• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 13.2°C
  3 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 10.5°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 13.2°C
  4 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.4°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.0°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 9.9°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 16.0°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 11.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.1°C / 13.8°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  4 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.5°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.5°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 13.2°C
  4 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.6°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 8.7°C
  3 BF
  64%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  53%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κίνα, Ελληνικό και φόροι-φούσκες

 • A-
 • A+

Μέσα σε 15 μέρες ο πρωθυπουργός και οι 150 επιχειρηματίες που τον συνόδευαν επισκέφθηκαν το Πεκίνο και τώρα ο πανίσχυρος πρόεδρος της Κίνας βρίσκεται στην Αθήνα. Πόσες κρυφές ελπίδες για πρόσβαση στην τεράστια ρευστότητα χρήματος που διαθέτει η μεγάλη χώρα εξέθρεψε ο κ. Μητσοτάκης και πόσες απ’ αυτές όμορφα θα καούν; Διότι οι Κινέζοι είναι μεταξύ των μεγάλων εμπόρων των εθνών, μαζί με τους Εβραίους και τους Αραβες, και μελετούν εξονυχιστικά κάθε ευκαιρία για επένδυση πριν λάβουν αποφάσεις. Η εμπειρία μας από τις διμερείς οικονομικές σχέσεις είναι μάλλον αρνητική. Τρεις περιπτώσεις είναι χαρακτηριστικές:

● Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ο τότε πρόεδρος της κρατικής Εμπορικής Τράπεζας, αείμνηστος Αδ. Πεπελάσης, άκουγε με εξαιρετικό ενδιαφέρον τον τότε επικεφαλής της θυγατρικής Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) να του λέει ότι διαπραγματεύεται να πουλήσει στην Κίνα δύο φορτία λιπασμάτων σε μεγάλα φορτηγά πλοία, εκφράζοντας και την εκτίμηση ότι θα είναι η απαρχή της διείσδυσης ελληνικών λιπασμάτων στην αγορά της Κίνας. Τα πλοία δεν έφυγαν ποτέ από τα ελληνικά λιμάνια. Λίγο αργότερα αποδείχτηκε ότι το «παραμύθι» των λιπασμάτων το σέρβιρε σε κάθε νέο πρόεδρο της τράπεζας ο επικεφαλής της ΒΦΛ, χωρίς ποτέ να υπάρξει θετική κατάληξη.

● Στη δεκαετία του ‘90, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, στον τότε υπουργό Δημ. Γεωργακόπουλο γεννήθηκαν ελπίδες ότι το ελληνικό λάδι διεισδύει στην κινεζική αγορά, που είναι τόσο μεγάλη, έλεγε, ώστε θα μπορούσε να απορροφήσει όλη την ελληνική παραγωγή. Υπήρξαν μάλιστα και προσυμφωνίες για γωνιά ελληνικού λαδιού σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ. Τελικά, ακόμη και σήμερα το ελληνικό λάδι το διακινούν και πωλούν ως δικό τους οι Ιταλοί. Αυτό που καταφέραμε πρόσφατα είναι να αναγνωρίζονται στην Κίνα το «Λάδι Σητείας» και οι «Ελιές Καλαμών».

● Στις δέλτους της πρόσφατης οικονομικής μας ιστορίας καταγράφηκε ως θετική εξέλιξη η επένδυση της COSCO. Ομως, προς το παρόν τουλάχιστον, αποδείχτηκαν φρούδες οι ελπίδες ότι ο Πειραιάς θα γίνει η πύλη των κινεζικών προϊόντων προς την Κεντρική Ευρώπη, ότι εδώ θα συναρμολογούνται διαρκή καταναλωτικά αγαθά (συσκευές κ.λπ.) και ότι θα πολλαπλασιαστούν οι εμπορευματικές μεταφορές επ’ ωφελεία των ελληνικών σιδηρόδρομων. Οι οραματικές -και συνάμα ρεαλιστικές- ιδέες του Γιώργου Ανωμερίτη, πρώην υπουργού και πρώην προέδρου του ΟΛΠ, για την ελληνοκινεζική συνεργασία που εγκαινιάστηκε με την COSCO έμειναν στα χαρτιά. Και όχι μόνο αυτό. Ο γενικός διευθυντής της μητρικής COSCO και υψηλά ιστάμενο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας -με τον οποίο είχε αναπτύξει (ανιδιοτελή) φιλία ο κ. Ανωμερίτης- κατηγορήθηκε αργότερα για ατασθαλίες και μάλλον συνελήφθη. Δεν είναι γνωστή η τύχη του.

Τη βασανιστική εξέταση κάθε οικονομικού αιτήματος ξένης χώρας που κατατίθεται στην Κίνα μέσω της οικονομικής διπλωματίας έζησε στο πετσί της ακόμη και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το δημοσιοποιούμε για πρώτη φορά. Οταν το 2015 τα πράγματα είχαν στενέψει εξαιρετικά και η Ελλάδα έπρεπε να βρει μερικά δισεκατομμύρια για να πληρώσει τις δόσεις χρέους, διαφορετικά θα υπέκυπτε στους μνημονιακούς εκβιασμούς της τρόικας των δανειστών, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναζήτησαν διέξοδο στην Κίνα.

Γνώριζαν ότι η Κίνα διέθετε τεράστια ρευστότητα και ότι είχε επενδύσει τουλάχιστον 1 τρισ. δολάρια σε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου. Γιατί να μη διαθέσει μερικά δισ. για να βοηθήσει τη νεόκοπη κυβέρνηση της Αριστεράς στην Αθήνα; Η ψυχρολουσία ακολούθησε. Η κόκκινη Κίνα (που όμως έχει δώσει μάχες νομιμοφροσύνης για να μπει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και να καλλιεργήσει ειλικρινείς σχέσεις με διεθνείς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς), τοποθέτησε το... αστρονομικό ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, με διάρκεια δηλαδή εξόφλησής τους το πολύ μέχρι ενός χρόνου. Μας το αποκάλυψε σε ανύποπτο χρόνο ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης. Δυστυχώς, μας είπε, διαψευστήκαμε όταν νομίσαμε ότι θα προσπεράσουμε τους αναγκαστικούς μας δανειστές, δηλαδή το ΔΝΤ και την Ε.Ε., καταφεύγοντας στην Κίνα.

Είναι πασιφανές ότι στη διεθνή οικονομική σκακιέρα οι χρηματοοικονομικοί κανόνες είναι σκληροί και δεν επηρεάζονται από τυχόν ιδεολογικές συγγένειες. Την ίδια ψυχρολουσία δέχτηκε η Ελλάδα και από τη Ρωσία του «ξανθού γένους», της «ορθόδοξης πίστης» και της διαδόχου της ΕΣΣΔ. Οταν ο Γιώργος Παπανδρέου το 2010 επισκέφθηκε τη Μόσχα για να συζητήσει την κάλυψη του ελλείμματος των 30 δισ. που άφησε η κυβέρνηση Καραμανλή, ο Πούτιν δημόσια τον προέτρεψε να απευθυνθεί στο ΔΝΤ. Λίγο αργότερα υπογραφόταν το πρώτο Μνημόνιο.

Η παντιέρα της ανάπτυξης και των επενδύσεων που σήκωσε ο κ. Μητσοτάκης φέρει αποτυπωμένη τη μακέτα του Ελληνικού. Εχουν βγει όλες οι υπουργικές αποφάσεις, οι αποφάσεις του ΣτΕ, έχουν παραχωρηθεί στον Ομιλο Λάτση και όλοι οι δρόμοι που θα ανοίξουν στο πλαίσιο της επένδυσης, αλλά οι ελπίδες της κυβέρνησης για έναν μεγάλο επενδυτικό «κράχτη» περιορίζονται αισθητά. Eπενδυτές όπως η κινεζική Fosun και το fund του Κατάρ έφυγαν από τo πρότζεκτ, και η Lamda αναζητεί 650 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις πρώτες δόσεις του τιμήματος στο Ελληνικό Δημόσιο. Απομένουν μόλις 45 μέρες για να σπάσει και η φούσκα του Ελληνικού ή -επί το ηπιότερο- να χαθεί για την κυβέρνηση το στοίχημα της εμβληματικής επένδυσης.

Η φούσκα της φορολογικής μεταρρύθμισης θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο για να «ωριμάσει». Η μόλις κατά μία μονάδα μείωση των συντελεστών για τους μισθοσυντήρητους αδυνατεί να καλύψει τις αφαιμάξεις που υπέστησαν την τελευταία δεκαετία. Οι νεοδημοκρατικές εξαγγελίες για ενίσχυση της «μεσαίας τάξης» κινδυνεύουν να θεωρηθούν κοροϊδία. Ενώ και η επιβολή των ηλεκτρονικών πληρωμών για το «χτίσιμο» το αφορολόγητου είναι πιθανό να οδηγήσει σε υπερφορολόγηση των «μικρών». Ισως έτσι θα αποκτήσει διάσταση αλήθειας η κατηγορία ότι η κυβέρνηση υπέκυψε στην απαίτηση των δανειστών για κατάργηση του αφορολόγητου, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την είχε απορρίψει με καθαρή νομοθετική πρωτοβουλία.

Ολα αυτά θα γίνουν ηλίου φαεινότερα από τον Μάιο του 2020 και μετά. Είναι το κρίσιμο σημείο κατά το οποίο θα φανεί η αντοχή της κυβέρνησης απέναντι στην κοινωνική δυσαρέσκεια, την οποία θα πυροδοτούν και θα εντείνουν η στασιμότητα των μισθών, η άπνοια των επενδύσεων (ακόμη και αν αρχίσουν τώρα, θα χρειαστούν 2-3 χρόνια για να λειτουργήσουν), η ανεπαρκής μείωση της ανεργίας, η υποτονική λειτουργία της αγοράς και η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων (απλήρωτοι εργαζόμενοι, μισθοί 300 ευρώ, ανασφάλιστη εργασία κοκ.).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τον Nord Stream στην Cosco
Το Βερολίνο ενέκρινε την πώληση του 25% των μετοχών του τερματικού εμπορικού σταθμού του λιμένα του Αμβούργου στην Cosco στέλνοντας ηχηρό μήνυμα προς την Ουάσινγκτον κατά κύριο λόγο και στις Βρυξέλλες κατά...
Από τον Nord Stream στην Cosco
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αμεσα μέτρα ενίσχυσης τώρα, πριν να είναι αργά
Η κυβέρνηση στη διαχείριση της ακρίβειας παραμένει πιστή στην ιδεοληπτική εμμονή της για ελάχιστη και μονίμως ετεροχρονισμένη υποστήριξη σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.
Αμεσα μέτρα ενίσχυσης τώρα, πριν να είναι αργά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κακοποιώντας την ανώτατη εκπαίδευση
Αυτός είναι ο πολιτικός στόχος της Ν.Δ. και των πολιτικών συμμάχων της. Η χωρίς σεβασμό του επιστημονικού και κοινωνικού ρόλου του δημόσιου πανεπιστημίου και των λειτουργών του, η βίαιη αναπροσαρμογή του...
Κακοποιώντας την ανώτατη εκπαίδευση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κι όμως, η Ν.Δ. ...Κίνας
Αντιγράφω: «Οταν άρχισε ο πόλεμος της Αντίστασης τα πρόσωπα των ανθρώπων σ’ ολόκληρη τη χώρα φωτίστηκαν με ένα ελπιδοφόρο βλέμμα και ένα γενικό αίσθημα ανακούφισης εξαπλώθηκε παντού· τα συννεφιασμένα πρόσωπα...
Κι όμως, η Ν.Δ. ...Κίνας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το (νέο) εργασιακό τούνελ μετά το τούνελ
Το «όλο γλύκα» σκηνικό κατά τις πρώτες 100 ημέρες της Ν.Δ. δεν μας εμποδίζει να δούμε καθαρά ότι η κυβέρνηση αποφάσισε μια νέα εσωτερική υποτίμηση στους μισθούς για να τονώσει (;) τις επενδύσεις.
Το (νέο) εργασιακό τούνελ μετά το τούνελ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είμαστε όλοι μεσαία τάξη;
Η εκλογική συμπεριφορά της «μεσαίας τάξης» φαίνεται ότι διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Η ανάλυση της ψήφου τεκμηριώνει τον παραπάνω ισχυρισμό.
Είμαστε όλοι μεσαία τάξη;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας