Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντισυνταγματική η διάταξη για δαπάνη 30% του εισοδήματος σε ηλεκτρονικές αγορές
EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αντισυνταγματική η διάταξη για δαπάνη 30% του εισοδήματος σε ηλεκτρονικές αγορές

  • A-
  • A+
Γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για το άρθρο 7 του φορολογικού νομοσχεδίου

Αντισυνταγματική θεωρεί το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής τη διάταξη του άρθρου 7 του φορολογικού νομοσχεδίου, η οποία ορίζει ως ελάχιστο απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα το 30% του εισοδήματος από εργασία, συντάξεις ή επιχειρηματικά κέρδη. 

Σύμφωνα με τη διάταξη, το υπολειπόμενο ποσό  εισοδήματος που δεν καλύπτεται από ηλεκτρονικές δαπάνες φορολογείται με συντελεστή 22%, αίροντας έτσι εμμέσως το αφορολόγητο όριο για όσους δεν πραγματοποιήσουν την απαιτούμενη δαπάνη.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής σημειώνει ότι, κατά το άρθρο 78 παρ. 1 του Συντάγματος, αντικείμενο φόρου μπορεί να είναι το εισόδημα, η περιουσία, οι δαπάνες και οι συναλλαγές των φορολογουμένων και επομένως δεν είναι δυνατό να επιβάλλεται φόρος σε δαπάνη που δεν πραγματοποιήθηκε. 

Επίσης, λέει το Επιστημονικό Συμβούλιο, δεν είναι συνταγματικά ανεκτή η φορολογική επιβάρυνση που προκύπτει από τη διάταξη ως κύρωση προς τους φορολογούμενους που επιλέγουν να δαπανήσουν λιγότερο από το 30% του εισοδήματός τους, ενώ ούτε το δημόσιο συμφέρον υπηρετείται από την έμμεση υποχρέωση των φορολογουμένων να δαπανούν τουλάχιστον το 30% του εισοδήματός τους και μέχρι 20.000 ευρώ τον χρόνο, όπως ορίζει η διάταξη.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής επικαλείται και τη σχετική γνωμοδότηση της ΕΚΤ, αλλά και την κοινοτική οδηγία για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Επιμένει ο Θεόδωρος Σκυλακάκης

Από την πλευρά του πάντως ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, επέμεινε ότι το μέτρο είναι «απολύτως αναλογικό και συνταγματικό, που χτυπάει αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή».

Απαντώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, στο Επιστημονικό Συμβούλιο, είπε ότι «η διάταξη αφορά το εισόδημα, για τον απλούστατο λόγο ότι αν κάποιος δεν έχει εισόδημα και μάλιστα πραγματικό, δεν υπάρχει επιβάρυνση. Συνεπώς, βάση της διάταξης είναι το εισόδημα. Ανάλογη διάταξη είχε ψηφίσει η Βουλή και το 2016. Σκοπός της διάταξης είναι αποκλειστικά και μόνο η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής η οποία στην Ελλάδα είναι η πιο βαριά μορφή ανισότητας. Έχουμε 33,6% φοροδιαφυγή από τον ΦΠΑ που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη φοροδιαφυγή στην Ευρώπη και παρουσιάζει και αυξητικές τάσεις».

Ο υφυπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι για το 2020 ο προϋπολογισμός έχει στόχο για έσοδα 557 εκατομμύρια από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, και είναι στόχος που αφορά αποκλειστικά και μόνο έσοδα από φοροδιαφυγή. 

«Αν τυχόν υπάρξει επιβάρυνση πολιτών που δεν θα πετύχουν τον στόχο, αυτή θα εισπραχθεί το 2021. Συνεπώς όλο το ποσό αυτό, δηλαδή τα 557 εκατομμύρια, αφορά φοροδιαφυγή. Αυτό το ποσό έχει αναλυθεί και έχει γίνει δεκτό και από τους θεσμούς, και από τον ESM και από την ΕΚΤ και από την Κομισιόν, έχει δηλαδή πολύ ισχυρή τεχνική στήριξη ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή», είπε.

«Από την ώρα δε που το μέτρο αφορά τη φοροδιαφυγή, είναι προφανές ότι η αναλογικότητα επιτυγχάνεται απολύτως, διότι το μέτρο θα δώσει τεράστιο ποσό από φοροδιαφυγή», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ως επιχείρημα έφερε το παράδειγμα του «χακαρίσματος» των ταμειακών μηχανών, πράγμα που δεν μπορεί να συμβεί όπως είπε με τα μηχανήματα POS.

«Μπορεί να εκδίδονται παραστατικά, όπως συμβαίνει με τις ταμειακές μηχανές, αλλά πριν από μερικές μέρες αποκαλύφθηκε από την ΑΑΔΕ ότι ένα μεγάλο κύκλωμα έκανε παραχάραξη ταμειακών μηχανών. Το κύκλωμα συνελήφθη, μιλάμε για 100 επιχειρήσεις και 25 εκατομμύρια ευρώ αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη. Όταν συνεπώς είναι πλαστά τα δικαιολογητικά, και όλοι ξέρουμε ότι οι ταμειακές μηχανές χακάρονται, μόνο με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μπορείς να τις πιάσεις, διότι τα POS δεν χακάρονται. Άρα και τεχνικά αποδεικνύεται ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, όχι μόνο διότι δίνει ισχυρό αντικίνητρο στους πολίτες να μη συμμετέχουν σε φοροδιαφυγή, αλλά και γιατί εμποδίζει τα πλαστά παραστατικά. Άρα είναι μέτρο απολύτως αναλογικό, απολύτως συνταγματικό και χτυπά τη φοροδιαφυγή που είναι η μεγαλύτερη αιτία παραβίασης της αρχής ισότητας των πολιτών», σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών.

ΒΟΥΛΗ
Αυθαίρετο προνόμιο διόρθωσης του «πόθεν έσχες» για βουλευτές
Μια νέα προκλητική απόφαση εξέδωσε η Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής, σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης των δηλώσεων «πόθεν έσχες» για τους βουλευτές.
Αυθαίρετο προνόμιο διόρθωσης του «πόθεν έσχες» για βουλευτές
ΒΟΥΛΗ
Οι δύο «απλές ερωτήσεις» του Τσακαλώτου για τον ΕΝΦΙΑ
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να καταδείξει ότι η συμβολή της Ν.Δ. στη μείωση του φόρου ακινήτων είναι μόλις 63 εκατ. ευρώ, προκαλώντας την αντίδραση των Σκυλακάκη, Βεσυρόπουλου. 
Οι δύο «απλές ερωτήσεις» του Τσακαλώτου για τον ΕΝΦΙΑ
ΒΟΥΛΗ
«Η μείωση των συντελεστών δεν θα φέρει αύξηση των εσόδων»
Σφοδρή κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας ότι τόσο το φορολογικό νομοσχέδιο όσο και ο προϋπολογισμό του 2020 δεν ωφελούν τους...
«Η μείωση των συντελεστών δεν θα φέρει αύξηση των εσόδων»
ΒΟΥΛΗ
Μητσοτάκης: Άκυρο έγγραφο που η Τουρκία βάφτισε συμφωνία, το μνημόνιο με Λιβύη
Ασήμαντο έγγραφο που θα καταπέσει, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου. 
Μητσοτάκης: Άκυρο έγγραφο που η Τουρκία βάφτισε συμφωνία, το μνημόνιο με Λιβύη
ΒΟΥΛΗ
Η αδιαφάνεια ζει και βασιλεύει
Τελικά... η Οικονομική Επιτροπή της Βουλής, με την «παραδοσιακή» στάση της ατιμωρησίας, αρκείται διαχρονικά μόνο σε συστάσεις προς τα κόμματα και ποτέ σε κυρώσεις.
Η αδιαφάνεια ζει και βασιλεύει
ΒΟΥΛΗ
Σύγκρουση Τσακαλώτου-Σκυλακάκη για τα υπερπλεονάσματα
Τα υπερπλεονάσματα των περασμένων ετών ήταν το αντικείμενο της σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή, όπου ψηφίζεται ο απολογισμός του 2017, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να επιρρίπτει ευθύνες...
Σύγκρουση Τσακαλώτου-Σκυλακάκη για τα υπερπλεονάσματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας