Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων κατόπιν εορτής

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη στην «πρεμιέρα» της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων κατόπιν εορτής

  • A-
  • A+

Αρχισε επιτέλους να λειτουργεί κανονικά η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Μετά τις έντονες αντιδράσεις, κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για προώθηση εκπαιδευτικών διατάξεων σε άσχετα νομοσχέδια, ξαφνικά άνοιξαν οι πόρτες της αρμόδιας περί τα εκπαιδευτικά επιτροπής της Βουλής.

Παρά ταύτα, η υπουργός Παιδείας αισιοδοξεί ότι «μπορεί να βρεθεί ένας κοινός τόπος μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, παρά τις ιδεολογικές τους διαφορές», όπως είπε στη χθεσινή πρώτη τής Μορφωτικών.

Τα κόμματα, από την άλλη, εξέφρασαν την επιφυλακτικότητά τους, με προεξάρχοντα τον τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ρεσιτάλ κακής νομοθέτησης» και την υπουργό ότι επιχείρησε να κυβερνήσει «ερήμην της Βουλής» καθώς ήδη έχει προχωρήσει στη νομοθέτηση σωρείας διατάξεων για την Παιδεία, χωρίς να συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

«Μακάρι αυτές οι κινήσεις να διορθωθούν» είπε ο Νίκος Φίλης, επισημαίνοντας για ακόμη μία φορά πως «ο διάλογος εκτός από πολιτικός θα πρέπει να είναι και κοινωνικός», παραπέμποντας στις φοιτητικές κινητοποιήσεις που συνεχίζουν εντεινόμενες.

Ολο και περισσότεροι φοιτητικοί σύλλογοι λαμβάνουν αποφάσεις καταλήψεων, ενώ σήμερα πραγματοποιείται το τρίτο κατά σειρά φοιτητικό συλλαλητήριο ενάντια σε ψηφισμένες (άσυλο) και επικείμενες διατάξεις για τα ΑΕΙ (Συμβούλια Ιδρύματος, περαιτέρω αλλαγές στα όργανα διοίκησης, ανώτατο όριο φοίτησης κ.ά.).

Η υπουργός Παιδείας, όμως, συνεχίζει σαν να μην έχει βγει από το κτίριο του Αμαρουσίου και άρχισε να ενημερώνει για τα όσα είναι ήδη υπό ψήφιση καθώς και όλα τα υπόλοιπα τα οποία έχει από καιρό αναγγείλει. Ητοι, τα τέσσερα νομοθετήματα που έχει προγραμματίσει και για τα οποία μίλησε, προχθές, επισήμως, στον Νίκο Φίλη κατά τη μεταξύ τους συνάντηση η οποία και εγκαινίασε (πάλι καθυστερημένα, αλλά κάλλιο αργά) τις επαφές με τα κόμματα της Βουλής.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, η ενημέρωση για τον οποίο αποτέλεσε και το μόνο θέμα της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών, το επόμενο διάστημα έως και μετά την αλλαγή του χρόνου:

α) Θα κατατεθούν «επείγουσας φύσεως» ρυθμίσεις σε σχέδια νόμου άλλων υπουργείων. β) Αμέσως μετά διατάξεις με τη μορφή μίνι σχεδίου του υπουργείου Παιδείας για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια. γ) Μέχρι το τέλος του χρόνου το πρώτο μεγάλο σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ (που ήδη προκαλεί αντιδράσεις). Και δ) το νέο έτος, το νέο σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση, που θα περιλαμβάνει τη βάση εισαγωγής (10) και τον ρόλο των ΑΕΙ στον καθορισμό εισακτέων.

Σύγκρουση

Βέβαια, από τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών δεν έλειψε η κόντρα κυρίως μεταξύ κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ. «Παραλάβαμε ένα χάος» είπε η κ. Κεραμέως, παραπέμποντας στους νόμους της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και κυρίως στην αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη, στα προβλήματα κατά την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής, στις αλλαγές στη Γ’ Λυκείου (4η ομάδα προσανατολισμού – ολιγομελή τμήματα), την κατάργηση της ενισχυμένης μοριοδότησης των αναπληρωτών που υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές, τη μείωση της ποινής για τους εκπαιδευτικούς που δεν παρουσιάζονται, αλλά και την «αδιαφορία» του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον των πρότυπων σχολείων.

«Αν τελικά εφαρμοστεί η βάση του δέκα και τα ιδρύματα μπορούν να καθορίζουν υψηλότερες βάσεις αλλά και τον αριθμό των εισακτέων, πάνω από 20.000 υποψήφιοι θα μείνουν εκτός της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η πελατεία για τα ιδιωτικά ΙΕΚ και τα κολέγια» είπε ο Νίκος Φίλης, για να προχωρήσει σε μια γενική κριτική για την πολιτική απέναντι στα ΑΕΙ αλλά και στα σχολεία:

«Πώς θα αναβαθμιστούν τα πανεπιστήμια αν δεν αυξηθεί ο προϋπολογισμός για την Παιδεία και αν συνδεθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των Ιδρυμάτων με την κρατική χρηματοδότηση; Πώς θα βελτιωθεί η εκπαίδευση; Μέσω της φτωχοποίησης των ιδρυμάτων;» αναρωτήθηκε, ενώ προειδοποίησε ότι η αύξηση των μισθών των καθηγητών από τα μεταπτυχιακά θα οδηγήσει μέσω της αύξησης των διδάκτρων στην οικονομική αφαίμαξη των παιδιών και των οικογενειών τους.

«Πώς είναι δυνατόν να ενισχυθεί η δημόσια εκπαίδευση και να λειτουργήσουν τα σχολεία χωρίς μόνιμους διορισμούς;» συμπλήρωσε και κάλεσε την υπουργό να ξεκαθαρίσει τι προτίθεται να κάνει με τους 10.500 μόνιμους διορισμούς στη γενική εκπαίδευση. Απαντώντας στις αιτιάσεις περί καθυστέρησης των 4.500 διορισμών στην Ειδική Αγωγή, υπενθύμισε ότι το υπουργείο μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει ούτε στην ίδρυση οργανικών θέσεων ούτε στην κατανομή τους ανά βαθμίδα εκπαίδευσης.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ευχολόγιο διαλόγου μεταξύ Φίλη-Κεραμέως
Αν και συμφωνούν πως είναι σημαντικό να επιτευχθούν συγκλίσεις για τα θέματα της εκπαίδευσης, η υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως και ο Ν. Φίλης γνωρίζουν πως δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες ουσιαστικής συνεννόησης.
Ευχολόγιο διαλόγου μεταξύ Φίλη-Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ενός νόμου... μύριες αντιδράσεις έπονται
Το σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση είναι έτοιμο προς κατάθεση, αλλά ακόμα δεν μπορεί να προεξοφληθεί η αίσια πορεία του προς τη Βουλή, καθώς κομίζει όλα όσα έχουν προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των...
Ενός νόμου... μύριες αντιδράσεις έπονται
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Παντού ολοήμερα τα Δημοτικά»
Αποσαφηνίζοντας τις ανακοινώσεις που έκανε από το βήμα της Βουλής για την ύπαρξη ενός τύπου σχολείου, ο Νίκος Φίλης μάς εξηγεί: «Θα προχωρήσουμε σε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, θα εξασφαλίσουμε...
«Παντού ολοήμερα τα Δημοτικά»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διασπορά αντιδράσεων με διαβούλευση εις τριπλούν
Υστερα από πυρετώδη προετοιμασία, αλλά και μελέτη όλων των προηγούμενων διαλόγων για το πολυβασανισμένο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, το υπουργείο Παιδείας κατέληξε σ’ ένα τριμερές σχήμα που περιλαμβάνει μια...
Διασπορά αντιδράσεων με διαβούλευση εις τριπλούν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Φοιτητές και... Μπολόνια τα «αγκάθια»
Η συμμετοχή ή μη των φοιτητών στα όργανα των Πανεπιστημίων και η θεσμοθέτηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Συσσώρευσης και Μεταφοράς Πιστωτικών Μονάδων (ECTS), βάσει της ευρωπαϊκής Διακήρυξης της Μπολόνια,...
Φοιτητές και... Μπολόνια τα «αγκάθια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πέφτει «τσεκούρι» στο νομοσχέδιο Μπαλτά
Βασικές διατάξεις της πρότασης νόμου του πρώην υπουργού Παιδείας για τα ΑΕΙ ανατρέπονται -όπως φαίνεται- από τη νέα ηγεσία. Μεταξύ αυτών, η φοιτητική συμμετοχή στην εκλογή των (μονοπρόσωπων) οργάνων των...
Πέφτει «τσεκούρι» στο νομοσχέδιο Μπαλτά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας