Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μεταναστευτικό-προσφυγικό: Ένα «βολικό» πρόβλημα

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Σταματίου

Μεταναστευτικό-προσφυγικό: Ένα «βολικό» πρόβλημα

  • A-
  • A+

Λοιπόν το θέμα είναι απλό, όσο κι αν ακούγεται απλοϊκό. Πάντα μας δημιουργούν προβλήματα φαντάσματα για χάρη της πολιτικής. Αυτό πολύ απλά ονομάζεται προπαγάνδα, από την πλευρά, πάντα, των κόμματων που αναλόγως θέλουν μ ΄αυτόν τον τρόπο να «αγοράσουν» ψήφους από τους πολίτες που δεν έχουν καμία ιδεολογία, πολιτική άποψη και που πολύ απλά ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους.

Είναι παλιά ιστορία και ανήκει δυστυχώς στην νοοτροπία και την ψυχοσύνθεση αυτού του λαού, δεν ανακάλυψα ξαφνικά τώρα τον τροχό…

Από μικρό παιδί θυμάμαι στο δημοτικό, πολλές φορές οι δάσκαλοι μας που προσπαθούσαν να μας μάθουν αυτήν την ιστορία που γράφανε εκείνα τα βιβλία και κάποιοι από αυτούς αντιλαμβάνονταν ότι μας παρέδιδαν μια ιστορία που ήταν κομμένη και ραμμένη πάνω σε μια προπαγάνδα στο όνομα μιας εθνικής πες΄ το, πατριωτικής πες ΄το, εθνικιστικής υστερίας… Δεν έχει και πολλή σημασία τούτη τη στιγμή, ακούγαμε λοιπόν, απ΄ αυτούς τους δύστυχους δασκάλους, ότι οι Έλληνες εν καιρώ ειρήνης, «σφάζονται» μεταξύ τους, αλλά όταν κάποιος εχθρός μας επιτεθεί μονιάζουμε, γινόμαστε μια γροθιά και πολεμάμε τον εχθρό με μανία όλοι μαζί με αποτέλεσμα να τον νικάμε πάντα… Ασχέτως αν μετά χωριζόμαστε σε δυο στρατόπεδα και σκοτωνόμαστε μεταξύ μας.

Με όλη αυτήν την γρήγορη εισαγωγή, προσπαθώ να αποδείξω ότι ουσιαστικά το θέμα, πρόβλημα, όπως θες πες ‘το, του μεταναστευτικού και προσφυγικού δεν υφίσταται στην πραγματικότητα.

Είναι κι αυτό ένα προϊόν, ένα τέχνασμα πολύ έξυπνο που εξυπηρετεί μια ακόμη φορά, συγκεκριμένη πολιτική, ουσιαστικά μια προπαγάνδα.

Η χώρα έχει έναν σκασμό προβλήματα, που όπως έχει αποδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια, ουδείς ήταν ικανός να βρει έστω και μια μικρή αλλά ουσιαστική λύση.

Έτσι λοιπόν, έπρεπε να εφεύρουμε, να δημιουργήσουμε ένα σοβαρό πρόβλημα τόσο ικανό ώστε ο λαός να εστιάσει και να ασχολείται με κάτι άλλο με σκοπό να ξεχνά τα δικά του καθημερινά προβλήματα.

Το προσφυγο-μεταναστευτικό «πρόβλημα» ήταν ό,τι πρέπει, τα έχει όλα μέσα.

Έχει τον θρησκευτικό «κίνδυνο», που μόνο με αυτό το επιχείρημα ευαισθητοποιείς αρνητικά ένα τεράστιο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας.

Έχει το έγκλημα, που μέσα σε όλες αυτές τις χιλιάδες ξένων ανθρώπων που προέρχονται από ύποπτες και τριτοκοσμικές χώρες, ε κάποιοι πολλοί απ΄ αυτούς δεν θα είναι τζιχαντιστές, δεν θα είναι κλέφτες, βιαστές, δολοφόνοι; Και εγώ λέω ναι θα είναι, όπως είναι και χιλιάδες ημεδαποί εγκληματίες… Εδώ που τα λέμε είναι και η χαρά των Ελλήνων εγκληματιών, αφού τα ρίχνουμε όλα τα φταιξίματα στους κακούς ξένους.

Έχει το γεγονός ότι η ακραιφνώς καθαρή φυλή μας θα αναμιχτεί με τους μαύρους, κόκκινους, μπλε και έτσι το έθνος θα χάσει την κρυστάλλινη καθαρότητα, όπου αυτό θα μας αναγκάσει να μην έχουμε πια το προνόμιο να είμαστε όλοι αλλά όλοι, απόγονοι του Περικλή, του Μεγάλου Συνονόματου, του Αριστοτέλη, Πλάτωνα, Σωκράτη, του πατέρα μας Δία και της μητέρας μας Ήρας.

Μέσα του περιλαμβάνει κι ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που είναι ότι «εδώ εμείς δεν έχουμε να φάμε, τους πεινασμένους θα κοιτάξουμε τώρα να ταΐσουμε;»

Τεράστιο και πανέξυπνο επιχείρημα, μόνο που ξεχνάμε τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχουμε πάρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα αυτό.

Η αλήθεια είναι ότι δεν το ξεχνάμε αλλά το κρύβουμε, διότι κι εδώ ο πονηρός ο Έλληνας έχει κάνει την κασκαρίκα του. Ένα παράδειγμα είναι τα εκατομμύρια ευρώ που έχουν ξοδευτεί σε όλα αυτά τα διάσημα κέτερινγκ, που έχουν αναλάβει την σίτιση των προσφύγων με ληγμένα και χαλασμένα εδέσματα, γεμάτο πολλές φορές με σκουλήκια. Όλα αυτά που λέω είναι φωτογραφημένα.

Έχει μέσα το θέμα που λέει ότι η Ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να απορροφήσει τους 160.000, 100.000, 80.000, όλοι λένε κι από ένα νούμερο κάθε φορά αναλόγως τα πολιτικά του συμφέροντα …

Βρε παιδιά, εδώ η Ελλαδίτσα του 1922 κατάφερε να απορροφήσει , με τον ίδιο βέβαια τρόπο, διότι και τότε υπήρχε έξαρση ρατσισμού σε συμπατριώτες μας, 1.162.000 πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Αλλά, όπως άκουσα στην τηλεόραση έναν πάππου πρόσφυγα του τότε που ζει στην Σπάρτη, να λέει ότι «όμως εμείς ήρθαμε με την εικόνα στα χέρια»… Βγάλε άκρη…

Και ρωτώ εγώ, μ΄ αυτό το μυαλό που διαθέτω τέλος πάντων, τα δεκάδες εκατομμύρια τουριστών που μπαίνουν όλο τον χρόνο μέσα στην χώρα, με τη μεγαλύτερη και τεραστία εισροή κατά την καλοκαιρινή περίοδο, τούτοι δεν απορροφούνται σ΄ όλη την χώρα μας;

Θα μου πείτε ότι αυτοί αφήνουν λεφτά. Συμφωνώ. Αλλά εγώ που ταξιδεύω συνέχεια σ΄ όλη την Ελλάδα, λόγω δουλειάς και μούρλας που με διακατέχει, παρατηρώ συνέχεια σε οποιοδήποτε χωριό που επισκέπτομαι, μόνο γεροντάκια και την νεολαία απούσα. Τα χωράφια είναι ξερά, δεν παράγουν τίποτα, γιατί «δεν έχει δουλειές», όπως λένε όλα τα γεροντάκια και φυσικά μου ακούγεται ως μιας χαζής δικαιολογίας που προσπαθεί να δικαιολογήσει ουσιαστικά τους κανακεμένους κανακάρηδες τους που επ΄ ουδενί δεν έχουν σκοπό να πιάσουν την τσάπα και το φτυάρι και πολύ απλά να πάνε να οργώσουν και να δουλέψουν την γη τους.

Πόσοι είναι αυτοί οι νέοι, δεν θα είναι τουλάχιστον 200.000, μου φαίνεται μικρό το νούμερο.

Ωραία λοιπόν, αφού όλοι αυτοί θέλουν να γίνουν μεγαλοστελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, γιατροί, δικηγόροι, τραγουδιστές, ηθοποιοί και «δημοσιογράφοι» στα πρωινάδικα των καναλιών και να ασχολούνται με το κουτσομπολιό σαν τις κυράτσες στα μπαλκόνια, ας πάνε στην θέση τους οι πρόσφυγες.

Τα εκατομμύρια σ΄ όλη την χώρα, χωράφια κάθονται που κάθονται ξερά, όπου ο μοναδικός τους σκοπός πια είναι να γίνονται προσάναμμα στις πυρκαγιές που μαστίζουν κάθε καλοκαίρι την πατρίδα μας. Με αυτόν τον τρόπο κάνεις τρία καλά και προστατεύεις τα δάση μας και τοποθετείς όλους αυτούς τους δύστυχους, που σε λίγο τον χειμώνα θα αρχίσουν να πεθαίνουν σαν τις μύγες τον Αύγουστο και επιτέλους θα έχεις παραγωγή από τη μητέρα μας γη όπου έτσι τα παιδιά μας θα φανέ καμία ντομάτα και πατάτα της προκοπής , εγχώρια και όχι τα σκουπίδια που τα ταΐζουμε από την Κινά κι από όπου αλλού προέρχονται. Δόξα τον μεγαλοδύναμο η γη της χώρας μας είναι πάμπλουτη, ο λαός λέει, «φτύνεις στο χώμα και φυτρώνει φτυσιά»…

Λοιπόν, αυτή η καραμέλα-προπαγάνδα κάποτε πρέπει να τελειώσει.

Να ξεχάσει το λαμόγιο Έλληνας τα φράγκα που θα βγάλει από τις μίζες των οικοδομικών υλικών, χρίζοντας φυλακές για πρόσφυγες και μετανάστες.

Είναι παρόμοιο με τον αντικαπνιστικό νόμο, τον νόμο παρωδία. Αυτός ο νόμος μου θυμίζει τότε στην Βόρεια Μακεδονία που ζούσα, που επί κυβερνήσεως του κλέφτη Νίκολα Γκρούεφσκι είχε εφαρμόσει τον ίδιο νόμο με την ίδια δικαιολογία, να «σώσει» δηλαδή τους ανθρώπους από τον καρκίνο και να μειώσει κι αυτός επίσης τα κονδύλια-βάρος που έδινε το κράτος στην υγεία για τους καρκινοπαθείς. Η αλήθεια όμως ήταν άλλη. Οι ιδιοκτήτες των κέντρων εστίασης είχαν αναγκαστεί να φτιάξουν εξωτερικές κατασκευές στα πεζοδρόμια με ενοίκιο φυσικά στον δήμο, για τους καπνιστές, χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά που τα αγόραζαν από εταιρείες φίλων και συνεργατών, που είχαν και το μονοπώλιο, του τότε πρωθυπουργού Γκρούεφσκι. Εδώ συζητάμε για πολλά-πολλά λεφτά.

Αν λοιπόν, σοβαρευτούμε λίγο, όχι πολύ, λίγο, τότε θα βρεθούμε στην ευχάριστη εκείνη στιγμή να θαυμάσουμε και να χαρούμε νίκες πολλών Γιάννηδων Αντετοκούμπο.

*Φωτορεπόρτερ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Γράμμα προς μία νεκρή
Θέλω να σου ζητήσω συγνώμη, που δεν έμαθα ποτέ το όνομα σου. - Θέλω να σου ζητήσω συγνώμη, που δεν έμαθα ποτέ την ηλικία σου παρά μόνο μετά την φυγή σου (ετών 19).
Γράμμα προς μία νεκρή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συμβασιούχοι στην Υπηρεσία Ασύλου και αιτούντες άσυλο σε καθεστώς διαρκούς ανασφάλειας
Η συγκεκριμένη απεργία έρχεται ως συνέχεια της κινητοποίησης του Σωματείου τον περασμένο Φεβρουάριο ως αντίδραση στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που περιορίζει δραστικά τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο.
Συμβασιούχοι στην Υπηρεσία Ασύλου και αιτούντες άσυλο σε καθεστώς διαρκούς ανασφάλειας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προσφυγικό και κλιματική μετανάστευση
Είναι επιτακτική ανάγκη η χάραξη μιας νέας πολιτικής από την Ε.Ε. που θα αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα και θα κατανέμει αναλογικά τους πολίτες αυτούς στις χώρες της Ε.Ε. Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το...
Προσφυγικό και κλιματική μετανάστευση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελληνοτουρκικά: διάλογος για ειρήνη και σταθερότητα
Η Τουρκία είναι μια χώρα που μπορεί να θέτει την ατζέντα και που έχει αποφασίσει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της δεν υπάρχει, οπότε και δεν νιώθει δεσμευμένη από υποχρεώσεις που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.
Ελληνοτουρκικά: διάλογος για ειρήνη και σταθερότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο θεός του θεάτρου και το θέατρο του στη νότια πλαγιά της Ακρόπολης Αθηνών
In vino veritas. Τα θεατρικά έργα της ελληνικής αρχαιότητος αναδεικνύουν την υπεροχή των Ελλήνων στον αρχαίο κόσμο, περισσότερο από κάθε άλλη...
Ο θεός του θεάτρου και το θέατρο του στη νότια πλαγιά της Ακρόπολης Αθηνών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας