Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στον... αφρό οι Ελληνες μικροζυθοποιοί
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στον... αφρό οι Ελληνες μικροζυθοποιοί

  • A-
  • A+

Μπορεί η Γερμανία και το Βέλγιο να κρατούν εδώ και αιώνες γερά τα σκήπτρα της καλύτερης μπίρας, ωστόσο και στην Ελλάδα δεν υστερούμε. Οι ελληνικές μικροζυθοποιίες συνιστούν έναν οικονομικό κλάδο που ανθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια και μάλιστα τραβά τα βλέμματα των τουριστών, ειδικά των Γερμανών που αποζητούν μια καλή μπίρα στις διακοπές τους.

Οι περίπου 80 ελληνικές μικροζυθοποιίες έχουν δημιουργήσει εξαιρετικής ποιότητας μπίρες, όπως τη «Volkan» στη Σαντορίνη, τη «Solo» στην Κρήτη, τη «Sknipa» στη Θεσσαλονίκη, τη «Vatinger» στη Χαλκιδική, τη «Chios» στη Χίο και δεκάδες ακόμη.

Η «Vatinger», η μπίρα που δημιουργεί ο μικροζυθοποιός Θανάσης Μισάλτης, έχει «εγκριθεί» μάλιστα από τον Γερμανό πεθερό του. «Οταν ταξιδεύουμε στη Γερμανία παίρνουμε πάντα μαζί μας τις πιο πρόσφατες μπίρες που φτιάξαμε και τις απολαμβάνουμε όλοι μαζί», λέει χαμογελώντας ο Θανάσης Μισάλτης. Εξηγεί ότι το όνομα προέρχεται από τον τόπο καταγωγής του, τη Βάλτα στη Χαλκιδικής, και διευκρινίζει ότι η... γερμανοποίηση του ονόματος αποτελεί ένα είδος φόρου τιμής.

Υψηλής ποιότητας τοπικές μπίρες βρίσκει πλέον κανείς παντού στην Ελλάδα, από τη Σίφνο και τη Σκόπελο μέχρι την Κεφαλονιά, τη Χίο ή την Κρήτη.

Ειδικά για τις ελληνικές μικροζυθοποιίες, πάντως, δεν αποτέλεσε ένα εύκολο στοίχημα, δεδομένου ότι πάνω από το 80% της ελληνικής αγοράς κατέχουν κολοσσοί όπως η Amstel, η Ηeineken και η Carlsberg. Οι Ελληνες μικροζυθοποιοί έχουν ως πρότυπο τις περίφημες γερμανικές προδιαγραφές για την «καθαρότητα της μπύρας», αν και στην Ελλάδα δεν ισχύουν τόσο αυστηροί κανόνες όσο στη Γερμανία.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι μικροζυθοποιοί, που μεταξύ τους αποκαλούνται «νομάδες» της μπίρας, συνήθως πηγαίνουν με τη συνταγή τους σε ήδη υπάρχοντα, μεγαλύτερα ζυθοποιεία. Εκεί φτιάχνουν τη δική τους μπύρα, όπως την έχουν οραματιστεί. Εάν θέλουν να δημιουργήσουν δικές τους εγκαταστάσεις μπορούν να υπολογίζουν σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, εφόσον κάνουν τζίρο άνω των 200.000 ευρώ. Κάτι που δεν είναι τόσο απλό για τους τοπικούς μικροζυθοποιούς. Ωστόσο, οι μέχρι στιγμής πωλήσεις είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές…


 

 


 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην καρδιά των ελληνογαλλικών σχέσεων οι καινοτόμες επιχειρήσεις
«Οι νέοι στην Ελλάδα έχουν πετύχει μικρά θαύματα με τις start up επιχειρήσεις» τόνισε, μεταξύ άλλων (σε άψογα ελληνικά) ο Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα, Κριστόφ Σαντεπί, στη διάρκεια της συνέντευξης...
Στην καρδιά των ελληνογαλλικών σχέσεων οι καινοτόμες επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ΙΟΒΕ προβλέπει αύξηση επενδύσεων
Αύξηση των επενδύσεων στη βιομηχανία κατά 18,8% εντός του 2017 περιμένει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σύμφωνα με την έρευνα Μαρτίου – Απριλίου που διενήργησε. Η εκτίμηση είναι αισθητά...
Το ΙΟΒΕ προβλέπει αύξηση επενδύσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μείωση τζίρου στο λιανεμπόριο
Με καθοδική τροχιά εξακολουθεί να κινείται ο τζίρος στο λιανεμπόριο σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, οι εκτιμήσεις της οποίας αναφέρονται σε απώλειες 130 εκατ. ευρώ από τον τζίρο των πασχαλινών εορτών. Σύμφωνα με τον...
Μείωση τζίρου στο λιανεμπόριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αρνητικές επιδόσεις στις εξαγωγές
Με μείωση 5% αναμένεται να κλείσει το 2015 για τις ελληνικές εξαγωγές καθώς από τη μια η μεγάλη υποχώρηση της αξίας των εξαγόμενων πετρελαιοειδών και από την άλλη οι επιπτώσεις των capital controls, ιδιαίτερα...
Αρνητικές επιδόσεις στις εξαγωγές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εφεση για το πρόστιμο-μαμούθ
Στην αντεπίθεση περνά η Αθηναϊκή Ζυθοποιία μετά το πρόστιμο-μαμούθ των 31,4 εκατ. ευρώ για την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά της μπίρας, δίνοντας ραντεβού στα δικαστήρια με την Επιτροπή Ανταγωνισμού....
Εφεση για το πρόστιμο-μαμούθ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόστιμο-μαμούθ 31,451 εκατ. ευρώ για τα μερίδια μπίρας
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία-Heineken κατηγορήθηκε για μερικές από τις πιο «σκληροπυρηνικές» πρακτικές κατάχρησης της αγοράς τις οποίες εφάρμοζε μέσα από ένα συνδυασμό παράνομων εκπτώσεων και παροχών ώστε να να...
Πρόστιμο-μαμούθ 31,451 εκατ. ευρώ για τα μερίδια μπίρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας