν υπερπληθυσμό κρατουμένων, που συνεχώς κάθε μήνα αυξάνεται», σημείωσε ο εκπρόσωπος των εξωτερικών φρουρών. Οι μόνοι που δεν διέγνωσαν το πρόβλημα ήταν οι εκπρόσωποι της ΟΣΥΕ.

Ασφάλεια και καταστολή ήταν το δίπτυχο στο οποίο κινήθηκαν οι τοποθετήσεις όλων όσοι διαχειρίζονται τις φυλακές, οι οποίοι ωστόσο δεν απάντησαν στο γιατί κρίνεται περισσότερο αποτελεσματική η μεταφορά των αρμοδιοτήτων στο υπ. Προ-Πο. Δεν έδωσαν πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα του Ι. Γκιόλα (ΣΥΡΙΖΑ) για το αν καταγράφηκαν προβλήματα από τη μείωση του Δ.Σ. του Κεντρικού Συμβουλίου των Φυλακών από 11μελές σε 5μελές (χωρίς την παρουσία των καθηγητών και του εισαγγελέα), για την έλλειψη ειδικοτήτων (κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι κ.λπ.) ή για τους λόγους που ζητούν, αντί οι προσλήψεις να γίνονται από το ΑΣΕΠ, να γίνονται «υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ». Οπως παρατήρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Μάρκου, «υπό την επίβλεψη ΑΣΕΠ σημαίνει ότι ο κ. Αραβαντινός ή όποιος άλλος, μπορεί να παρεμβαίνει και να κάνει τους διορισμούς που θέλει».

«Ξέρετε κανένα άλλο κράτος της Ευρώπης, στο οποίο το σωφρονιστικό σύστημα να είναι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όχι στο υπουργείο Δικαιοσύνης;», αναρωτήθηκε στη συνέχεια ο κ. Μάρκου και σχολίασε: «Από τους εμπλεκόμενους στον σωφρονισμό, ποιες άλλες ειδικότητες εκτός από σας αποδέχονται αυτήν τη μεταφορά; Το υπόλοιπο σύστημα, οι ψυχολόγοι, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι κοινωνιολόγοι, αυτοί αποδέχονται την άποψή σας;»

Στο θέμα αναφέρθηκε και η Μαρία Κομνηνάκα (ΚΚΕ): «Αν πραγματικά λειτουργούσε όπως θα έπρεπε να λειτουργεί ένα σωφρονιστικό σύστημα, θα ήταν σε αυτό τον βαθμό αναγκαίο, δηλαδή στη ζυγαριά να βαραίνει περισσότερο το ζήτημα της αυστηρότερης επιτήρησης και ασφάλειας, ή θα μπορούσε με μια άλλη δομή και ένα άλλο σύστημα να βαραίνει λιγότερο; Θα μπορούσε να παραμένει στο υπουργείο Δικαιοσύνης και να μην ήταν πιο έντονος ο χαρακτήρας της κατασταλτικής λειτουργίας της φυλακής».

Το αν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δίνουν περισσότερη σημασία στην καταστολή ή στην πρόληψη και την εκπαίδευση των κρατουμένων με στόχο την επανένταξη, φάνηκε καθαρά στην τελευταία τοποθέτηση του Αντ. Αραβαντινού (ΟΣΥΕ), ο οποίος έφτασε στο σημείο να βάλει κατά των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, λέγοντας «βρείτε μου έναν κρατούμενο που ολοκλήρωσε τον κύκλο των σπουδών του στη φυλακή», τη στιγμή που πολλοί κρατούμενοι όχι μόνο ολοκληρώνουν τον κύκλο σπουδών τους, αλλά συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και σπουδάζουν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας των Αραβαντινού - Καρακίτσου στηλίτευσαν ακόμα και τη λειτουργία των αγροτικών φυλακών, ενώ παραμένουν αντίθετοι -άγνωστο γιατί- στη μεταφορά του Νοσοκομείου και του Ψυχιατρείου Κρατουμένων στο ΕΣΥ. Είναι γεγονός βέβαια ότι οι διάσημοι και επώνυμοι κατά καιρούς «φιλοξενούμενοι» στο ψυχιατρείο Κορυδαλλού, όπως και πολλοί ιδιαίτερα σκληροί ποινικοί, δύσκολα θα ξεγελάσουν τους γιατρούς του ΕΣΥ προκειμένου να αποκτήσουν κελί στο περιζήτητο ψυχιατρείο.

Ο κ. Καρακίτσος, εξάλλου, αναμάσησε τα περί βίας (που βέβαια υπήρχε μόνο επί ΣΥΡΙΖΑ), σωπαίνοντας για τις δολοφονίες και τους θανάτους πριν από το 2015 αλλά και μετά τον Ιούλιο του 2019. Πρόσφατα παραδείγματα: δολοφονία κρατούμενου στη φυλακή Χανίων (20.7.2019), τραυματισμός υπαλλήλων στη Λάρισα (18.11.2019), ενώ μετεκλογικά και μέσα στη σιωπή επιβεβαιώθηκαν ήδη 4 θάνατοι κρατουμένων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Η αποκατάσταση της υγείας του Γιάννη Δημητράκη χρειάζεται χρόνο και ειδική φροντίδα»
Στις 24 Μαΐου ο κρατούμενος Γιάννης Δημητράκης έπεσε θύμα απρόκλητης δολοφονικής επίθεσης από συγκρατούμενούς του στις φυλακές Δομοκού ● Τι λέει η μητέρα του στην «Εφ.Συν.» ●
«Η αποκατάσταση της υγείας του Γιάννη Δημητράκη χρειάζεται χρόνο και ειδική φροντίδα»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εμφάνισε οξεία νεφρική ανεπάρκεια ο Κουφοντίνας
Η διοίκηση του νοσοκομείου Λαμίας επέτρεψε τελικά να επισκεφτούν οι γιατροί της οικογένειας τον απεργό πείνας και ο ίδιος συναίνεσε στην παροχή ιατρικής βοήθειας για την ανάταξη της νεφρικής λειτουργίας.
Εμφάνισε οξεία νεφρική ανεπάρκεια ο Κουφοντίνας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Φυλακές στο έλεος του κορονοϊού και της Σοφίας Νικολάου
Αυτή η κραυγή αγωνίας που έφτασε στην «Εφ.Συν.» δεν αφορά έναν κρατούμενο. Αφορά όλους τους κρατούμενους, τις οικογένειές τους και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αφού τα κρούσματα έχουν θεριέψει σχεδόν σε...
Φυλακές στο έλεος του κορονοϊού και της Σοφίας Νικολάου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Τσεκούρι» υποβάθμισης του Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών
Ενα... 5μελές αντικαθιστά το γνωμοδοτικό όργανο σωφρονιστικής πολιτικής ● Γιατί είναι απόντες οι εισαγγελείς ● Φανερή η πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα συρρικνωμένο και «υπάκουο» ΚΕΣΦ για να...
«Τσεκούρι» υποβάθμισης του Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το «υπουργικό δίκαιο» υπερισχύει της Δικαιοσύνης
Η νέα διάταξη προβλέπει ότι ο υπουργός μπορεί να διορίζει όποιον θέλει επικεφαλής των φυλακών επικαλούμενος τις γνωστές πλέον «έκτακτες» περιπτώσεις που έχουν γίνει η μόνιμη δικαιολογία της κυβέρνησης...
Το «υπουργικό δίκαιο» υπερισχύει της Δικαιοσύνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η Δικαιοσύνη ξηλώνει το «πουλόβερ» της Σοφίας Νικολάου από τις φυλακές
Οι πρώτες έξι αποφάσεις που εκδόθηκαν κάνουν δεκτές τις προσφυγές των υπαλλήλων εντοπίζοντας την παρανομία στην απόφαση της Σοφίας Νικολάου για τοποθετήσεις διευθυντών κατά παράβαση νόμου.
Η Δικαιοσύνη ξηλώνει το «πουλόβερ» της Σοφίας Νικολάου από τις φυλακές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας