Θα απελαθεί τελικά στις ΗΠΑ ο Αμερικανός, ο οποίος έχει εγκλωβιστεί εδώ και μέρες στη νεκρή ζώνη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, που τον κρατά ως μέλος του Ισλαμικού Κράτους, μετά την απαγόρευση από τις ελληνικές αρχές να εισέλθει στο ελληνικό έδαφος, καθώς δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα. Την ανακοίνωση έκανε το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
«Οι απαραίτητες διαδικασίες, για την απέλαση του τρομοκράτη μαχητή στην Αμερική, έχουν αρχίσει, αφού η αμερικανική πλευρά δεσμεύθηκε να τον δεχθεί στη χώρα και να του χορηγήσει ταξιδιωτικό έγγραφο», αναφέρεται ακόμη στην υπουργική ανακοίνωση, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, άλλοι οκτώ Ευρωπαίοι να σταλούν πίσω στις πατρίδες τους.
Ο Αμερικανός, ιορδανικής καταγωγής, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οδηγήθηκε τη Δευτέρα σε συνοριακό φυλάκιο, στη μεθόριο με την Ελλάδα, για να απελαθεί. Ομως, η ελληνική αστυνομία τού απαγόρευσε την είσοδο στο ελληνικό έδαφος και βρέθηκε αποκλεισμένος στην νεκρή ζώνη.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, οι Τούρκοι χωροφύλακες του δίνουν τροφή και νερό και τη νύχτα του επιτρέπουν να κοιμηθεί στο εσωτερικό οχήματος, για να τον στείλουν τα ξημερώματα προς την πλευρά των ελληνικών συνόρων.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών γίνεται την επομένη της συνάντησης, στην Ουάσινγτον, του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.
Η Άγκυρα άρχισε τη Δευτέρα την απέλαση, ως μελών του Ισλαμικού Κράτους, υπόπτων που κρατεί. Κρατούμενους πρόκειται να στείλει η Άγκυρα και στη Γερμανία, την Ιρλανδία, τη Δανία και τη Γαλλία, τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet, υπολογίζεται σε πρώτη φάση να απελαθούν 959 άτομα, ανάμεσά τους περί τους 600 Ιρακινούς και Σύρους, αλλά επίσης περί τους 30 πολίτες ευρωπαϊκών χωρών. Η Τουρκία δηλώνει ότι κρατεί περί τους 1.500 ύποπτους ως μέλη του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και μέλη των οικογενειών τους.
