Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναζητώντας αντιστάσεις στον λαϊκισμό
ΑP PHOTO / MICHEL EULER
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναζητώντας αντιστάσεις στον λαϊκισμό

  • A-
  • A+

Την πολιτική της για το μεταναστευτικό αναθεωρεί η γαλλική κυβέρνηση, που θα θεσπίσει «ποσοτικούς στόχους» για τη ρύθμιση της οικονομικής μετανάστευσης, όπως επιβεβαιώθηκε από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ.

Στην αρχή της εβδομάδας ο Ε. Φιλίπ παρουσίασε σε πολλούς υπουργούς και βουλευτές το πρόγραμμα μέτρων για τη μετανάστευση και την ανανέωση του καταλόγου των επαγγελμάτων στα οποία υπάρχει έλλειψη εργαζομένων.

Ο κατάλογος, που δεν έχει ανανεωθεί από το 2011, «θα καταρτιστεί το επόμενο καλοκαίρι» και θα αναθεωρείται κάθε χρόνο. Οι ποσοστώσεις δεν θα ορίζονται βάσει της χώρας καταγωγής. Η υπουργός Εργασίας Μονίκ Πενικό παραδέχτηκε ότι η μετανάστευση αυτού του είδους είναι «αρκετά περιορισμένη» και αφορά 33.000 ανθρώπους ετησίως.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το Κοινοβούλιο θα συζητά «ποσοτικούς στόχους ή ποσοστώσεις» για την οικονομική μετανάστευση, σχετικά με τον τομέα δραστηριότητας και τα «εδαφικά», κάθε χρόνο από το 2020. Η επιλογή θα βασίζεται στο πλαίσιο της επαγγελματικής μετανάστευσης και όχι στο δικαίωμα ασύλου ή οικογενειακής επανένωσης.

Ο Ε. Φιλίπ είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ότι δεν είναι αντίθετος στην επιβολή ποσοστώσεων για τους μετανάστες, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να καθησυχάσει τις ανησυχίες που προκαλεί σε ορισμένους Γάλλους η μετανάστευση, τις οποίες εκμεταλλεύεται η Ακροδεξιά.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι τα νέα μέτρα θα σηματοδοτήσουν «μια Γαλλία που είναι ανοικτή, αλλά όχι αφελής». «Πιστεύω ότι βρήκαμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ του καθησυχασμού των πολιτών και της αντίστασης στον λαϊκισμό», τόνισε.

Η Μαρίν Λεπέν, που σημειώνει σημαντική άνοδο στις δημοσκοπήσεις, καταγγέλλει τη «χαλαρή στάση» του Γάλλου προέδρου απέναντι στη μετανάστευση και τον αναγκάζει να σκληρύνει τη στάση του. Η κυβέρνηση ξεκίνησε από την Πέμπτη την κατεδάφιση καταυλισμών μεταναστών στο Παρίσι και σε άλλες περιοχές.

Το πρόγραμμα ποσοστώσεων για την οικονομική μετανάστευση προκαλεί αντιδράσεις και διχάζει τους Γάλλους. Η Δεξιά χαιρετίζει την ανακοίνωση των μελλοντικών ποσοστώσεων για την οικονομική μετανάστευση, ακόμα και αν τις θεωρεί ανεπαρκείς.

Στην Αριστερά ηγετικές προσωπικότητες εκφράζονται κατά της «ενορχήστρωσης» του θέματος της μετανάστευσης με χειρισμούς.

Σοσιαλιστές βουλευτές δηλώνουν ότι θα επαγρυπνούν για την «εκμετάλλευση» όσων θα επωφεληθούν από τις ποσοστώσεις. Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση επιβάλλει ποσοστώσεις για τους μετανάστες που έρχονται στη Γαλλία για να εργαστούν, ενώ θα στερήσει το άσυλο από νέους μετανάστες που το ζητούν και δεν καλύπτει ιατρική περίθαλψη σε μη επείγουσα ιατρική περίθαλψη.

Ανησυχητική ισορροπία

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αν γίνονταν τώρα προεδρικές εκλογές, θα επαναλαμβανόταν η μονομαχία ανάμεσα στον Μακρόν και τη Λεπέν, που βρίσκονται σε ισοπαλία. Αυτό το ενδεχόμενο προκαλεί ανησυχία της Δεξιάς, που υποβαθμίζεται από τον διπολισμό. Η εκλογική δύναμη του Μελανσόν μειώνεται. Το λεπενικό κόμμα Εθνικός Συναγερμός διεκδικεί πλέον τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Μακρόν αντιμετωπίζει με φόβο τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» στην επέτειο της έναρξης των διαδηλώσεών τους. Το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018 ξεκίνησαν μαχητικές διαδηλώσεις εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, με σύνθημα την αύξηση της αγοραστικής δύναμης. Το κίνημα μπορεί να ξαναρχίσει. Τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τους εργαζομένους για συμμετοχή στην εθνική απεργία της 5ης Δεκεμβρίου κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Οι απεργίες ενδέχεται να είναι επαναλαμβανόμενες.

Μετά από πρόσφατα επεισόδια και τις εντάσεις σχετικά με την απαγόρευση των θρησκευτικών συμβόλων σε σχολικές εκδηλώσεις, μεγάλος αριθμός των μουσουλμάνων που ζουν στη Γαλλία δηλώνουν ότι έχουν πέσει θύματα διακρίσεων και ρατσισμού.

Η διαμαρτυρία κατά της ισλαμοφοβίας που προγραμματίζεται για την Κυριακή στο Παρίσι διαιρεί την Αριστερά. Κάποιοι από τους συγγραφείς άρθρου που δημοσιεύτηκε από τη Libération την 1η Νοεμβρίου είναι ενοχλημένοι.

Ο Μελανσόν και ο οικολόγος Γιανίκ Ζαντό υπέγραψαν την έκκληση κατά της ισλαμοφοβίας, όχι όμως και ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ. Σε ανακοινωθέν του Σοσιαλιστικού Κόμματος αναφέρει: «Δεν θέλουμε να συσχετιστούμε με κάποιους από τους πρωτεργάτες της πρόσκλησης. Δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας στα λόγια τους που παρουσιάζουν τους ισχύοντες κοσμικούς νόμους ως “φιλελεύθερους”».


 

 

ΕΥΡΩΠΗ
Προσοχή, ο Μακρόν θύμωσε...
Ενα χρόνο το Παρίσι στη δίνη των εξεγέρσεων κατά επίμαχων μεταρρυθμίσεων από τα «κίτρινα γιλέκα» και εργαζομένους ενώ ο πρόεδρος επιμένει για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Προσοχή, ο Μακρόν θύμωσε...
ΕΥΡΩΠΗ
«Κοινωνικό μέτωπο» και εθνική απεργία στις 5 Δεκεμβρίου
Η επέτειος ενός χρόνου από την έναρξη της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων» σημαδεύτηκε από μαχητικές διαδηλώσεις. Θορυβημένος ο Εμ. Μακρόν δείχνει έτοιμος να κάνει κάποιες υποχωρήσεις για να αποφύγει την...
«Κοινωνικό μέτωπο» και εθνική απεργία στις 5 Δεκεμβρίου
ΕΥΡΩΠΗ
Συνδικάτα και «γιλέκα» σε «μετωπική» με τον Μακρόν
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η μεταρρυθμιστική δυναμική του προέδρου της Δημοκρατίας κατέρρευσε τον Δεκέμβριο του 2018, με τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» που παρέλυσαν την δράση του.
Συνδικάτα και «γιλέκα» σε «μετωπική» με τον Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
Μεταρρυθμίσεις και μετανάστευση πάνω στο ηφαίστειο της κοινωνικής διαμαρτυρίας
Επίμαχες μεταρρυθμίσεις ξεκίνησε τώρα ο Γάλλος πρόεδρος, παρά τις αντιδράσεις των συνδικάτων που οργάνωσαν απεργίες και διαδηλώσεις για να αντιπαρατεθούν στην πολιτική του.
Μεταρρυθμίσεις και μετανάστευση πάνω στο ηφαίστειο της κοινωνικής διαμαρτυρίας
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μακρόν «παίρνει» δεξιά το τιμόνι
Ο Μακρόν, ο οποίος ξεκίνησε το δεύτερο ημιχρόνιο της θητείας του δυναμικά με φιλόδοξα σχέδια, δεν πείθει τους Γάλλους, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που κυκλοφόρησαν μετά τις ευρωεκλογές.
Ο Μακρόν «παίρνει» δεξιά το τιμόνι
ΕΥΡΩΠΗ
Ανακοινώνει μέτρα μετά τον «Εθνικό Διάλογο»
Κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη, καθώς και αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης ζήτησαν οι πολίτες από τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα δείξει κατά πόσον ανταποκρίθηκε στα αιτήματά τους στο αποψινό...
Ανακοινώνει μέτρα μετά τον «Εθνικό Διάλογο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας