• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 29.8°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 25.9°C
  5 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.1°C
  3 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 25.0°C
  3 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 28.0°C
  3 BF
  47%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 27.1°C
  3 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.6°C
  2 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 27.1°C
  5 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 26.8°C
  5 BF
  38%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.7°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  6 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 27.9°C
  4 BF
  30%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.5°C / 31.6°C
  2 BF
  20%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  5 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 30.0°C
  3 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 28.3°C
  2 BF
  36%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 26.1°C
  4 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  44%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χάνουν τις επιδοτήσεις οι τευτλοπαραγωγοί

 • A-
 • A+

Ερρίφθη ο κύβος για την εκχώρηση των ζαχαρουργείων από τη νέα διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, πικράθηκαν όμως οι τευτλοπαραγωγοί και κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, Νίκο Παπαϊωάννου, μετά την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για την ενοικίαση των δύο εργοστασίων Πλατεών και Σερρών στη Royal Sugar για 490 χιλιάδες ευρώ, είναι απλώς διαδικαστικό θέμα η υπογραφή της συμφωνίας στην Αθήνα από τον εκπρόσωπο της Συνεταιριστικής Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας και τον εκπρόσωπο της Τράπεζας Πειραιώς, που είναι και ο μεγαλύτερος πιστωτής της ΕΒΖ. Οπως αποφασίστηκε, τα δύο ζαχαρουργεία εκχωρούνται για 28 μήνες, με υποχρέωση της Royal Sugar να υπογράψει συμβόλαια με τους καλλιεργητές και να παραλάβει τη φετινή παραγωγή.

Την ίδια ώρα ο κ. Παπαϊωάννου διατείνεται ότι από τις αρχές καλοκαιριού καταβάλλεται προσπάθεια για την απορρόφηση των τεύτλων και την πληρωμή των αγροτών, όμως οι ίδιοι οι παραγωγοί έχουν άλλη άποψη... Αξιοσημείωτο είναι ότι το προηγούμενο Σάββατο παραιτήθηκαν δύο μέλη του Δ.Σ. της ΕΒΖ, κάτι που φαίνεται ότι σχετίζεται με την υπογραφή της συμφωνίας.

Γεγονός είναι ότι χθες το απόγευμα, μετά τις εξελίξεις αυτές, οι τευτλοπαραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας προχώρησαν σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων της ΕΒΖ στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, απαιτώντας από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων «εγγυήσεις για την αποπληρωμή του προϊόντος» που θα παραδώσουν στον μισθωτή των εργοστασίων της εταιρείας σε Πλατύ και Σέρρες.

Διαβεβαιώσεις

«Στη σύμβαση που πρόκειται να υπογραφεί για τη μίσθωση των εργοστασίων, για την οποία μας ενημέρωσαν από τη διοίκηση της ΕΒΖ, δεν αναφέρεται το πώς θα πάρει ο μισθωτής τα τεύτλα, ούτε όμως υπάρχουν όροι για το πώς θα πληρωθούμε εμείς. Χωρίς διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις από το υπουργείο, είμαστε μετέωροι και εκτεθειμένοι. Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», ζήτησε ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Σάκης Πίππας, εξηγώντας: «Μαθαίνουμε ότι ο μισθωτής θα παραλάβει φέτος τα τεύτλα μας και θα τα διαθέσει για βιοαέριο και ζωοτροφές, όχι για την παραγωγή ζάχαρης, πράγμα που σημαίνει σημαντική απώλεια εισοδήματος για μας τους παραγωγούς...».

Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ πλέον είναι θέμα χρόνου η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, όπου τον περασμένο Ιούλιο προσέφυγε η Τράπεζα Πειραιώς, επιχειρώντας να αποψιλώσει την ΕΒΖ μέσω «σχεδίου εξυγίανσης», με τη διαδικασία του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα.

Σαν έτοιμο από καιρό το σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο την «κατάλληλη στιγμή», όπως σχολίαζαν πολλοί από όσους αντιτίθενται σε αυτό, υπαινισσόμενοι την αλλαγή της κυβέρνησης... Βλέπετε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια «το πάλεψε» για τη διάσωση της ΕΒΖ, παρά τα εμπόδια που συναντούσε κάθε τόσο, κυρίως από τις απαιτήσεις και τους όρους των τραπεζιτών.

Πλέον, η τευτλοπαραγωγή 18 χιλιάδων στρεμμάτων «τινάζεται στον αέρα» αφού αναμένεται να καταλήξει για ζωοτροφή και, όπως λένε oι αγρότες, χάνεται η επιδότηση –περί τα 80 ευρώ ανά στρέμμα– και η συνδεδεμένη ενίσχυση (άλλα 70 ευρώ ανά στρέμμα).


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πίκρα» για τη Βιομηχανία Ζάχαρης
Η Τράπεζα Πειραιώς επιχειρεί να αποψιλώσει την ΕΒΖ μέσω «σχεδίου εξυγίανσης» που συζητήθηκε με τη διαδικασία του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
«Πίκρα» για τη Βιομηχανία Ζάχαρης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το καλό και το κακό σενάριο
Με «καλό» και «κακό» σενάριο εμφανίστηκε ο αν. υπουργός Βιομηχανίας Στ. Πιτσιόρλας στους τευτλοκαλλιεργητές, που είχαν καταλάβει τα γραφεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Θεσσαλονίκη, πείθοντάς τους εν...
Το καλό και το κακό σενάριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Οχι στα αποτεφρωτήρια, ναι στη βιώσιμη ανάπτυξη»
Η μαζική διαμαρτυρία των κατοίκων του Δήμου Δέλτα απέφερε μια μικρή νίκη στο αίτημά τους να μη μεταβληθεί η Σίνδος σε αποθετήριο πάσης φύσεως αποβλήτων, στερεών, υγρών και αέριων.
«Οχι στα αποτεφρωτήρια, ναι στη βιώσιμη ανάπτυξη»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα κάγκελα οι κάτοικοι της Ροδόπολης
Το σχέδιο για δημιουργία κλειστού κέντρου κράτησης στο παλιό στρατόπεδο Βασιλειάδη έχει ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης σε μια περιοχή με έντονο καραμανλικό προσανατολισμό.
Στα κάγκελα οι κάτοικοι της Ροδόπολης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δύο μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις στον πάγο
Αγνωστη παραμένει η βούληση της νέας κυβέρνησης ως προς την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, δύο άλλοτε κολοσσούς που βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής.
Δύο μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις στον πάγο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Γλυκιά αναβολή για δέκα κατηγορούμενους
Αναβλήθηκε η δίκη για το σκάνδαλο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που κόστισε στην εταιρεία 52 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2007-2015 και έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την σημερινή κατάσταση της.
Γλυκιά αναβολή για δέκα κατηγορούμενους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας