Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πανευρωπαϊκό πλαίσιο προστασίας των καταθέσεων αποδέχεται υπό όρους ο Σολτς
AP Photo/Michael Sohn

Πανευρωπαϊκό πλαίσιο προστασίας των καταθέσεων αποδέχεται υπό όρους ο Σολτς

  • A-
  • A+

Ένα βήμα πίσω στο θέμα της προστασίας των τραπεζικών καταθέσεων φαίνεται ότι κάνει η Γερμανία, με τον όρο ότι η κάθε χώρα παραμένει η κυρίως υπεύθυνη για την προστασία των αποταμιευτών μίας προβληματικής τράπεζας, σύμφωνα με δηλώσεις του Όλαφ Σολτς. Επικροτεί το Παρίσι.

Η Γερμανία και άλλες βόρειες ευρωπαϊκές χώρες ήταν εδώ και πολύ καιρό απρόθυμες να στηρίξουν ένα κοινό σχήμα για την ασφάλιση των καταθέσεων στην Ευρωζώνη, πριν οι τράπεζες χωρών --όπως της Ιταλίας, της Ελλάδας ή της Πορτογαλίας-- μειώσουν τα «κόκκινα» δάνειά τους που αποτελούν κατάλοιπο της κρίσης κρατικού χρέους.

Σε ανοικτή επιστολή του στους Financial Times, o Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το Βερολίνο επιθυμεί να συμβιβασθεί και να άρει το αδιέξοδο, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει μπροστά, αν δεν θέλει να χάσει έδαφος στη διεθνή σκηνή. «Κατανοούμε ότι οι συμβιβασμοί είναι αναγκαίοι για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης», ανέφερε ο Σολτς, αναφερόμενος σε ένα πακέτο ευρύτερων μεταρρυθμίσεων που σχεδιάστηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, το οποίο περιλαμβάνει την προστασία των καταθέσεων.

Ο Σολτς σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ακόμη κατακερματισμένες, κάτι που δείχνει ότι υπάρχουν εμπόδια στην ελεύθερη κίνηση των κεφαλαίων. Στην επιστολή του, προτείνει μία προσέγγιση με τέσσερα βήματα για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων για την τραπεζική ένωση. Πρώτον, η ΕΕ πρέπει να έχει μία κοινή πτωχευτική διαδικασία για την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών, με τον Σολτς να επικαλείται το παράδειγμα του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Ασφάλισης Καταθέσεων στις ΗΠΑ.

Ο υπουργός ανέφερε ότι οι τραπεζικοί κίνδυνοι πρέπει να μειωθούν περαιτέρω. «Αυτό σημαίνει περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αντιμετώπιση των κινδύνων που συνδέονται με το κρατικό χρέος… Τα κρατικά ομόλογα δεν αποτελούν μία επένδυση χωρίς ρίσκο», έγραψε. Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, οι τράπεζες πρέπει να σχηματίζουν προβλέψεις για τους κινδύνους που προκύπτουν από κρατικό χρέος εντός μίας «ενδεδειγμένης» μεταβατικής περιόδου.

«Τρίτον - και αυτό δεν είναι μικρό βήμα για έναν Γερμανό υπουργό Οικονομικών - ένα ενισχυμένο πλαίσιο τραπεζικής ένωσης πρέπει να περιλαμβάνει κάποια μορφή κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού ασφάλισης των καταθέσεων… Ωστόσο, ένα τέτοιο σχήμα θα είχε συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μία από τις οποίες είναι ότι η εθνική ευθύνη πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί κεντρικό στοιχείο», έγραψε ο Σολτς. Στην περίπτωση χρεοκοπίας μίας τράπεζας, θα εφαρμοζόταν ένας μηχανισμός με τρία βήματα. Πρώτον, θα χρησιμοποιούνταν τα χρήματα του εθνικού σχήματος εγγύησης καταθέσεων. Εάν εξαντληθούν οι εθνικοί πόροι, ένα νέο ευρωπαϊκό ταμείο ασφάλισης καταθέσεων θα μπορεί να παρέχει περιορισμένη πρόσθετη ρευστότητα μέσω δανείων. Αν εξακολουθεί να χρειάζεται επιπλέον χρηματοδότηση, θα πρέπει να παρέμβει η χώρα της χρεοκοπημένης τράπεζας. «Μία περιορισμένη κάλυψη ζημιών από το ευρωπαϊκό ταμείο ασφάλισης καταθέσεων θα μπορούσε να εξετασθεί ως συστατικό στοιχείο του, εφόσον έχουν εφαρμοσθεί πλήρως όλα τα στοιχεία της τραπεζικής ένωσης», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Το τέταρτο και τελευταίο θεμέλιο της μεταρρύθμισης είναι η ενιαία φορολογία των τραπεζών στην ΕΕ, σημείωσε.

Θετική η πρώτη αντίδραση από το Παρίσι

Αξιωματούχος από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών χαιρέτισε τις ενδείξεις ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να δώσει μια νέα ώθηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη.

Η πηγή από το γαλλικό υπουργείο δήλωσε ότι είναι «πολύ χρήσιμο» να υπάρχουν τέτοιες προτάσεις, προσθέτοντας ότι η μεταρρύθμιση της τραπεζικής ένωσης θα αναφερθεί στην αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του μπλοκ. Τον Δεκέμβριο θα ακολουθήσουν περισσότερο λεπτομερείς συζητήσεις, σύμφωνα με την πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Σόιμπλε προειδοποιεί τη Λαγκάρντ για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ
Μια «πολύ λογική» νομισματική πολιτική, που θα σέβεται τα όρια της εντολής της ΕΚΤ, περιμένει από τη νέο πρόεδρο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από τους πιο σκληρούς επικριτές των αρνητικών επιτοκίων και των...
Ο Σόιμπλε προειδοποιεί τη Λαγκάρντ για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγυήσεις 2 τρισ. κουρνιάζουν στην ευρωζώνη
Αποκαλυπτικά στοιχεία έρευνας του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Μικρομεσαίων: Τράπεζες καταγγέλλονται για πρόσθετες προμήθειες ή για αξιοποίηση κεφαλαίων για αναδιάρθρωση παλαιών δανείων.
Εγγυήσεις 2 τρισ. κουρνιάζουν στην ευρωζώνη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πάγωμα» εποπτείας από Ε.Ε. στις τράπεζες
Με χαλάρωση των κανόνων διευκολύνει να χορηγήσουν δάνεια ως 450 δισ. ευρώ • Σύσταση να μη δοθούν μπόνους στα στελέχη και μερίσματα στους μετόχους σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους πληττόμενους της πανδημίας
«Πάγωμα» εποπτείας από Ε.Ε. στις τράπεζες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διχάζει η πανευρωπαϊκή «κακή τράπεζα»
Δύο γραμμές στην ηγεσία της ΕΚΤ και της Ε.Ε. για μια πρόταση που έρχεται από παλιά για τα νέα «κόκκινα δάνεια» και προσκρούει, ως συνήθως, στην ισχυρή αντίδραση των Γερμανών.
Διχάζει η πανευρωπαϊκή «κακή τράπεζα»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ecofin προς τράπεζες: Στηρίξτε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Με μήνυμα προς τις τράπεζες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Ecofin, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ecofin προς τράπεζες: Στηρίξτε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περαιτέρω μέτρα για τις τραπεζικές ζημιές από δάνεια εξετάζει η Ε.Ε.
Αξιωματούχος της Κομισιόν δήλωσε πως η Ε.Ε. επιθυμεί να δώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ελάφρυνση στις τράπεζες, όσον αφορά την αντιμετώπιση των ζημιών τους από δάνεια, και στο πλαίσιο αυτό μπορεί να εξετάσει...
Περαιτέρω μέτρα για τις τραπεζικές ζημιές από δάνεια εξετάζει η Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας