Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Mediterranean Sky: Το «βυθισμένο παλάτι αιμορραγεί» και εκπέμπει SOS

  • A-
  • A+

Το μισοβυθισμένο πλοίο βρίσκεται ακόμα εκεί (Ελευσίνα), φορτωμένο με τις αναμνήσεις χιλιάδων ανθρώπων που ταξίδεψαν μαζί του και το λάτρεψαν.

Το «Mediterranean Sky» ναυπηγήθηκε το 1953 και, έχοντας αλλάξει τρία ονόματα, παροπλίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘80. Ήταν μάλιστα το πρώτο πλοίο που έκανε το δρομολόγιο Πάτρα – Βενετία, ενώ τους χειμώνες ναυλωνόταν για κρουαζιέρες. Λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπισε η πλοιοκτήτρια εταιρεία, από το καλοκαίρι του 1996 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1999, ήταν παροπλισμένο στο (παλαιό σήμερα) λιμάνι της Πάτρας, στο Μόλο της Αγίου Νικολάου, ακριβώς στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το «Ionian Queen».

Μετά από προσπάθειες μηνών και κατόπιν πολλών δικαστηρίων το πλοίο απομακρύνθηκε με έξοδα του τότε Λιμενικού Ταμείου Πάτρας και ρυμουλκήθηκε μέχρι την Ελευσίνα, όπου έως το φθινόπωρο του 2003 έμεινε ντάνα, δεσμευμένο για χρέη της εταιρείας. Ωστόσο, η χρόνια εγκατάλειψη και μια μεγάλη κακοκαιρία αποφάσισαν για το τέλος του. Το πλοίο πήρε κλίση, έσπευσαν ρυμουλκά και το «έκατσαν» στα αβαθή, ωστόσο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, μπάταρε.

Πριν από μερικά χρόνια αποφασίστηκε η απομάκρυνσή του από το σημείο όπου βρίσκεται μισοβυθισμένο. Στις αρχές του 2009, η γνωμοδοτική επιτροπή για θέματα απομάκρυνσης ναυαγίων του «Ο.Λ.Ε. Α.Ε.» είχε ξεκινήσει ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό για την ανέλκυση του συγκεκριμένου, αλλά και άλλων 17 ναυαγίων, που βρίσκονται στον κόλπο της Ελευσίνας. Η σχετική προσπάθεια φαίνεται ότι απέβη άκαρπη.

Πηγή: Up Stories

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μικρής έκτασης θαλάσσια ρύπανση στη «Βλύχα» Ελευσίνας
Μικρής έκτασης θαλάσσια ρύπανση σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, όταν το ρυμουλκό πλοίο «ΚΛΑΙΡΗ Τ», το οποίο βρισκόταν πρυμνοδετημένο στην περιοχή «Βλύχα» Ελευσίνας, παρουσίασε δεξιά κλίση. 
Μικρής έκτασης θαλάσσια ρύπανση στη «Βλύχα» Ελευσίνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξαφνική εισροή υδάτων και κλίση στο παροπλισμένο πλοίο «Πηνελόπη Α»
Αντιμέτωπο με ένα ξαφνικό περιστατικό εισροής υδάτων σε παροπλισμένο πλοίο στον Κόλπο της Ελευσίνας, την πιθανή βύθισή του και τις σοβαρές συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχόμενου (θαλάσσια ρύπανση και ζημιές σε...
Ξαφνική εισροή υδάτων και κλίση στο παροπλισμένο πλοίο «Πηνελόπη Α»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μειώθηκε η κλίση του «Πηνελόπη Α», συνεχίζεται η απάντληση
Για τρίτη μέρα συνεχίζεται η απάντληση των υδάτων από το παροπλισμένο πλοίο «Πηνελόπη Α» στον κόλπο της Ελευσίνας, όπως επίσης και όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το πλοίο να στεγανοποιηθεί.
Μειώθηκε η κλίση του «Πηνελόπη Α», συνεχίζεται η απάντληση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άστεγος βρέθηκε νεκρός μέσα σε πλοίο στην Ελευσίνα
Ένας άνδρας 67 χρονών βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του το απόγευμα της Τετάρτης μέσα στο επιβατηγό-τουριστικό πλοίο «ΔΙΟΝ», το οποίο ελλιμενίζεται στην αμερικανική προβλήτα της Ελευσίνας. Σύμφωνα με τις πρώτες...
Άστεγος βρέθηκε νεκρός μέσα σε πλοίο στην Ελευσίνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παροπλισμένα κι ανεξέλεγκτα
Παρότι τα επικίνδυνα και επιβλαβή σαπιοκάραβα «Πηνελόπη Α» και «Μυτιλήνη» είχαν παρασυρθεί από τον αέρα στον Κόλπο της Ελευσίνας, σε μικρή μάλιστα απόσταση από την προβλήτα του διυλιστηρίου των ΕΛ.ΠΕ., κανείς...
Παροπλισμένα κι ανεξέλεγκτα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μισοβυθίστηκε πλωτή δεξαμενή στον Σκαμαραγκά
Νέα σοβαρά προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας. Μισοβυθίστηκε πλωτή δεξαμενή στον κόλπο της Ελευσίνας ενώ δύο ακόμα παροπλισμένα πλοία, που ήταν δεμένα σε άλλη πλωτή δεξαμενή, πάλι στον κόλπο της Ελευσίμας...
Μισοβυθίστηκε πλωτή δεξαμενή στον Σκαμαραγκά