• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 31.3°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.1°C / 30.5°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 30.4°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 24.4°C
  2 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 28.0°C
  2 BF
  78%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 23.5°C / 31.0°C
  0 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  1 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  1 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.6°C
  1 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 27.2°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.7°C
  1 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.5°C
  1 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.0°C / 31.5°C
  3 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.3°C / 25.5°C
  0 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.2°C / 27.8°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  60%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Της Αλλοπάρ*

 • A-
 • A+

Η αγέλη μας, κυρίες και κύριοι, κρατάει από πολύ παλιά, απ' τα χρόνια της Μάχης του Μαραθώνα - και ειδικά από κάποιους ηρωικούς σκύλους που πολέμησαν στο πλευρό του Μιλτιάδη και των Αθηναίων. Δηλαδή, απ' το 490 π.Χ. και βάλε! Που θα πει ότι οι πρόγονοί μας έφαγαν τους Πέρσες με το κουτάλι. Την ιστορία αυτή, που επινόησε ο πρώτος σκύλος της αγέλης μας, ο Αρης, την έχουμε πιστέψει όλοι όσοι τον διαδεχτήκαμε, από το 1991, έτος της ίδρυσής της. Και δεν σηκώνουμε κουβέντα!

Ο Αρης σκαρώνοντας αυτόν τον «καταγωγικό μύθο» δεν έκανε τίποτε το πρωτότυπο. Είχαν προηγηθεί ένα σωρό λαοί στο παρελθόν, που επινόησαν κι αυτοί μια δική τους ένδοξη «ιστορία», διότι πίστευαν ότι έτσι θα τους έβλεπαν με δέος και σεβασμό οι άλλοι - κυρίως οι αντίπαλοί τους.

Στην αρχαία Ρώμη, μόλις ο Οκταβιανός ξεκαθάρισε τους αντιπάλους του κι έγινε αυτοκράτορας, έβαλε κάποιους λόγιους συμπατριώτες του να του φτιάξουν έναν μύθο από τον οποίο να φαίνεται ότι ο ίδιος κατάγεται κατ' ευθείαν από τον Αινεία της Τροίας, που ίδρυσε τη Ρώμη. Κι ο Καρλομάγνος, το 800 μ.Χ., αν και Φράγκος, δηλαδή Γερμανός, έβαλε τον Πάπα να τον ορκίσει αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Και γέλασαν κι οι κότες.

Πολύ πριν απ' αυτούς, οι ίδιοι οι Αθηναίοι, που είχαν έρθει απ' αλλού, αποφάσισαν ότι έπρεπε να φτιάξουν τον δικό τους μύθο, ώστε να φανεί ότι είναι γκάγκαροι, δηλαδή αυτόχθονες, από πάππου προς πάππον. Και επινόησαν τη θεωρία σύμφωνα με την οποία η Αθηνά και ο Ποσειδώνας τσακώθηκαν (της έκανε ανήθικες προτάσεις!), νίκησε η Αθηνά μεν, αλλά απ' το σπέρμα του Ποσειδώνα γεννήθηκαν οι Αθηναίοι, παίρνοντας το όνομά τους απ' τη θεά.

Αλλά και οι Σπαρτιάτες δεν πήγαν πίσω. Εχοντας έρθει -Δωριείς αυτοί- απ' αλλού, σκάρωσαν τάκα τάκα τον μύθο ότι είναι απόγονοι του Ηρακλή και άρα θα 'πρεπε όλοι να τους τρέμουν. Και καθώς άρχισαν σιγά σιγά να κατακτούν εδάφη και πόλεις της Πελοποννήσου, θέλησαν να οικειοποιηθούν και την ταυτότητα άλλων πόλεων για απόκτηση κύρους. Ετσι, πήραν τα οστά του Ορέστη απ' την Τεγέα, έχτισαν ηρώο του Μυκηναίου Αγαμέμνονα στις Αμύκλες (χωριό κοντά στη Σπάρτη), ώστε να αποσυνδέσουν τους Ατρείδες απ' το Αργος, που ήταν η μεγάλη αντίπαλός τους.

Α! Να μην ξεχάσω και τους ευγενείς Βυζαντινούς που μετά την Αλωση (1453) πήγαν στην Ευρώπη και ξεπούλαγαν τους «τίτλους» τους, αυθεντικούς ή πλαστούς. Ηταν τότε που, ξαφνικά, η Ευρώπη γέμισε «Παλαιολόγους» και «Καντακουζηνούς», κάποιοι απ' τους οποίους, μάλιστα, διεκδικούσαν και τον θρόνο της Κωνσταντινούπολης, αν και όταν απελευθερωνόταν...

* Η γλυκιά μου η Αλλοπάρ τα ξέρει όλ' αυτά, αλλά κάνει το κορόιδο. Σου λέει: Εδώ έχει γίνει ο χαμός, μέχρι και οι Σκοπιανοί δήλωναν απόγονοι του Μεγαλέξανδρου, ε, πειράζει να λέω κι εγώ ότι κατάγομαι απ' τους σκύλους που πολέμησαν στους Μηδικούς Πολέμους;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Ένας άρχοντας τον Μαραθώνα
Τα χρώματά του Έκτορα είναι γήινα –καφέ μπεζ– διαθέτει φουντωτή άσπρη ουρά, την οποία σηκώνει περήφανα όταν περπατάει, σαν να παρελαύνει.
Ένας άρχοντας τον Μαραθώνα
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Κυρίες και κύριοι, με λύπη (!) σας ανακοινώνω ότι τελείωσα την ανάγνωση του πολύ ενδιαφέροντος βιβλίου της κυρίας Λύντιας Τρίχα για τον Σπυρίδωνα Τρικούπη («Σπυρίδων, ο άλλος Τρικούπης, 1788-1873», εκδόσεις...
Της Αλλοπάρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Είχα αρχίσει, προ ημερών, να σας γράφω τις πρώτες μου εντυπώσεις απ' τη βιογραφία του Σπυρίδωνος Τρικούπη, γραμμένη απ' τη Λύντια Τρίχα («Σπυρίδων, ο άλλος Τρικούπης», εκδόσεις Πόλις)
Της Αλλοπάρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Οι γάτες του Μαραθώνα, κυρίες και κύριοι, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο: όχι μόνο δεν την «κάνουν» με πλάγια πηδηματάκια μόλις δουν σκύλο να πλησιάζει, αλλά αντίθετα του χυμάνε με άγριες διαθέσεις.
Της Αλλοπάρ*
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ*
Μπορεί σε πολλούς να κακοφαίνεται -και να προκαλεί ανησυχία- που άρχισαν και πάλι να καταφτάνουν κατά χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας, αλλά για μένα είναι εντελώς φυσικό και αναμενόμενο.
Της Αλλοπάρ*

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας