• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.2°C / 2.2°C
  2 BF
  94%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.2°C / 3.0°C
  1 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 6.2°C
  4 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -3.0°C / -2.1°C
  5 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  4 BF
  55%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -1.9°C / 2.3°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -4.6°C / -2.7°C
  2 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 3.6°C
  3 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 5.3°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 6.6°C
  6 BF
  87%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.6°C / 2.6°C
  7 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  4 BF
  45%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.5°C / -0.1°C
  3 BF
  51%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.5°C / 0.1°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 6.8°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  1°C -0.6°C / 2.0°C
  0 BF
  96%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.7°C / 1.0°C
  1 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -1.1°C / 3.1°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  3 BF
  47%
ID 118477193 © Amnat Buakeaw | Dreamstime.com

Επιστήμονες συνδέουν για πρώτη φορά τον καρκίνο του εγκεφάλου με την ατμοσφαιρική ρύπανση

 • A-
 • A+

Μία πολύ σοβαρή επιστημονική ανακάλυψη που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ερευνάται ο καρκίνος του εγκεφάλου παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα ο Guardian.

Η βρετανική εφημερίδα, στην ηλεκτρονική της έκδοση, αναφέρει ότι τα πολύ λεπτά σωματίδια ( ultra-fine particles, UFP) παράγονται από την κατανάλωση καυσίμων, ειδικότερα από τα οχήματα που χρησιμοποιούν ντήζελ και η μεγαλύτερη έκθεση σε αυτά μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες κάποιου να παρουσιάσει αυτή τη θανατηφόρα μορφή καρκίνου.

Προηγούμενες μελέτες είχαν καταγράψει ότι τα νανοσωματίδια μπορούν να μπουν στον εγκέφαλο και να μεταφέρουν καρκινογόνες χημικές ουσίες. Οι μορφές καρκίνου στον εγκέφαλο είναι σπάνιες και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η αύξηση ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως για παράδειγμα η μετακόμιση από έναν ήσυχο δρόμο της πόλης σε έναν πολυσύχναστο, μπορεί να φέρει μία περίπτωση καρκίνου στον εγκέφαλο ανά 100.000 ανθρώπους που εκτίθενται σε αυτή.

«Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν είναι μεγάλα σε μέγεθος, η σημασία της προκύπτει επειδή σε αυτή εκτίθεται όλος ο πληθυσμός» αναφέρει ο Σκοτ Βάιχτενθαλ του πανεπιστημίου ΜακΓκιλ στον Καναδά, επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας.

«Όταν πολλαπλασιάζονται αυτοί οι κίνδυνοι για πολλούς ανθρώπους, ξαφνικά μπορεί να υπάρξουν αρκετά περιστατικά. Σε μία μεγάλη πόλη θα μπορούσε να είναι σημαντικός αριθμός, ιδιαίτερα δεδομένου πως οι όγκοι αυτοί είναι συνήθως θανατηφόροι» προσθέτει.

Η μελέτη ανέλυσε τα ιατρικά αρχεία και την έκθεση στη μόλυνση του αέρα από περίπου 1,9 εκατομμύρια Καναδούς από το 1991 έως το 2016. Ο Βάιχτενθαλ αναφέρει ότι η συσχέτιση μεταξύ καρκίνου του εγκεφάλου και νανοσωματιδίων ήταν «εντυπωσιακά συνεπής», αλλά κάλεσε και άλλους επιστήμονες να επαναλάβουν την έρευνα, καθώς η δική του ήταν η πρώτη που έχει πραγματοποιηθεί.

Τονίζει, ακόμη, ότι ο ίδιος αποφεύγει τους βεβαρημένους δρόμους όταν περπατάει ή κάνει ποδήλατο. «Σε προσωπικό επίπεδο είναι πάντα καλή ιδέα να μειώνουμε την έκθεσή μας στη ρύπανση, αλλά οι πιο σημαντικές πράξεις είναι σε ρυθμιστικό επίπεδο, όπου μπορούμε να αναλάβουμε δράση που να μειώνει την έκθεση όλων».

Η ανακάλυψη άφθονων τοξικών νανοσωματιδίων από την ατμοσφαιρική ρύπανση σε ανθρώπινους εγκεφάλους είχε καταγραφεί για πρώτη φορά το 2016. Μία αναλυτική παγκόσμια έρευνα, μέσα στο 2019, συμπέρανε ότι η ρύπανση μπορεί να προκαλεί προβλήματα σε κάθε όργανο και σε κάθε κύτταρο του σώματος.

Ο τοξικός αέρας έχει συνδεθεί και με άλλες επιπτώσεις στον εγκέφαλο, όπως άνοια και προβλήματα ψυχικής υγείας τόσο σε ενήλικους όσο και σε παιδιά, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί μία «σιωπηρή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για την δημόσια υγεία».

Η νέα μελέτη (μπορείτε να τη διαβάσετε ΕΔΩ) ανακάλυψε ότι η αύξηση στην έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση ύψους 10.000 νανοσωματιδίων ανά κυβικό εκατοστό μέσα σε έναν χρόνο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%.

Τα επίπεδα ρύπανσης στις πόλεις με τις οποίες ασχολήθηκε η έρευνα (Τορόντο και Μόντρεαλ) ποικίλλουν μεταξύ 6.000 ανά κυβικά εκατοστά και 97.000 ανά κυβικά εκατοστά.

Ο Βάιχτενθαλ επισημαίνει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε ατμοσφαιρική ρύπανση με νανοσωματίδια 50.000 ανά κυβικά εκατοστά έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο στον εγκέφαλο σε σχέση με εκείνους που ζουν σε περιβάλλον με 15.000 νανοσωματίδια ανά κυβικά εκατοστά.

«Δεν γνωρίζουμε πολλά για την αιτία παρουσίασης όγκων στον εγκέφαλο, οπότε όποιους περιβαλλοντικούς παράγοντες μπορούμε να καταγράψουμε αποτελεί μεγάλο βοήθημα για να αυξήσουμε την κατανόηση» σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας.

Η ερευνητική ομάδα είχε μόνο δεδομένα από την ατμοσφαιρική ρύπανση της πιο πρόσφατης περιόδου και εκτίμησε ότι οι διαφορές μεταξύ δρόμων και περιοχών

Ο καθηγητής Ζόρντι Σούνιερ στο Ινστιτούτο Υγείας της Βαρκελώνης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δηλώνει στον Guardian ότι «αυτά είναι σημαντικά ευρήματα, δεδομένου ότι τα νανοσωματίδια εκπέμπονται κατευθείαν από τις εξατμίσεις των οχημάτων και αρκετές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι μπορούν να είναι πολύ πιο επιβλαβή από μεγαλύτερα σωματίδια.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Μπάρμπαρα Μάχερ, από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, δήλωσε ότι τα νανοσωματίδια που είναι πλούσια σε σίδηρο και προέρχονται από τη ρύπανση που προκαλείται από τα οχήματα είναι πιθανό να είναι καρκινογόνα και ίσως να αποτελούν πιθανή αιτία εμφάνισης καρκίνου στον εγκέφαλο. Προσθέτει ότι τα νανοσωματίδια δεν έχουν μετρηθεί ποτέ.

Η έρευνα χρησιμοποίησε μέσες τιμές επιπέδων νανοσωματιδίων τριών ετών, όμως η Μάχερ δήλωσε ότι η κατανόηση των επιπτώσεων στην υγεία από την επανειλημμένη έκθεση σε βραχυπρόθεσμη αύξηση ρύπανσης είναι ζωτικής σημασίας. «Τα έχουμε μετρήσει έξω από σχολεία στη Βρετανία, όπου τα επίπεδα των νανοσωματιδίων ξεπερνούν συνήθως τα 150.000 ανά κυβικό εκατοστό» αναφέρει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Έρευνα: Τα πλαστικά και χημικά απόβλητα θέτουν πλέον σε κίνδυνο την ύπαρξή μας
Νέα επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η χημική ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος έχει βλάψει ανεπανόρθωτα τα οικοσυστήματα του πλανήτη, θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη επιβίωση.
Έρευνα: Τα πλαστικά και χημικά απόβλητα θέτουν πλέον σε κίνδυνο την ύπαρξή μας
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
«Στο κόκκινο» το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, παρά τα λοκντάουν
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό του ΟΗΕ, το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα βρίσκεται σε υψηλότατα επίπεδα, παρά τη μειωμένη δραστηριότητα, φέτος, από τα λοκντάουν.
«Στο κόκκινο» το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, παρά τα λοκντάουν
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η ρύπανση της ατμόσφαιρας γεννά και σοβαρές... ψυχικές ασθένειες
Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι έρευνες που υποδεικνύουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επιδρά καταστροφικά όχι μόνο στη σωματική αλλά και στην ψυχονοητική μας υγεία όπως προκύπτει από σχετική έρευνα.
Η ρύπανση της ατμόσφαιρας γεννά και σοβαρές... ψυχικές ασθένειες
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ρύπανση: Η οικιακή καύση ξύλων ευθύνεται κατά το ήμισυ για τον κίνδυνο καρκίνου
Έρευνα του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας για την Αθήνα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ακόμη και οι σύγχρονες «οικολογικές» σόμπες εξακολουθούν να εκλύουν 750 φορές περισσότερα μικροσωματίδια από μια...
Ρύπανση: Η οικιακή καύση ξύλων ευθύνεται κατά το ήμισυ για τον κίνδυνο καρκίνου
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Νευρωνικά τσιπάκια για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ
Μικροτσίπ τεχνητών νευρώνων ενδέχεται να αντικαταστήσουν νευραλγικής σημασίας εγκεφαλικά κυκλωμάτα, που έχουν καταστραφεί από τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Νευρωνικά τσιπάκια για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ρύπανση του αέρα αυξάνει τον κίνδυνο βαριάς νόσησης από Covid-19
Τις συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε όσους νοσήσουν από Covid-19 σημειώνει επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία με επικεφαλής τον καθηγητή του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας (ISGlobal)...
Η ρύπανση του αέρα αυξάνει τον κίνδυνο βαριάς νόσησης από Covid-19

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας