Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε προεκλογική τροχιά η Βρετανία με τους Τόρις να προηγούνται έως και 17 μονάδες
AP Photo/Alberto Pezzali

Σε προεκλογική τροχιά η Βρετανία με τους Τόρις να προηγούνται έως και 17 μονάδες

  • A-
  • A+

Σημαντικό προβάδισμα των Συντηρητικών -το οποίο προς το παρόν δεν τους εξασφαλίζει επαρκή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο- δίνουν οι δημοσκοπήσεις στη Βρετανία, την ώρα που τα κόμματα σχεδιάζουν τη στρατηγική τους εν όψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου.

Η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει επισήμως, μετά τη διάλυση της Βουλής, και τα κόμματα άρχισαν να παρουσιάζουν τις θέσεις τους. Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, περισσότεροι από 300.000 πολίτες έκαναν αίτηση εγγραφής για να ψηφίσουν μέσα σε ένα 48ωρο.

Τζόνσον: «Θα φέρουμε εις πέρας το Brexit»

Ανακοίνωση με την οποία αποδίδει ευθύνες στους Εργατικούς και στο Κοινοβούλιο για την έως τώρα αδυναμία να επιτευχθεί το Brexit ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία με επισκέψεις σε σχολεία, νοσοκομεία και αστυνομικά τμήματα.

«Σήμερα θα ήταν η μέρα που θα γινόταν το Brexit και τελικά θα φεύγαμε από την Ε.Ε.», δήλωσε. «Αλλά παρά την σημαντική νέα συμφωνία που πέτυχα με την Ε.Ε., ο Τζέρεμι Κόρμπιν αρνήθηκε να επιτρέψει να συμβεί αυτό, επιμένοντας σε περισσότερο δισταγμό, περισσότερη καθυστέρηση και περισσότερη αβεβαιότητα για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις» προσθέτει στην ανακοίνωσή του.

Chris J Ratcliffe/Pool Photo via AP

Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι αν σχηματίσουν κυβέρνηση οι Εργατικοί, το 2020 θα βρει τη Βρετανία αντιμέτωπη με δύο δημοψηφίσματα, ένα για την παραμονή στην Ε.Ε. και ένα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας, ενώ ο ίδιος θέλει η επόμενη χρονιά να είναι σημαντική για τη Βρετανία.

«Τώρα είναι η στιγμή να σπάσουμε το αδιέξοδο και να προχωρήσουμε ως χώρα. Οι Συντηρητικοί θα κάνουν εκστρατεία για ένα Κοινοβούλιο που θα φέρει σε πέρας το Brexit και τις προτεραιότητες των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του NHS, της εκπαίδευσης και της καταπολέμησης του εγκλήματος» καταλήγει.

Κόρμπιν: Ώρα για πραγματική αλλαγή

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Εργατικών, εγκαινιάζοντας σε θέατρο του Λονδίνου την προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του, δήλωσε ότι οι εκλογές δίνουν την ευκαιρία για να υπάρξει μία πραγματική αλλαγή στη χώρα.

Χρησιμοποιώντας δύο σλόγκαν, ένα παλιό και ένα νέο, «Για τους πολλούς, όχι για τους λίγους» και «Είναι η ώρα για πραγματική αλλαγή», ο Τζέρεμι Κόρμπιν τόνισε ότι «αυτές οι εκλογές είναι η μοναδική ευκαιρία μίας ολόκληρης γενιάς για τη μεταμόρφωση της χώρας και για να διασφαλιστεί ότι καμία κοινότητα δεν θα μείνει ποτέ πίσω». 

Κάλεσε τους πολίτες να διώξουν την κυβέρνηση των Συντηρητικών και τον Μπόρις Τζόνσον από την εξουσία για να δώσουν την ευκαιρία στην ανασυγκρότηση της Βρετανίας και υποστήριξε ότι, όταν κερδίζουν οι Εργατικοί, βγαίνουν τελικά όλοι κερδισμένοι. 

AP Photo/Frank Augstein

Επικεντρώθηκε στην οικονομία και κάλεσε επίσης «να πουν όχι» στις περικοπές των Συντηρητικών την τελευταία δεκαετία, και υποσχέθηκε ότι το κόμμα των Εργατικών θα βάλει τέλος στη λιτότητα και στο ενιαίο επίδομα. Είπε ακόμη ότι οι Συντηρητικοί αποτελούν την «κατεστημένη ελίτ» και χρησιμοποίησε το νέο του σλόγκαν, απευθυνόμενος στους πολίτες «Με ποιανού το μέρος είστε;»

Όσον αφορά το Brexit, είπε ότι η σημερινή μέρα είναι η μέρα που ο Μπόρις Τζόνσον είχε υποσχεθεί να βγάλει τη χώρα από την Ε.Ε., αλλά απέτυχε, και ότι για την αποτυχία αυτή ευθύνεται μόνο ο ίδιος. 

Επίσης, επιβεβαίωσε ότι οι Εργατικοί θα κάνουν δημοψήφισμα για να δώσουν στους πολίτες την ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα σε «μία λογική συμφωνία» και στην παραμονή.

Η επιλογή του χώρου τεχνών Battersea, για την πρώτη προεκλογική εκδήλωση του κόμματος, δεν ήταν τυχαία, καθώς το κόμμα κέρδισε την έδρα της περιφέρειας αυτής από τους Συντηρητικούς το 2017, με πλειοψηφία γύρω στις 2.500 ψήφους.

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: «Σταματήστε το Brexit»

Την πάγια θέση τους κατά της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. επανέλαβαν στην πρώτη τους προεκλογική δράση οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, με βασικό σλόγκαν «Σταματήστε το Brexit. Χτίστε ένα καλύτερο Μέλλον». 

Μάλιστα τα συνθήματα του κόμματος παρουσιάστηκαν πάνω σε ψηφιακά πόστερ σε οθόνες τοποθετημένες σε ένα βαν που ήταν σταθμευμένο έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων. 

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Σε ένα από αυτά απεικονίζεται το «παρελθόν» με τις φωτογραφίες του Μπόρις Τζόνσον και του Τζέρεμι Κόρμπιν και δίπλα το «μέλλον» με τη φωτογραφία της επικεφαλής του κόμματος Τζο Σουίνσον και το σλόγκαν: «Χτίστε ένα λαμπρότερο Μέλλον». Το βαν κινήθηκε σε δρόμους γύρω από την πλατεία του Κοινοβουλίου και σε περιοχές του Λονδίνου.

Μπροστά οι Συντηρητικοί στις δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα μεταξύ 8 και 17 ποσοστιαίων μονάδων στους Τόρις του Μπόρις Τζόνσον, ωστόσο τα ποσοστά που συγκεντρώνουν δεν αρκούν, προς το παρόν, για να λάβει επαρκή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και να περάσει εύκολα τη συμφωνία του για το Brexit.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση IpsosMORI, οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον συγκεντρώνουν το 41% των ψήφων, έναντι 24% για το Εργατικό Κόμμα, 20% για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, 7% για το Κόμμα Brexit και 3% για τους Πράσινους.

Από την άλλη πλευρά, η δημοσκόπηση του YouGov δίνει 36% των ψήφων στο Συντηρητικό Κόμμα, 21% στο Εργατικό Κόμμα, 18% στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, 13% στο Κόμμα Brexit και 6% στους Πράσινους.

Επίσης, η δημοσκόπηση της Survation για την εφημερίδα Daily Mail, δίνει προβάδισμα στους Τόρις, αλλά 8 ποσοστιαίων μονάδων έναντι των Εργατικών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν το 34% των προτιμήσεων, οι Εργατικοί το 26% και το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών το 19%, ενώ το Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φαράζ προσελκύει το 12%.

Χθες, Τετάρτη, οι Financial Times παρουσίασαν μια ανάλυση των δημοσκοπήσεων πριν από την προκήρυξη των εκλογών και εκτίμησαν ότι o Βρετανός πρωθυπουργός κινδυνεύει με εκλογική πανωλεθρία, ανάλογη με αυτήν της Τερέζα Μέι πριν από δύο χρόνια.

Αν και οι εκείνες οι δημοσκοπήσεις έφερναν τους Συντηρητικούς 10 μονάδες μπροστά από τους Εργατικούς (36% έναντι 25%), οι αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτό το 36% υπολείπεται κατά πολύ του 44% που είχαν οι Τόρις δημοσκοπικά πριν από τις εκλογές του 2017.

Όπως αναφέρουν, οι εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου μπορεί να είναι ακόμη πιο απρόβλεπτες από αυτές που είχε προκηρύξει η Τερέζα Μέι, καθώς οι ψηφοφόροι μετακινούνται μεταξύ των κομμάτων με πρωτόγνωρους ρυθμούς, κυρίως λόγω της διάστασης μεταξύ της εξόδου ή της παραμονής στην Ε.Ε.

ΕΥΡΩΠΗ
Σχέδια για κάλπες πριν το Brexit
Κινούμενη άμμο θυμίζει το πολιτικό σκηνικό στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι ραγδαίες εξελίξεις αλλάζουν ακαριαία τα όποια δεδομένα, ξεπερνώντας συχνά τα όρια και της πιο ζωηρής (νοσηρής, αν θέλετε) φαντασίας.
Σχέδια για κάλπες πριν το Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Σάρωσαν Τζόνσον και Brexit, ενώ ο Κόρμπιν... στοχάζεται
Οι κάλπες δικαίωσαν πανηγυρικά τις επιλογές του Μπόρις του Τρομερού, που εξασφαλίζει αυτοδυναμία 80 εδρών, και οδήγησαν τους Εργατικούς στο χειρότερο εκλογικό τους φιάσκο από το 1935.
Σάρωσαν Τζόνσον και Brexit, ενώ ο Κόρμπιν... στοχάζεται
LIVE
ΕΥΡΩΠΗ
Νίκη με νοκ άουτ για τον Μπόρις
Ξεκάθαρη επικράτηση των Τόρις στις εκλογές. Καταστροφικό αποτέλεσμα για τους Εργατικούς. Τα επόμενα βήματα για το Brexit. Συνεχής ενημέρωση.
Νίκη με νοκ άουτ για τον Μπόρις
ΕΥΡΩΠΗ
Στις κάλπες οι Βρετανοί, στην πρίζα Τζόνσον και Κόρμπιν
Στις κάλπες προσέρχονται από νωρίς το πρωί της Πέμπτης εκατομμύρια Βρετανοί για να εκλέξουν την νέα τους κυβέρνηση με το Brexit να παραμένει το κεντρικό θέμα της πολιτικής επικαιρότητας στη χώρα.
Στις κάλπες οι Βρετανοί, στην πρίζα Τζόνσον και Κόρμπιν
ΕΥΡΩΠΗ
Οι περιοχές που θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βρετανία
Tο βασικό ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι εάν αυτές οι εκλογές θα οδηγήσουν σε απόλυτη πλειοψηφία ενός κόμματος στο βρετανικό κοινοβούλιο ή όχι.
Οι περιοχές που θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βρετανία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας