• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 30.3°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.2°C / 30.8°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.5°C / 27.0°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.9°C
  3 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 27.0°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.4°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  3 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.2°C
  1 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 27.8°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.0°C
  4 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 30.5°C
  3 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.7°C / 30.8°C
  3 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.3°C
  3 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 28.7°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  30%
AP Photo/Petros Giannakouris

Διευκρινίσεις για τα κλειστά κέντρα ζητά η Ντούνια Μιγιάτοβιτς

 • A-
 • A+

Διευκρινίσεις για το σχέδιο διαχείρισης του προσφυγικού που ανακοίνωσαν o κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, και ο υφυπουργός Άμυνας, Συντονιστής Αλκιβιάδης Στεφανής, ζητά η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς. Σε επιστολή της προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Γιώργο Κουμουτσάκο με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η κ. Μιγιάτοβιτς ζητά περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κλειστά κέντρα και τα κέντρα κράτησης που εξήγγειλε η κυβέρνηση και ιδίως για το πώς θα διασφαλιστεί ότι η κράτηση θα παραμείνει έσχατο μέτρο και θα εφαρμοστεί για το συντομότερο διάστημα, σύμφωνα με τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου.

Σχετικά με τη φιλοξενία των 20.000 που θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα μέχρι το τέλος του έτους, η κ. Μιγιάτοβιτς ρωτά αν πρόκειται να στεγαστούν σε κλειστές ή ανοιχτές δομές.

Ζητά επίσης διευκρινίσεις σχετικά με το ποιοι θα μεταφερθούν στα νέα κλειστά κέντρα που θα δημιουργηθούν στη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, την Κω και τη Λέρο και συγκεκριμένα αν θα μεταφερθούν σ'αυτά τα κέντρα όσοι πρόσφυγες και μετανάστες δεν έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα τη στιγμή που θα λειτουργήσουν τα κέντρα αυτά, όπως επίσης αν θα φιλοξενούνται εκεί όσοι φτάνουν στα νησιά.

«Πιο γενικά, θα εκτιμούσα πληροφορίες για τους λόγους για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση προτίμησε κλειστά παρά ανοιχτά κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης όπως επίσης για το καθεστώς στέρησης ελευθερίας που θα ισχύσει σ'αυτά τα νέα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης. Έχοντας υπόψη ιδίως τον μεγάλο αριθμό όσων εμπλέκονται, ενδιαφέρομαι επίσης να μάθω περισσότερα για τις δικλείδες ασφαλείας που σκοπεύει να εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση ώστε να διασφαλίσει ότι η κράτηση χρησιμοποιείται σε κάθε ατομική περίπτωση σαν έσχατο μέτρο και μόνο για την συντομότερη αναγκαία περίοδο. Επιπλέον, με δεδομένο ότι φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου αξιοσημείωτοι αριθμοί ευάλωτων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, θα εκτιμούσα επίσης να μάθω λεπτομέρειες για τα σχέδια της κυβέρνησης αναφορικά με μέτρα εναλλακτικά της κράτησης στα νησιά.

»Τέλος, σημειώνοντας ότι η εφαρμογή των προτεινόμενων αλλαγών θα χρειαστεί κάποιο χρόνο και ότι στο ενδιάμεσο οι άνθρωποι θα παραμένουν μέσα στις υπάρχουσες δομές στα νησιά του Αιγαίου και γύρω απ'αυτές, θα σας ήμουν ευγνώμων αν θα μπορούσατε να με ενημερώσετε για την οποιαδήποτε πρόοδο σχετικά με τη λήψη άμεσων με΄τρων βελτίωσης των ανθρωπιστικών συνθηκών, ιδίως τη διανομή φαγητού, την κατάλληλη για το χειμώνα στέγη, την πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και τα μέσα υγιεινής», σημειώνει η Επίτροπος.

Είναι μάλλον αμφίβολο αν η εμφανώς λακωνική απάντηση του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στις 29 Νοεμβρίου, που δεν ξεπερνά σε έκταση το ένα τρίτο της επιστολής της Επιτρόπου, δίνει ουσιαστικές απαντήσεις στα καίρια από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου ερωτήματα της κ. Μιγιάτοβιτς.

Ως προς τη μεταφορά στην ενδοχώρα, ο κ. Χρυσοχοΐδης διευκρινίζει ότι οι άνθρωποι θα εγκατασταθούν σε κέντρα υποδοχής, που είναι σήμερα ανοιχτές δομές, αν και η κυβέρνηση σχεδιάζει να τοποθετήσει συστήματα ελέγχου εισόδου και εξόδου.

«Αναφορικά με τα νησιά, η κυβέρνηση σχεδιάζει να έχει μια δομή σε κάθε ένα από τα πέντε νησιά, που θα λειτουργεί παράλληλα με τα υπάρχοντα κέντρα υποδοχής. Όσοι φτάνουν στα ελληνικά νησιά αφού τεθεί σε ισχύ ο νόμος 4636/2019, συγκεκριμένα στη 1 Ιανουαρίου 2020, μπορεί να τοποθετηθούν σε δομή σε συμφωνία με τις διατάξεις αυτού του νόμου.

»Τέλος, αναφορικά με την κράτηση, ο νέος νόμος ρυθμίζει τη διοικητική κράτηση όσων ζητούν άσυλο στο άρθρο 46, το οποίο αντανακλά πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η διοικητική κράτηση νοείται σ'αυτή τη διάταξη σαν έσχατο μέσο. Όπως ορίζεται σ'αυτή τη διάταξη, μπορούν να εφαρμοστούν εναλλακτικά προς την κράτηση μέτρα, όπως προκρίνονται στο άρθρο 22 του Νόμου 3907/2011», σημειώνει ο υπουργός.

Κλείνοντας, υπογραμμίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης στη δημιουργία ενός «δικαίου και βιώσιμου συστήματος ασύλου που αντέχει στις κρίσεις, ευθυγραμμισμένο με τις υποχρεώσεις που τη δεσμεύουν ενώπιον του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων».   

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στρατόπεδα-φυλακές για 25.000 πρόσφυγες στο Ανατολικό Αιγαίο
Ενα δυστοπικό τοπίο τεράστιων κέντρων κράτησης στα νησιά, με συνθήκες που, αν ποτέ προχωρήσει ο σχεδιασμός, αναμένεται να δημιουργήσουν χειρότερες και μεγαλύτερες Μόριες, προοιωνίζονται τα μέτρα για το...
Στρατόπεδα-φυλακές για 25.000 πρόσφυγες στο Ανατολικό Αιγαίο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σιγή ιχθύος για Λέβιθα από Στεφανή
«Η κυβέρνηση δεν έχει να σχολιάσει κάτι ήταν η απάντηση του υφυπουργού Αμυνας στο ερώτημα που έθεσε χθες η «Εφ.Συν.» σχετικά με τη φωτογραφία του κλειστού κέντρου κράτησης μεταναστών και προσφύγων που ήταν...
Σιγή ιχθύος για Λέβιθα από Στεφανή
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πέφτει σε (νομικό) κενό η ελπίδα για καρκινοπαθή πρόσφυγα
Η στρεβλή αλλαγή του καθεστώτος έκδοσης κάρτας υγείας για τους πρόσφυγες/μετανάστες βρίσκει την απάνθρωπη εφαρμογή της στην περίπτωση του νεαρού Πακιστανού, ο οποίος πάσχει από επιθετικό καρκίνο και πρέπει...
Πέφτει σε (νομικό) κενό η ελπίδα για καρκινοπαθή πρόσφυγα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απορρίφθηκαν τα αιτήματα ασύλου 28 Αφρικανών, χωρίς την καθιερωμένη συνέντευξη
Η δικαιολογία ήταν η αδυναμία εύρεσης διερμηνέα στη μητρική τους γλώσσα (πορτογαλικά!), γεγονός που εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας ● Κατακραυγή από επτά νομικές οργανώσεις για την πρακτική του Περιφερειακού...
Απορρίφθηκαν τα αιτήματα ασύλου 28 Αφρικανών, χωρίς την καθιερωμένη συνέντευξη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το Spiegel με στοιχεία για χιλιάδες επαναπροωθήσεις
Στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών που δείχνουν αύξηση των παράνομων επιχειρήσεων επαναπροώθησης προσφύγων από τις ελληνικές αρχές στον Εβρο τον Οκτώβριο δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό, σε...
Το Spiegel με στοιχεία για χιλιάδες επαναπροωθήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας