Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παραστρατιωτικοί, υπό την αιγίδα της CIA, σκοτώνουν άμαχους στο Αφγανιστάν
AP Photo/Rahmat Gul, File

Παραστρατιωτικοί, υπό την αιγίδα της CIA, σκοτώνουν άμαχους στο Αφγανιστάν

  • A-
  • A+

Αφγανικές παραστρατιωτικές ομάδες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και δρουν με απόλυτη ατιμωρησία, εκτελούν με συνοπτικές διαδικασίες αμάχους, κατά τη διάρκεια νυχτερινών εφόδων και εξαφανίζουν υπόπτους, καταγγέλλει οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) τονίζει ότι ανέλυσε 14 εφόδους «ομάδων κρούσης» που υποστηρίζονται από τη CIA, από τα τέλη του 2017 ως τα μέσα του 2019, κατά τη διάρκεια των οποίων διαπράχθηκαν «σοβαρές παραβιάσεις», ορισμένες εκ των οποίων πιθανόν αποτελούσαν «εγκλήματα πολέμου».

Σε μία από τις επιχειρήσεις του είδους, στην επαρχία Πάκτια, τον Αύγουστο, ομάδα παραστρατιωτικών σκότωσε 11 χωρικούς. Αυτόπτες μάρτυρες διαβεβαίωσαν ότι «κανένας εξ αυτών δεν προέβαλε αντίσταση (...). Οι δυνάμεις σκότωσαν τον αρχηγό μιας φυλής, ρίχνοντάς του μια σφαίρα στο μάτι και τον ανιψιό του, ηλικίας περίπου 20 ετών, (με μια σφαίρα) στο στόμα», αναφέρει η HRW.

Μυστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από τη CIA, δρουν στο Αφγανιστάν από την εποχή του πολέμου εναντίον της σοβιετικής ένωσης, τη δεκαετία του 1980. Η δράση τους εναντίον των Ταλιμπάν έχει ενταθεί, καθώς ο πόλεμος με τους ισλαμιστές αντάρτες παρατείνεται.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι έφοδοι, που διεξάγονται κυρίως σε περιοχές ελεγχόμενες από τους Ταλιμπάν, συνοδεύονταν από αεροπορικά πλήγματα, στα οποία σκοτώνονται άμαχοι «αδιακρίτως και δυσανάλογα», σύμφωνα με την έκθεση*.

Ενίοτε, οι ομάδες αυτές αιχμαλωτίζουν άνδρες, χωρίς να λένε ποτέ στις οικογένειές τους πού τους πάνε. Οι νυχτερινές έφοδοι, με μεγάλη δύναμη πυρός, εξοπλισμό νυχτερινής όρασης και πλεονέκτημα το στοιχείο του αιφνιδιασμού, είναι τακτική δοκιμασμένη και χρησιμοποιούμενη πολύ συχνά στο Αφγανιστάν.

«Καθώς κλιμάκωνε τις επιχειρήσεις της εναντίον των Ταλιμπάν, η CIA επέτρεψε σε αφγανικές δυνάμεις (...) να διαπράττουν ωμότητες, συμπεριλαμβανομένων εξωδικαστικών εκτελέσεων και εξαφανίσεων», τονίζει η Πατρίσια Γκόσμαν, η συντάκτρια της έκθεσης και ανώτερο στέλεχος της διεύθυνσης της ΜΚΟ που είναι αρμόδια για την Ασία.

Οι αφγανικές αρχές και οι αμερικανικές δυνάμεις καταφεύγουν ολοένα πιο συχνά στη χρήση τέτοιων παραστρατιωτικών ομάδων για να αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν, καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες καταφέρνουν βαριές απώλειες στις τακτικές αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Οι παραστρατιωτικοί αναφέρονται στην υπηρεσία πληροφοριών του Αφγανιστάν (NDS) και, κατά συνέπεια, δεν έχει κανέναν έλεγχο της δράσης τους η ιεραρχία των ένοπλων δυνάμεων ή της αστυνομίας στη χώρα. Ξένος διπλωμάτης που ερωτήθηκε σχετικά από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δε δίστασε να χαρακτηρίσει «τάγματα θανάτου» αυτές τις ομάδες.

Σύμφωνα με την έκθεση της HRW, οι παραστρατιωτικοί στρατολογούνται, εκπαιδεύονται, εξοπλίζονται και επιβλέπονται σε μεγάλο βαθμό από τη CIA.

Αφγανικές ειδικές δυνάμεις διεξήγαγαν 2.531 χερσαίες επιχειρήσεις, από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο, αριθμό μεγαλύτερο από τις 2.365 που καταγράφηκαν όλο το 2018, σύμφωνα με τον Γενικό Ειδικό Επιθεωρητή για την Ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν (SIGAR), αμερικανικό ανεξάρτητο δημόσιο οργανισμό.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στο Αφγανιστάν καταγράφηκε, από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο, το πιο πολυαίμακτο τρίμηνο για τους αμάχους, εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Τους πρώτους εννιά μήνες του 2019, πάνω από 2.500 άμαχοι σκοτώθηκαν στην εμπόλεμη χώρα.

* Η έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα αγγλικά: https://www.hrw.org/report/2019/10/31/theyve-shot-many/abusive-night-raids-cia-backed-afghan-strike-forces

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Διάσκεψη δωρητών στη Γενεύη για το Αφγανιστάν
Εκκληση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ στη διεθνή κοινότητα για το Αφγανιστάν, την ώρα που η βία στη χώρα αυξάνεται, οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε τέλμα και επίκειται απόσυρση των...
Διάσκεψη δωρητών στη Γενεύη για το Αφγανιστάν
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Εγκλήματα πολέμου από Αυστραλούς στο Αφγανιστάν, διαπιστώνει έρευνα
Κρατούμενοι εκτελέστηκαν και παράνομες δολοφονίες συγκαλύφθηκαν από τις ειδικές δυνάμεις της Αυστραλίας, που εμπλέκονται στον βίαιο θάνατο 39 Αφγανών αμάχων, διαπιστώνει έρευνα από στρατιωτικό δικαστή.
Εγκλήματα πολέμου από Αυστραλούς στο Αφγανιστάν, διαπιστώνει έρευνα
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Αυστραλία: Εν αναμονή διώξεων για εγκλήματα πολέμου σε στρατιώτες στο Αφγανιστάν
Από το 2016, η Αυστραλιανή Αμυντική Δύναμη διεξήγαγε κλειστή έρευνα σχετικά με καταγγελίες για παράνομες συμπεριφορές που σχετίζονται με τις ανώτερες στρατιωτικές μονάδες που υπηρετούν στο Αφγανιστάν.
Αυστραλία: Εν αναμονή διώξεων για εγκλήματα πολέμου σε στρατιώτες στο Αφγανιστάν
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
25 νεκροί και τραυματίες από πυροβολισμούς και εκρήξεις στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ
Οι δράστες είχαν στόχο τους φοιτητές και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους την ώρα που αυτοί προσπαθούσαν να φύγουν από το συγκρότημα του πανεπιστημίου, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας.
25 νεκροί και τραυματίες από πυροβολισμούς και εκρήξεις στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και Ταλιμπάν
Στην Ντόχα του Κατάρ είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας καθώς ξεκινούν οι συνομιλίες μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν με στόχο να τερματιστούν δύο δεκαετίες πολέμου που έχουν...
Ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και Ταλιμπάν
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από τόνους λάσπης στο Αφγανιστάν
Για τουλάχιστον 100 νεκρούς, άλλους τόσους τραυματίες, άγνωστο αριθμό αγνοουμένων και εκατοντάδες κατεστραμμένα σπίτια κάνουν λόγο οι αρχές στην πόλη Τσαρικάρ, από τις πλημμύρες στο βόρειο Αφγανιστάν.
Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από τόνους λάσπης στο Αφγανιστάν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας