Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φωτιές στα... μπατζάκια του!
AP Photo / Manuel Balce Ceneta
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φωτιές στα... μπατζάκια του!

  • A-
  • A+

Το μέτωπο της φωτιάς υποχωρεί στην Καλιφόρνια, έχοντας κάψει στο μεταξύ περίπου 400.000 στρέμματα. Το μέτωπο της πολιτικής, αντίθετα, αναζωπυρώνεται. Από τη μια, ο Ντόναλντ Τραμπ ενδεχομένως να υποχρεωθεί σύντομα να παραδώσει τις φορολογικές δηλώσεις του, μετά τη χθεσινή απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου ότι η προεδρική ασυλία δεν επαρκεί για να απορρίψει τη δικαστική εντολή που εξέδωσε προ μηνών ο εισαγγελέας του Μανχάταν. Από την άλλη, οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια γίνονται αφορμή για ακόμα μία αντιπαράθεση ανάμεσα στην Πολιτεία και τον Λευκό Οίκο.

Ο νέος κύκλος ξεκίνησε την Κυριακή, όταν ο πρόεδρος Τραμπ επιτέθηκε μέσω τουίτερ στον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ και, κατά δεύτερο λόγο, στον επίσης Καλιφορνέζο βουλευτή Ανταμ Σιφ, επικεφαλής της διαρκούς επιτροπής πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, μία από τις επιτροπές-κλειδιά που διεξάγουν αυτή την περίοδο τις έρευνες για ενδεχόμενη παραπομπή του Αμερικανού προέδρου. Ο Τραμπ κατηγόρησε τον Νιούσομ ότι έχει κάνει «απαίσια δουλειά με τη διαχείριση των δασών». «Του είπα από την πρώτη μέρα που βρεθήκαμε ότι θα πρέπει να καθαρίσει το χώμα των δασών του, άσχετα από το τι ΑΠΑΙΤΟΥΝ από αυτόν τα αφεντικά του, οι οικολόγοι», έγραψε σε επιθετικό τόνο. Επέσεισε δε και φέτος την απειλή για διακοπή της χρηματοδότησης της πολιτείας από το κεντρικό κράτος: «Κάθε χρόνο, καθώς μαίνεται η οργή της πυρκαγιάς και η Καλιφόρνια καίγεται, γίνεται το ίδιο, και μετά στρέφεται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για δολάρια βοήθειας. Οχι πια».

Αργότερα, ο Τραμπ περιέλαβε και τον Ανταμ Σιφ, γράφοντας: «Ο διεφθαρμένος Ανταμ καλά θα κάνει να καθαρίσει και να διαχειριστεί τα δάση της Καλιφόρνιας που καίγονται διαρκώς». Αν και ο καημός του μάλλον δεν είχε τόσο να κάνει με τις πυρκαγιές όσο με τη δυνάμει επικίνδυνη για αυτόν δουλειά του στην επιτροπή πληροφοριών της Βουλής.

Υπάρχει βέβαια μια λεπτομέρεια που διαφεύγει από τον Ντόναλντ Τραμπ. Στην Καλιφόρνια, μόνο το 3% των δασικών εκτάσεων υπάγονται στη δικαιοδοσία της Πολιτείας. Αντίθετα, το 57% των δασών το διαχειρίζονται υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ενώ ένα 40%, περίπου, ανήκει σε ιδιώτες. Επιπλέον, στις τελευταίες πυρκαγιές, το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων που κάηκαν ήταν με χαμηλή βλάστηση και όχι δάση.

Πληρωμένη απάντηση

AP Photo / Noah Berger

Πέραν αυτού, όμως, η τελευταία επίθεση του Αμερικανού προέδρου εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αντιπαλότητάς του με την Καλιφόρνια που αντιτίθεται σε πολλές από τις πολιτικές και θα επανέρχεται με τη μια ή την άλλη μορφή κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς προεκλογικής περιόδου. Το περιβάλλον είναι ένα από τα βασικά σημεία τριβής. «Δεν πιστεύετε στην κλιματική αλλαγή, δεν έχετε καμία θέση σε αυτή τη συζήτηση», απάντησε χαρακτηριστικά στον Τραμπ μέσω τουίτερ ο κυβερνήτης Γκάρι Νιούσομ, κοντά στον οποίο συστρατεύτηκαν πολιτικοί από το Δημοκρατικό Κόμμα, το σώμα πυροσβεστών της Καλιφόρνιας, επιστήμονες και πολλοί άλλοι.

Η Καλιφόρνια ακολουθεί πιο φιλοπεριβαλλοντική πολιτική που στοχεύει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Στο πλαίσιο αυτό, ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα είναι ο σταδιακός περιορισμός στην κυκλοφορία των πιο ρυπογόνων μοντέλων αυτοκινήτων. Κι όμως, παρ’ όλα αυτά -ή εξαιτίας αυτών- η κυβέρνηση Τραμπ τής εξαπέλυσε επίθεση μέσω της EPA, της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας, σημειώνοντας ότι ο μεγάλος αριθμός αστέγων στην Πολιτεία επιβαρύνει την ποιότητα των υδάτων! Η κόντρα σίγουρα θα ενταθεί αφού, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times, η κυβέρνηση Τραμπ προτίθεται να ακυρώσει κανονισμό της θητείας Ομπάμα που έθετε αυστηρά όρια στη μείωση τοξικών εκπομπών από τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας.

Φυσικά, το συγκρουσιακό κλίμα δεν θα περιοριστεί στην Καλιφόρνια, αλλά θα μεταδοθεί σε ολόκληρη την επικράτεια, καθώς η Βουλή δρομολογεί την παραπομπή του Τραμπ, όσο κι αν αυτή δεν προβλέπεται να έχει τύχη στη Γερουσία όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί. Τα τελευταία γκάλοπ δείχνουν διχασμένους τους Αμερικανούς ψηφοφόρους ως προς το θέμα της παραπομπής (49% υπέρ, 47% κατά σύμφωνα με γκάλοπ της Washington Post και του δικτύου ABC). Ωστόσο, σύμφωνα με χθεσινό άρθρο των New York Times, o Τραμπ αντέχει γερά έναντι των τριών επικρατέστερων Δημοκρατικών αντιπάλων του στις σημαντικότερες αμφιταλαντευόμενες Πολιτείες που κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο Τραμπ δικάζεται για λάθος λόγους...
Ενόσω εξελίσσεται η ακροαματική διαδικασία για την παραπομπή του, ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται και από το Νταβός την κλιματική αλλαγή, και συμμετέχει στην «πορεία για τη ζωή» που διοργανώνουν κάθε χρόνο οι...
Ο Τραμπ δικάζεται για λάθος λόγους...
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Εωλες δεσμεύσεις για το κλίμα
Η Διάσκεψη για το Κλίμα που έγινε τη Δευτέρα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ έληξε χτες με τη δέσμευση 70 περίπου χωρών ότι θα τηρήσουν τις... προηγούμενες δεσμεύσεις τους για μείωση εκπομπών ρύπων.
Εωλες δεσμεύσεις για το κλίμα
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο Τραμπ αντιμέτωπος με το «Χάος Τραμπ» στον ΟΗΕ
Η παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συμπίπτει με μια σειρά σοβαρών διεθνών κρίσεων, αρκετές από τις οποίες πυροδότησε ο ίδιος και σίγουρα θα αποτελέσουν αντικείμενα συζητήσεων
Ο Τραμπ αντιμέτωπος με το «Χάος Τραμπ» στον ΟΗΕ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Φρένο στις «πιρουέτες» Μακρόν
«Ας συνεργαστούμε για να κάνουμε τον πλανήτη μεγάλο ξανά», αναφώνησε από το βήμα του αμερικανικού Κογκρέσου ο Εμανουέλ Μακρόν, παραφράζοντας το γνωστό σύνθημα του ομολόγου του. «Δεν έχουμε πλανήτη Β»,...
Φρένο στις «πιρουέτες» Μακρόν
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Σκούρα τα πράγματα για την ανθρωπότητα...
Ρεσιτάλ ευχολογίων, υποκρισίας, αλλά και... τρόμου στη χθεσινή πρώτη μέρα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Αρκετοί ξένοι ηγέτες πήραν χθες τον λόγο και αν πάρουμε στα σοβαρά τις ομιλίες ορισμένων, το...
Σκούρα τα πράγματα για την ανθρωπότητα...
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Βαρύς ο πέλεκυς... Τραμπ για το περιβάλλον
«Θα ανακοινώσω την απόφασή μου για τη Συμφωνία του Παρισιού μέσα στις επόμενες μέρες. ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΞΑΝΑ!». Με αυτό το μήνυμα στο τουίτερ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζει την...
Βαρύς ο πέλεκυς... Τραμπ για το περιβάλλον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας