Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μονόχρωμη η ΚΕΔΕ

Νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ εκλέχθηκε (και τυπικά) ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δ. Παπαστεργίου

EUROKINISSI / ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μονόχρωμη η ΚΕΔΕ

  • A-
  • A+

Χαρακτηριστικά διελκυστίνδας είχε η πρώτη συνεδρίαση του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ. Η αντιπολίτευση έδειξε ότι σέβεται μεν το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί φαινόμενα ασυδοσίας.

Η δε πλειοψηφία θέλησε μεν να εμφανιστεί ότι επιδιώκει τις συνθέσεις, αλλά μερίδα της απέδειξε ότι στην αντιπολιτευτική δράση θα επιλέξει την... αντίδραση. Και εάν το… σκοινί δεν έσπασε, πολλοί ετοιμάζονται για έναν νέο γύρο με διαφορετικό αντίπαλο: την κυβέρνηση. Εκεί το «αυτοδιοικητικό μέτωπο» αναμένεται ενισχυμένο, εκτός εάν όσα ειπώθηκαν χθες για την ανάγκη συνέπειας στις διεκδικήσεις του θεσμού καταλήξουν... έπεα πτερόεντα.

Μοναδικό θέμα της χθεσινής συνεδρίασης, η εκλογή προεδρείου. Εκλέχθηκε μονοπαραταξιακό προεδρείο, με μέλη μόνο από την πλειοψηφούσα παράταξη «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» (Ν.Δ.), παρά το αίτημα της αντιπολίτευσης να στελεχωθεί με διαπαραταξιακή εκπροσώπηση.

Νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ εκλέχθηκε (και τυπικά) ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δ. Παπαστεργίου, με 23 ψήφους υπέρ και 6 λευκά τα οποία προήλθαν από το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» (ΚΙΝ.ΑΛΛ.), παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης (από τα 31 μέλη απουσίαζαν δύο, ένα από πλειοψηφία, ένα από αντιπολίτευση).

Με 20 ψήφους υπέρ και 9 λευκά εκλέχθηκε στη θέση του α΄ αντιπροέδρου ο Λ. Κυρίζογλου, κάτι που σημαίνει ότι υπήρχε «διαρροή» μίας ψήφου από την αντιπολίτευση υπέρ του. Με 18 ψήφους υπέρ και 10 λευκά (αποχώρησε στο μεσοδιάστημα ο δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης) εκλέχθηκαν στις θέσεις β΄ αντιπροέδρου και γενικού γραμματέα αντίστοιχα οι Δ. Κάρναβος και Δ. Καφαντάρης.

Στην 11μελή Εκτελεστική Επιτροπή εκλέχθηκαν -πέρα από το προεδρείο- τρία μέλη της πλειοψηφίας (Ηλ. Αποστολόπουλος, Ν. Μελετίου, Ευ. Μπαρμπάκος) και από πλευράς αντιπολίτευσης δύο από το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» (Γ. Λυμπέρης, Δ. Τσιαντής), ο Απ. Καλογιάννης από την «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία» (ΣΥΡΙΖΑ-συνεργαζόμενοι) και ο Γ. Ιωακειμίδης από τη «Νέα Αυτοδιοίκηση» (ακομμάτιστοι αιρετοί από τον προοδευτικό χώρο).

Αν και οι τρεις της πλειοψηφίας εκλέχθηκαν ομόφωνα, ορισμένα μέλη της παράταξης Παπαστεργίου αρνήθηκαν να σταυροδοτήσουν υποψηφίους προτεινόμενους από την αντιπολίτευση. Ρόλο παρατηρητών στο διοικητικό συμβούλιο θα έχουν από πλευράς «Λαϊκής Συσπείρωσης» (ΚΚΕ) ο Κ. Πελετίδης και από τον «Συντονισμό Αιρετών» (ΛΑ.Ε.) ο Ν. Σακούτης.

«Υπάρχει μεγάλος ζωτικός χώρος στη δημόσια διοίκηση, τον οποίο οι δήμοι, η Αυτοδιοίκηση πρέπει να τον καταλάβουν», τόνισε μετά την εκλογή του ο κ. Παπαστεργίου, έχοντας τονίσει την ανάγκη συνεργασιών μεταξύ αυτοδιοικητικών στελεχών.

Υψηλότερους τόνους επέλεξε ο κ. Κυρίζογλου, λέγοντας ότι «σε ορισμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους πρέπει να κοπεί ο βήχας και η φόρα». Πρόσθεσε ότι οι αυτοδιοικητικοί «πρέπει να αποδειχθούμε συνεπείς» στις διεκδικήσεις και στις θέσεις που έχουν διαμορφωθεί στα συνέδρια της ΚΕΔΕ και όχι «για ίδια θέματα να λέμε άλλα πράγματα».

Ψηλά στην ατζέντα του νέου προεδρείου, θέματα όπως η μεταρρύθμιση του κράτους με αποκέντρωση και ενίσχυση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης, το προσφυγικό, η διαχείριση απορριμμάτων και τα έργα του «Φιλόδημου». Το τελευταίο κυριάρχησε στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκου, με το νέο προεδρείο της ΚΕΔΕ.

Ο υπουργός τόνισε ως στόχο τη διασφάλιση των εγκεκριμένων έργων μέσα από το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί αρχές του 2020, καθώς και από τα περιφερειακά και τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Στο μεταξύ, με χθεσινή ανοιχτή επιστολή στους δημάρχους της χώρας, οι πρώην υπουργοί Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης και Αλ. Χαρίτσης, κατηγορούν τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου για «παλαιοκομματικού τύπου μεθόδευση» σχετικά με τον «Φιλόδημο», εξηγώντας μεταξύ άλλων:

■ Αποτελεί κοινή πρακτική της ΕΤΕπ κάθε δάνειο-πλαίσιο που χρηματοδοτεί πακέτα έργων να ξεκινά με ένα συντηρητικό ύψος προϋπολογισμού (εν προκειμένω 134 εκατ. ευρώ).

■ Το αρχικό ποσό αυξάνεται ανάλογα με την ωρίμανση των έργων. Αποτελεί «εγγύηση της ΕΤΕπ», όχι «ταβάνι».

■ Δεν καθίσταται υποχρεωτική η χρήση του δανείου της ΕΤΕπ, αν επαρκούν οι πόροι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) σε κάθε ετήσια οικονομική χρήση.

■ Το ΠΔΕ σήμερα μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες πληρωμής των έργων.


 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
O δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ
Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας και της κατανομής εδρών στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) κοινοποίησε η Ενωση. Νέος πρόεδρος –πρώτος σε σταυρούς στην...
O δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενιαίο ψηφοδέλτιο Ν.Δ. στην ΚΕΔΕ
«Είμαστε σε κύηση και περιμένουμε τον τοκετό»! Το συγκεκριμένο σχόλιο έμπειρου αυτοδιοικητικού στελέχους αποτυπώνει εύστοχα τις εξελίξεις εντός Ν.Δ. για τη διεκδίκηση της ηγεσίας της ΚΕΔΕ.
Ενιαίο ψηφοδέλτιο Ν.Δ. στην ΚΕΔΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Γαλάζιοι» μπελάδες στην ΚΕΔΕ
Στις επικείμενες εκλογές της Κεντρικής Ενωσης Δημάρχων Ελλάδας τη θέση του προέδρου θα διεκδικήσουν δύο δήμαρχοι που έχουν αναφορές στον χώρο της Ν.Δ.: οι Λάζαρος Κυρίζογλου και Δημήτρης Παπαστεργίου.
«Γαλάζιοι» μπελάδες στην ΚΕΔΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλα λέει το κόμμα, άλλα λέει... η καρδιά
Νέες -και μεγαλύτερες- αποστάσεις από τη Ν.Δ. παίρνουν αυτοδιοικητικά στελέχη προσκείμενα στη συντηρητική παράταξη. Αν και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μιλήσει για «προεκλογικά ρουσφέτια» με...
Αλλα λέει το κόμμα, άλλα λέει... η καρδιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά»... στα όνειρα του Γ. Πατούλη
Θέλει, διστάζει να το πει, αλλά προσπαθεί να προκαταλάβει καταστάσεις! Μπορεί η φιλοδοξία του Γ. Πατούλη να γίνει δήμαρχος Αθηναίων το 2019 να ήταν το σαφές συμπέρασμα της χθεσινής ανακοίνωσης της...
«Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά»... στα όνειρα του Γ. Πατούλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ντιμπέιτ ξεκίνησε από την ΚΕΔΕ
Λίγες ώρες πριν από τη χθεσινή τηλεοπτική αναμέτρηση, στα γραφεία της Ενωσης οι εκπρόσωποι των κομμάτων -πλην ΑΝ.ΕΛΛ. και Χρυσής Αυγής- απάντησαν στις ερωτήσεις των δημάρχων, όχι μόνο για τα προβλήματα της...
Το ντιμπέιτ ξεκίνησε από την ΚΕΔΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας