Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θα ξεφύγει η Ισπανία από την ημέρα της μαρμότας με τις νέες εκλογές;

Με την εκταφή της σορού του Φράνκο και την αναφορά του Σάντσεθ στην προοπτική να κλείσει το ίδρυμα του πρώην δικτάτορα, στόχο έχει να αμβλύνει την αντίδραση από την κεντρώα στροφή του και να απευθυνθεί στο πιο προοδευτικό τμήμα του ακροατηρίου του

AP Photo/Alvaro Barrientos
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θα ξεφύγει η Ισπανία από την ημέρα της μαρμότας με τις νέες εκλογές;

  • A-
  • A+
Ο ενδοπαραταξιακός φατριασμός και αλληλοσπαραγμός της Αριστεράς βολεύει τα σχέδια του Σάντσεθ για αναβίωση του δικομματισμού, που επιχειρείται τόσο από τη δική του όσο και από την πλευρά της Δεξιάς. Η τακτική της «χρήσιμης ψήφου» και του φάσματος των «τριών Δεξιών» θυμίζει άλλες εποχές, την επανάληψη του πολιτικού τοπίου σε άλλους καιρούς

Το στοίχημα που έβαλε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προκηρύσσοντας τις πρόωρες εκλογές της 10ης Νοεμβρίου, όλα δείχνουν πως δεν του βγαίνει. Κάνοντας μια αναγωγή των φυσικών νόμων στην κοινωνία, πίστεψε στις μέχρι τότε στατιστικές που προοιωνίζονταν αύξηση της δύναμής του, η οποία θα τον έφερνε πλησιέστερα στην αυτοδυναμία βάσει της αρχής διατήρησης του συστήματος. Μολαταύτα, δεν έλαβε υπόψη του το αποδεδειγμένο και στην κοινωνία φαινόμενο της εντροπίας, ούτε τους άλλους παράγοντες, των οποίων η επιρροή δείχνει πως όχι μόνο δεν θα αυξήσει τα ποσοστά του, αλλά και θα επαναληφθεί για μία ακόμη φορά το σκηνικό του πολιτικού αδιεξόδου που έφερε τη χώρα σε νέες κάλπες μόλις έξι μήνες μετά την προηγούμενη αναμέτρηση στις 28 Απριλίου.

Η αποτυχημένη μακροσκελής περιπέτεια για τη διερεύνηση της πιθανότητας να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνασπισμού -ιδίως μεταξύ του σοσιαλιστικού PSOE του Σάντσεθ και των αριστερών Podemos- απέδειξε πως η κουλτούρα των συνεργασιών, που προέκυψε από την «ιταλοποίηση» του πολιτικού φάσματος στην Ισπανία, δεν μπορεί να σταθεί εύκολα. Μέγα μέρος της αποτυχίας για τη νέα προσφυγή στις κάλπες φέρει η εμμονή του Σάντσεθ να κυβερνήσει μονοκομματικά και μόνο με την έξωθεν, κοινοβουλευτική, στήριξη των Podemos και όποιων άλλων κομμάτων - κυρίως τα αυτονομιστικά, πάνω στα οποία θα μπορούσε ad hoc να βασιστεί ανάλογα με τα νομοσχέδια που θα ήθελε να περάσει. Χωρίς να αποκλείεται και η κοινοβουλευτική σύμπραξη με τους δεξιούς, είτε του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) είτε των Ciudadanos, όταν η ατζέντα θα περιελάμβανε «μεταρρυθμιστικά» νομοσχέδια που θα αξίωναν οι Βρυξέλλες. Οπως ακριβώς συμβαίνει και στην έτερη χώρα της Ιβηρικής, την Πορτογαλία, όπου ο ομογάλακτος Σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα -του οποίου τη θέση και τα επιτεύγματα ζηλεύει και ο Σάντσεθ- ασκεί με μαεστρία την τακτική αυτή της περιστρεφόμενης πόρτας.

Πλέον, οι εκλογικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Σάντσεθ είναι πολλές. Πρώτον, εάν θα καταφέρει να διατηρήσει τις δυνάμεις του και δεν θα πέσει θύμα της «εκλογικής κόπωσης» των ψηφοφόρων από τις αλλεπάλληλες εκλογές και τις παλινωδίες των διερευνητικών εντολών. Ηδη οι πολίτες δείχνουν δυσπιστία όσον αφορά το εάν θα προκύψει κάτι διαφορετικό και μικρό ενδιαφέρον εκφράζουν για τις κάλπες.

Δεύτερο ζήτημα για τον Σάντσεθ είναι από πού θα αλιεύσει τις επιπλέον ψήφους που χρειάζεται για να έλθει κοντύτερα στον στόχο του. Οι Σοσιαλιστές γνωρίζουν καλά πως δεν έχει απομείνει να πάρουν πολλές ψήφους από τα αριστερά τους, έπειτα από τις 500.000 που «υφάρπαξαν» από τους Podemos τον Απρίλιο. Η προσοχή τους πλέον, όπως αποδείχθηκε και στην τηλεοπτική μονομαχία των πέντε αρχηγών, στρέφεται στους δυσαρεστημένους σοσιαλδημοκρατίζοντες και φιλελεύθερα κεντρώους ψηφοφόρους των Ciudadanos, οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι από τη δεξιά στροφή που έχει υιοθετήσει ο ηγέτης τους Αλβερτ Ριβέρα. Ηδη η στρατηγική και η ρητορική του Σάντσεθ στρέφονται προς το Κέντρο, δίνοντας έμφαση στα θέματα που ενδιαφέρουν την κεντρώα μεσαία τάξη, με αιχμή την οικονομία. Στο πλαίσιο τούτο, έχει παγιωθεί και η εστίαση των πολιτικών επικρίσεών του κατά του ενιαίου μετώπου της Δεξιάς (España suma) που επιδιώκει να δρομολογήσει ο ηγέτης του ΡΡ Πάμπλο Κασάδο, περιλαμβάνοντας εκτός των Ciudadanos και το ακροδεξιό Vox. Στο ίδιο πνεύμα -να πείσει τον ψηφοφόρο των Ciudadanos- κινείται και το προσωπείο του εγγυητή της συνταγματικής και της εθνικής ακεραιότητας της χώρας απέναντι σε όποια επιβουλή για διαίρεσή της, τονίζοντας πως δεν θα διστάσει να εφαρμόσει το άρθρο 155 κατά των αυτονομιών, ιδίως στην Καταλονία.

Η Καταλονία είναι ακριβώς το άλλο στοίχημα του Σάντσεθ. Μετά την καταδίκη των Καταλανών πολιτικών από το ανώτατο δικαστήριο, τα ποσοστά του στην περιοχή, που είχαν κάνει και τη διαφορά στις εκλογές του Απριλίου, τα βλέπει να κατρακυλούν, λόγω τόσο της κακής απόδοσης των Καταλανών σοσιαλιστών του PSC όσο και της συνεπακόλουθης ανόδου των κεντροαριστερών αυτονομιστών του ERC. Με την εκταφή της σορού του Φράνκο και την αναφορά του Σάντσεθ στην προοπτική να κλείσει το ίδρυμα του πρώην δικτάτορα, στόχο έχει να αμβλύνει την αντίδραση από την κεντρώα στροφή του και να απευθυνθεί στο πιο προοδευτικό τμήμα του ακροατηρίου του, τόσο στην Ισπανία όσο και στην Καταλονία, προκειμένου να φρενάρει την κάθοδό του.

Υπέρ του Σάντσεθ μπορεί να λειτουργήσει η αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές του πρώην Νο 2 των Podemos Ινίγο Ερεχόν, με το νέο κόμμα του Más País, στο οποίο έσπευσαν να προστεθούν και Compromís της Βαλένθιας. Ο Ερεχόν, πέραν του ότι θα αποσπάσει ψήφους από το παλιό του κόμμα και συνάμα στοχεύει να συσπειρώσει όσους ψηφοφόρους της Αριστεράς δεν θα πήγαιναν να ψηφίσουν εάν κατέβαιναν μόνον οι Podemos, έχει δηλώσει υπέρ της συνεργασίας με το PSOE.

Ο ενδοπαραταξιακός φατριασμός και αλληλοσπαραγμός της Αριστεράς βολεύει άλλωστε τα σχέδια του Σάντσεθ για αναβίωση του δικομματισμού, που επιχειρείται τόσο από τη δική του όσο και από την πλευρά της Δεξιάς. Η τακτική της «χρήσιμης ψήφου» και του φάσματος των «τριών Δεξιών» θυμίζει άλλες εποχές και την επανάληψη του πολιτικού τοπίου σε άλλους καιρούς. Είναι πιθανόν οι νέες κάλπες να αποδειχθούν η ημέρα της μαρμότας στην πολιτική τοιχογραφία της Ισπανίας: τόσο στο τελικό αποτέλεσμα όσο και στην αναβίωση του δικομματισμού.

* Δημοσιογράφος, δρ Φιλοσοφίας-Γλωσσολογίας

ΕΥΡΩΠΗ
Νέο πολιτικό αδιέξοδο ενόψει
Πύρρειο νίκη των κυβερνώντων Σοσιαλιστών του Πέδρο Σάντσεθ, παράταση του πολιτικού αδιεξόδου, αλλά και σημαντική ενίσχυση του ακροδεξιού κόμματος Vox προοιωνίζεται για τις βουλευτικές εκλογές.
Νέο πολιτικό αδιέξοδο ενόψει
ΕΥΡΩΠΗ
Τα σενάρια για την επόμενη μέρα στην Ισπανία
Πιθανότερο σενάριο ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, να κυβερνήσει μόνος με την υποστήριξη των Podemos, παρά το γεγονός ότι δεν θα έχει πλειοψηφία στη Βουλή.
Τα σενάρια για την επόμενη μέρα στην Ισπανία
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Π. Σάντσεθ κρούει τον κώδωνα του ακροδεξιού κινδύνου
Σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ισπανία, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες το ακροδεξιό κόμμα Vox φαίνεται ότι θα μπει στο Κοινοβούλιο. Έκκληση του...
Ο Π. Σάντσεθ κρούει τον κώδωνα του ακροδεξιού κινδύνου
ΕΥΡΩΠΗ
Εν αναμονή της πρόωρης κάλπης
O κύβος ερρίφθη. Η Ισπανία οδεύει σε πρόωρες εκλογές. Το μόνο που μένει να γνωστοποιηθεί είναι η ακριβής ημερομηνία. Μια ημερομηνία την οποία «γνωρίζει μόνο ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ», όπως είπε χθες σε...
Εν αναμονή της πρόωρης κάλπης
ΕΥΡΩΠΗ
Αλλοι δικάζονται, άλλος κλονίζεται
Την ώρα που στο Ανώτατο Δικαστήριο στη Βαρκελώνη ξεκινούσε η δίκη 12 πολιτικών της πρώην αυτόνομης κυβέρνησης της Καταλονίας με βαρύτατες κατηγορίες, στη Βουλή ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ συνειδητοποιούσε πως...
Αλλοι δικάζονται, άλλος κλονίζεται
ΕΥΡΩΠΗ
Δεξιοί και φασίστες χέρι χέρι απέναντι στον Πέδρο Σάντσεθ
Το παράδειγμα των «παραιτηθείτε» φαίνεται πως ζήλεψε η ισπανική Δεξιά και διοργάνωσε διαδήλωση στη Μαδρίτη, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, κατηγορώντας τον για «προδοσία». Το «αμάρτημά»...
Δεξιοί και φασίστες χέρι χέρι απέναντι στον Πέδρο Σάντσεθ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας