• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  7°C 2.8°C / 9.0°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.8°C / 5.5°C
  0 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 11.0°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.7°C / 3.7°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -2.0°C
  0 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 10.7°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 8.3°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C -1.1°C / 3.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 4.9°C / 10.8°C
  3 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 6.6°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -1.5°C
  0 BF
  86%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C -1.5°C / 7.3°C
  1 BF
  59%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 1.8°C / 7.1°C
  2 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.0°C / 9.2°C
  1 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.4°C / 4.4°C
  1 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.4°C / 5.5°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  51%
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σκέψη «έξω από το κουτί» για τα προβλήματα της Αττικής

 • A-
 • A+

«Μαζί με τα χλωρά κάηκαν και τα ξερά». Αυτή είναι η παροιμία που, πέρα και πάνω από κάθε άλλη, μπορεί να εκφράσει τι συνέβη στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάθε βαθμού τα χρόνια του Μνημονίου.

Και βέβαια δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, στο κλίμα γενικευμένης διάλυσης των κρατικών δομών που επικράτησε τα δέκα χρόνια μέχρις ότου βρεθούμε στην έξοδο της λαβυρινθώδους μνημονιακής περιόδου.

Σήμερα, αυτή η έξοδος σημαίνει ταυτόχρονα ένα καμπανάκι που ηχεί ως προειδοποίηση: το Μνημόνιο μπορεί να έφυγε, αυτό δεν σημαίνει όμως πως τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή των πολιτών βρίσκονται σε αποδεκτό επίπεδο. Δεν είναι πουθενά πιο προφανής αυτή η παραδοχή παρά στην ίδια τη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας, την Αττική.

Η χρηματοδότηση των δήμων, για παράδειγμα, παραμένει σε οριακά χαμηλό επίπεδο, με τα επιτόκια δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να βρίσκονται σε δυσανάλογα υψηλά επίπεδα.

Η έλλειψη χρηματοδότησης αντανακλάται όμως και σε ορισμένες άλλες πτυχές της λειτουργίας των δήμων, με τρανταχτό παράδειγμα τη στελέχωσή τους. Εκεί όπου θα έπρεπε να διατηρηθεί ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε αποχώρηση, ανοίγονται παράθυρα για εκχώρηση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων, όπως με το πρόσφατο άρθρο 179 του αναπτυξιακού νόμου στο οποίο είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι, καθώς στραγγαλίζει τη δυνατότητα των δήμων να παρέχουν με ίδια μέσα τις υπηρεσίες που πρέπει στους φορολογούμενους δημότες.

Μιλάμε φυσικά για τις αναγκαίες υπηρεσίες που καθιστούν μια πόλη λειτουργική, προκειμένου να υπηρετεί την καθημερινότητα του δημότη. Η αποκομιδή των απορριμμάτων, για παράδειγμα, στην οποία απαιτούνται επενδύσεις προκειμένου οι δήμοι να προχωρήσουν στην καθολική εφαρμογή της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή (στην οποία ο Δήμος Βύρωνα είναι πρωτοπόρος) και να περιορίσουν τα σύμμεικτα απορρίμματά τους, που με τη σειρά τους είναι αυτά που δημιουργούν την ανάγκη οριοθέτησης νέων ΧΥΤΥ με κόστος για τον φορολογούμενο.

Ακόμα και η πολιτική προστασία, μέσω της προτεραιοποίησης των έργων-παρεμβάσεων στα ρέματα για να αντεπεξέλθουν στην επιδεινούμενη κλιματική αλλαγή, ή οι παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο, την Αθη-ναϊκή Ριβιέρα, που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες και οι επεκτάσεις του Μετρό και των μέσων σταθερής τροχιάς σε πυκνοκατοικημένους δήμους που «στενάζουν» από τα κυκλοφοριακά προβλήματα.

Δεν είναι όμως οι υπηρεσίες που διατηρούν την κοινωνική συνοχή – και εδώ επιστρέφουμε στην παραδοχή πως τα οικονομικά των πολιτών δεν βρίσκονται ακόμα σε αποδεκτό επίπεδο. Γεγονός που δημιουργεί ξεκάθαρα ερωτήματα για τη διαφαινόμενη κατάργηση προγραμμάτων όπως τα κοινωνικά γεύματα και το παντοπωλείο για ανθρώπους που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας και δυσκολεύονται να βγάλουν τα προς το ζην.

Η μεταμνημονιακή εποχή απαιτεί σίγουρα σκέψη «έξω από το κουτί» προκειμένου να μην επιστρέψουν οι παθογένειες που οδήγησαν στη χρεοκοπία της χώρας – απαιτεί όμως και διαφύλαξη του ευεργετικού ρόλου που μπορούν να παίξουν οι δήμοι, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα και τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον των δημοτών στα κοινά. Εστω και έπειτα από δέκα χρόνια «κλιβάνου», τα χλωρά μπορούν και πρέπει να διαχωριστούν από τα ξερά.

*Δήμαρχος Βύρωνα από το 2014, υποψήφιος πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) με την παράταξη «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μαζί με τους εργαζόμενους των ΟΤΑ ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο
Επειδή έχουν γραφτεί πολλά για το εργασιακό νομοσχέδιο στο σύνολό του, θα επιμείνω στην παγίωση της τηλεργασίας, που αποτελεί τον Δούρειο Ιππο ώστε η κυβέρνηση να εφαρμόσει πλήρως το αντεργατικό και...
Μαζί με τους εργαζόμενους των ΟΤΑ ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο «Κλεισθένης», η Δημοκρατία, οι κοινότητες και η κακοποίησή τους
Ο νόμος «Κλεισθένης», η Δημοκρατία και τα τοπικά συμβούλια δεν παρενοχλήθηκαν απλώς από την πατερναλιστική διοίκηση αλλά κακοποιήθηκαν στο έπακρο. Ηρθε και η πανδημία, σαν βούτυρο στο ψωμί του λουδοβίκειου...
Ο «Κλεισθένης», η Δημοκρατία, οι κοινότητες και η κακοποίησή τους
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Όχι» στην αύξηση του κόστους των μεταφερόμενων απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ
Νέοι καιροί και νέα ήθη στη λειτουργία του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Εν αγνοία των Δήμων της Αττικής και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.) αποφάσισε «δια περιφοράς»...
«Όχι» στην αύξηση του κόστους των μεταφερόμενων απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυβερνητικά μέτρα για τους ΟΤΑ ή πώς οι μειοψηφίες μετατρέπονται σε διοικητικές πλειοψηφίες
Τα μέτρα για τους ΟΤΑ ψηφίστηκαν, εν μέσω καύσωνα, από την κυβερνητική πλειοψηφία, χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση, με πλήρη απαξίωση και αποκλεισμό των νεοεκλεγμένων αυτοδιοικητικών οργάνων.
Κυβερνητικά μέτρα για τους ΟΤΑ ή πώς οι μειοψηφίες μετατρέπονται σε διοικητικές πλειοψηφίες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μεγάλο θεσμικό πραξικόπημα
Η προπαγάνδα της Ν.Δ. και των στελεχών της ενάντια στην Απλή Αναλογική υποκρύπτει την άποψη, ότι δεν έχουν δικαίωμα να εκπροσωπούνται ισότιμα όλοι οι πολίτες στα κοινά, η οποία είναι μια βαθιά αντιδημοκρατική...
Μεγάλο θεσμικό πραξικόπημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τριτοκοσμικός εφιάλτης στην Αττική
Το Μάτι δεν θύμιζε αργεντίνικη «villa miseria», αλλά ήταν ένας μικρός παράδεισος. Πλήρωσε όμως, όπως πλήρωσαν και πληρώνουν οι «πόλεις της δυστυχίας». Και μάλιστα σε μια ειδυλλιακή περιοχή «πέντε λεπτά –που...
Τριτοκοσμικός εφιάλτης στην Αττική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας