Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Τραμπ για το ουκρανικό σκάνδαλο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ

AP Photo/Patrick Semansky

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Τραμπ για το ουκρανικό σκάνδαλο

  • A-
  • A+

Την ώρα που η Βουλή των Αντιπροσώπων κάλεσε για κατάθεση τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, νέα στοιχεία για την υπόθεση της Ουκρανίας ήρθαν στο φως μετά τη συμπληρωματική κατάθεση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ε.Ε., Γκόρντον Σόντλαντ.

Όπως είπε, ο ίδιος είχε ενημερώσει Ουκρανό αξιωματούχο ότι η βοήθεια προς το Κίεβο θα δινόταν υπό τον όρο ότι θα ανακοίνωναν έρευνα η οποία θα βοηθούσε πολιτικά τον πρόεδρο Τραμπ. Η μαρτυρία του έρχεται να προστεθεί σε ακόμη δύο καταθέσεις που «καίνε» τόσο τον Αμερικανό πρόεδρο όσο και τον δικηγόρο του Ρούντολφ Τζουλιάνι, σχετικά με το ουκρανικό σκάνδαλο, που θα μπορούσε να οδηγήσει τον Αμερικανό πρόεδρο ακόμη και σε καθαίρεση.

Ο Γκόρντον Σόντλαντ, μέσω του δικηγόρου του, «διόρθωσε» την κεκλεισμένων των θυρών κατάθεσή του στις Επιτροπές Δικαιοσύνης και Εξωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, με επιστολή και συμπληρωματικό υπόμνημα στο οποίο αναφέρει ότι «θυμήθηκε τον διάλογο που είχε με τον Αντρίι Γέρμακ, αξιωματούχο στο Κίεβο την 1η Σεπτεμβρίου».

«Του είπα ότι η αποστολή της βοήθειας δεν είναι καθόλου πιθανή έως ότου η Ουκρανία παρείχε μια δημόσια δήλωση κατά της διαφθοράς, για την οποία είχαμε μιλήσει το προηγούμενο διάστημα». Ωστόσο, υποστήριξε ότι δεν ήξερε ο ίδιος ακριβώς για ποιον λόγο είχε «παγώσει» η βοήθεια.

Δήλωσε επίσης ότι είχε θεωρήσει λάθος τις ενέργειες του Ρούντολφ Τζουλιάνι να προσπαθήσει να επιβάλει σε Ουκρανούς αξιωματούχους να βοηθήσουν τον πρόεδρο και ότι είχε προειδοποιήσει ότι οι ενέργειές «μπορεί να ήταν παράνομες».

Αυτή η νέα προσθήκη στη μαρτυρία του Γκόρντον Σόντλαντ δίνει ακόμη ένα αποδεικτικό στοιχείο στη υπόθεση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «πάγωσε» την ύψους 400 εκατ. δολαρίων προς την Ουκρανία ώστε να εξαναγκάσει το Κίεβο να ξεκινήσει έρευνα εις βάρος του βασικού πολιτικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν.

Οι Επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων έδωσαν στη δημοσιότητα τα κείμενα των μαρτυριών τόσο του Γκόρντον Σόντλαντ όσο και του ειδικού απεσταλμένου του Ντόναλντ Τραμπ Κερτ Βόλκερ, ο οποίος κατέθεσε ότι στις 23 Μαΐου ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, γιατί, όπως υποστήριζε «αυτοί είναι πού διεφθαρμένοι άνθρωποι», αλλά δεν εξηγούσε γιατί.

Ο Βόλκερ ήταν αυτός που έδωσε στις επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων τα μυνήματα που ανταλλάχθηκαν μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων και Ουκρανών αξιωματούχων τα οποία αποδεικνύουν την προσπάθεια επηρεασμού της ουκρανικής ηγεσίας ώστε να «βοηθήσει» τον προέδρο Τραμπ.

Κλήτευση στον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου

Στο μεταξύ, ο Μικ Μαλβέινι, προσωπάρχης του Ντόναλντ Τραμπ, κλητεύθηκε να καταθέσει την Παρασκευή στην έρευνα που διεξάγουν οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο με στόχο την παραπομπή του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

Ο Μικ Μαλβέινι είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που καλείται να καταθέσει και είναι πιθανόν ότι θα αγνοήσει την κλήτευση.

Οι επικεφαλής των επιτροπών σημειώνουν στην κλήτευσή τους ότι «η έρευνα αποκάλυψε ότι ενδέχεται να εμπλέκεστε άμεσα στην προσπάθεια, που ενορχήστρωσαν ο πρόεδρος Τραμπ, ο προσωπικός δικηγόρος του Ρούντολφ Τζουλιάνι και άλλοι» για άσκηση πιέσεων στην Ουκρανία προκειμένου το Κίεβο να ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα σε βάρος του Τζο Μπάιντεν.

Όπως αναφέρουν, υποπτεύονται ότι ο Τραμπ και ο περίγυρός του ανέβαλαν μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την εκταμίευση στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων, προς την Ουκρανία «ώστε να πιέσουν τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διεξαγάγει έρευνες» που θα ωφελούσαν πολιτικά τον Τραμπ. «Οι ενδείξεις που συγκεντρώθηκαν (…) αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Μικ Μαλβέινι ενδέχεται να διαδραμάτισε άμεσο ρόλο σε αυτή τη στρατηγική άσκησης πίεσης στην ουκρανική κυβέρνηση ώστε να αναμιχθεί στις αμερικανικές εκλογές του 2020 κατασκευάζοντας βλαπτικές πληροφορίες για τους πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου Τραμπ, καθώς και στην προσπάθεια απόκρυψης αυτών των ενεργειών».

Οι πρόεδροι των Επιτροπών Πληροφοριών, Εξωτερικών Υποθέσεων και Εποπτείας ζητούν από τον Μαλβέινι να παρουσιαστεί στο Κογκρέσο στις 9 το πρωί της 8ης Νοεμβρίου.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Έτοιμος να καταθέσει κατά Τραμπ ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας Μπόλτον
Ο Τζον Μπόλτον, ένα από τα λεγόμενα «γεράκια» της Ουάσιγκτον και πρώην σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, που αποπέμφθηκε λόγω διαφωνιών με τον Ντόναλντ Τραμπ για την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική,...
Έτοιμος να καταθέσει κατά Τραμπ ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας Μπόλτον
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Κατηγορούμενος για κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση του Κογκρέσου ο Τραμπ
Για δύο κατηγορίες παραπέμπουν σε δίκη στη Γερουσία τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ οι Δημοκρατικοί, που ανακοίνωσαν σήμερα το κατηγορητήριο.
Κατηγορούμενος για κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση του Κογκρέσου ο Τραμπ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ποιος (δεν) κερδίζει από το Τραμπ-γκέιτ
Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν ο πρόεδρος έκανε κατάχρηση της εξουσίας που απορρέει από το αξίωμά του, ασκώντας πίεση στην Ουκρανία προκειμένου να του προσκομίσει επιβαρυντικά στοιχεία για τον...
Ποιος (δεν) κερδίζει από το Τραμπ-γκέιτ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Στην αντεπίθεση ο «απαλλαγμένος» Τραμπ με έρευνα κατά του Μπάιντεν
Λίγα μόλις 24ωρα από την απαλλαγή για το ουκρανικό σκάνδαλο από την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία, ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται ότι είναι έτοιμος να πάρει το αίμα του πίσω για ότι χαρακτήρισε...
Στην αντεπίθεση ο «απαλλαγμένος» Τραμπ με έρευνα κατά του Μπάιντεν
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Αν ο Τραμπ δεν φύγει, θα καταχραστεί ξανά την εξουσία του»
Ξεκινά στη Γερουσία η κατάθεση της επιχειρηματολογίας των Ρεπουμπλικάνων κατά της καθαίρεσης του προέδρου Τραμπ, έπειτα από τρεις ημέρες αγορεύσεων των εκπροσώπων του Δημοκρατικού Κόμματος, που παρέπεμψαν τον...
«Αν ο Τραμπ δεν φύγει, θα καταχραστεί ξανά την εξουσία του»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας