Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ν.Δ. και Ελληνική Λύση «πέρασαν» το ν/σ για κύρωση ΠΝΠ και ΚΕΘΕΑ
EUROKINISSI

Ν.Δ. και Ελληνική Λύση «πέρασαν» το ν/σ για κύρωση ΠΝΠ και ΚΕΘΕΑ

  • A-
  • A+

Παρά τις αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου των υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Υγείας και Εσωτερικών, που μεταξύ άλλων προβλέπει κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν η Νέα Δημοκρατία και η Ελληνική Λύση, ενώ το καταψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταλόγισαν στην κυβέρνηση αυταρχικές λογικές και μίλησαν για ημίμετρα, ατελείς και αναποτελεσματικές ρυθμίσεις

Ειδικότερα, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, εξαπέλυσε επίθεση κατά του υπουργού Παιδείας, Βασίλη Κικίλια, με αφορμή τη πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το ΚΕΘΕΑ, τονίζοντας ότι «το επιτελικό κράτος ταυτίζεται πλέον με τον έλεγχο του κράτους και την απαξίωση των θεσμών και μάλιστα με την κατάργηση ή με την αλλοίωση θεσμών που δεν ελέγχονται, όπως θα ήθελε η Νέα Δημοκρατία να ελέγχονται».

Όπως υποστήριξε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, στην ΠΝΠ για τη κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, «υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα αντισυνταγματικά, δημοκρατικά και πολιτικά»: «Επιλέξατε να φτιάξετε ένα αφήγημα σκανδαλολογίας, διαπόμπευσης και συκοφαντίας, προκειμένου δηλαδή να αιτιολογήσετε γιατί ερχόσασταν μετά από τόσες δεκαετίες να αλλάξετε το καθεστώς του ΚΕΘΕΑ και να το ελέγξετε. Επιλέξατε τη γραμμή απαξίωσης, μέσω της διαχείρισης όσον αφορά τους ελέγχους. Στην ουσία υπονομεύετε έναν κρίσιμο κρίκο σε μία ολόκληρη αλυσίδα που είναι απαραίτητο να λειτουργεί, και επιπλέον δημιουργείτε τεράστια προβλήματα», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την ΠΝΠ για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η κ. Ξενογιαννακοπούλου υποστήριξε την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. για επαναφορά του νόμου Κατσέλη, κάνοντας λόγο για θετική ρύθμιση, και κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να τη λάβουν υπόψη τους. 

Τέλος, χαρακτήρισε κρίσιμο το θέμα της απόδοσης των κοινόχρηστων χώρων του Ελληνικού στην αυτοδιοίκηση, ενώ θετική δήλωσε στην ΠΝΠ για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και να αναφορά και τους εργαζόμενους.

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, στηλίτευσε τις πρακτικές «κακής νομοθέτησης» που συναντώνται και σε αυτό το πολυνομοσχέδιο, το οποίο -όπως είπε- δεν έχει καν «αρχή» επί της οποίας να μπορεί να ψηφιστεί. 

Αναφερόμενος στο ΚΕΘΕΑ, ανέδειξε την κάθετη διαφωνία του Κινήματος Αλλαγής με την κατάργηση του αυτοδιοίκητου και τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο από την κυβέρνηση ούτε πολιτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών και πως θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί η συμμετοχή των εργαζομένων και θεραπευομένων σε αυτό το σχήμα, ώστε να γίνει διάλογος για το νέο μοντέλο διοίκησης. 

Επίσης, επισήμανε την τροπολογία του Κινήματος Αλλαγής που επαναφέρει την προστασία της πρώτης κατοικίας στο πνεύμα των διατάξεων του νόμου Κατσέλη, και λειτουργεί ως δίχτυ προστασίας για τους πραγματικά αδύναμους δανειολήπτες, ώστε να ρυθμίσουν τα χρέη τους χωρίς τον κίνδυνο απώλειας της κύριας κατοικίας τους. Για την Thomas Cook, ο βουλευτής τόνισε πως η κυβέρνηση δεν κατάφερε να κατοχυρώσει τα δικαιώματα ούτε των επιχειρήσεων, αλλά ούτε και των εργαζομένων.

Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ζήτησε την άμεση απόσυρση της ΠΝΠ για το ΚΕΘΕΑ, κάνοντας λόγο για ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στη φυσιογνωμία και λειτουργία του Κέντρου.

«Είναι έκφραση αυταρχισμού η παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, ενός οργανισμού με τεράστιο κοινωνικό έργο. Απαιτούμε από τη κυβέρνηση της Ν.Δ. να την αποσύρει», ανέφερε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε: 

«Το ΚΚΕ όχι μόνο θα προασπίσει και θα διαφυλάξει το χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ αλλά και θα ενισχύσει τη δράση του και καλούμε εργαζόμενους, θεραπευόμενους και οικογένειες τους αλλά και όλη την κοινωνία να δώσει μάχη και μετά τη ΠΝΠ για να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ.»

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και την αυτονομία του Οργανισμού, αυξάνει την δημόσια χρηματοδότησή του και προχωρεί στη χάραξη εθνικής στρατηγικής για ναρκωτικά.

ΒΟΥΛΗ
Αποχωρεί από την προανακριτική επιτροπή το ΚΚΕ
Την πάγια θέση του ότι: «δεν νομιμοποιεί τις κουκούλες» επανέλαβε το ΚΚΕ ανακοινώνοντας πως αποχωρεί από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Όπως ανέφερε ο εισηγητής του κόμματος,...
Αποχωρεί από την προανακριτική επιτροπή το ΚΚΕ
ΒΟΥΛΗ
Σκευωρία και στο NOOR1 βλέπει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.;
Τυχόν αθέμιτες παρεμβάσεις του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στην υπόθεση του πλοίου με την ηρωίνη, θα διερευνήσει η Προανακριτική Επιτροπή, μετά από αίτημα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που επικαλείται κατάθεση του...
Σκευωρία και στο NOOR1 βλέπει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.;
ΒΟΥΛΗ
Ποιοι είναι οι νέοι βουλευτές
Ανανεωμένη κατά περίπου το ένα τρίτο της, συγκριτικά με την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία, εμφανίζεται η σύνθεση της νέας Βουλής. Αυτοί που παίρνουν το «βάπτισμα» του πυρός ή επανεκλέγονται, είναι οι πιο...
Ποιοι είναι οι νέοι βουλευτές
ΒΟΥΛΗ
Με ονοματεπώνυμο οι 158 ψήφοι για την κατάργηση της 13ης σύνταξης
Με τις ψήφους της «γαλάζιας» πτέρυγας εγκρίθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αφού οι πτέρυγες της αντιπολίτευσης απέρριψαν άνευ επαίνων τη «μείζονα μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης.
Με ονοματεπώνυμο οι 158 ψήφοι για την κατάργηση της 13ης σύνταξης
ΒΟΥΛΗ
Κατάργηση με το έτσι θέλω του νόμου περί προστασίας μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος
Μεθοδεύσεις για να καταθέσουν αυτοπρόσωπα και χωρίς να έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους οι προστατευόμενοι μάρτυρες.
Κατάργηση με το έτσι θέλω του νόμου περί προστασίας μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος
ΒΟΥΛΗ
«Όχι» στις διαφορετικές πλειοψηφίες για την ψήφο των αποδήμων από ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Ίδια πλειοψηφία στους νόμους που θα ρυθμίσουν τα επιμέρους ζητήματα της ψήφου των αποδήμων ζητούν ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, που εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να...
«Όχι» στις διαφορετικές πλειοψηφίες για την ψήφο των αποδήμων από ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας