• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 28.0°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 23.9°C / 28.7°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 25.9°C
  1 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 27.0°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 24.9°C
  1 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.9°C / 27.9°C
  1 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 25.8°C
  0 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.4°C
  3 BF
  38%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 24.5°C / 29.4°C
  0 BF
  43%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 28.2°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 27.7°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  57%

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ

AP Photo/Francisco Seco

Μπαρνιέ: «Ο κίνδυνος άτακτου Brexit δεν έχει εξαλειφθεί»

 • A-
 • A+
Δύσκολη εκλογική μάχη για τον Μπόρις Τζόνσον βλέπουν οι αναλυτές των δημοσκοπήσεων εν όψει της 12ης Δεκεμβρίου

Την ώρα που στη Βρετανία τα κόμματα προετοιμάζουν τη στρατηγική τους εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit τόνισε ότι ο κίνδυνος αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία εξακολουθεί να υφίσταται. Όπως είπε, όλοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι γι' αυτό το ενδεχόμενο.

Όπως εξήγησε ο Μισέλ Μπαρνιέ, το άτακτο Brexit μπορεί να συμβεί στο τέλος Ιανουαρίου, αν το βρετανικό Kοινοβούλιο δεν επικυρώσει τη συμφωνία για το Brexit, αλλά ακόμη και στο τέλος της μεταβατικής περιόδου που προβλέπεται μετά το Brexit (μετά το τέλος του 2020), αν δεν συμφωνηθεί μέχρι τότε μια νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και δεν υπάρξει επαρκής χρόνος για να επιτευχθεί η συμφωνία αυτή.

«Ο κίνδυνος να συμβεί το Brexit χωρίς συμφωνία εξακολουθεί να υφίσταται», είπε ο Μισέλ Μπαρνιέ σε ομιλία στις Βρυξέλλες. «Εξακολουθεί να είναι ανάγκη να προετοιμασθούμε».

«Σε όλα τα κράτη-μέλη, υπάρχει μεγάλη διαφορά στην προετοιμασία ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν είναι ώρα για αυταρέσκεια. Η δουλειά ιδιαίτερα με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να συνεχιστεί», πρόσθεσε ο Eυρωπαίος διαπραγματευτής.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή, η Ε.Ε. δεν θα δώσει ευρεία πρόσβαση στην αγορά της στη Βρετανία μετά το Brexit, αν το Λονδίνο παραβιάσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ εξήγησε ότι δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει στη Βρετανία μετά το Brexit τόση πρόσβαση στην ενιαία αγορά της όση θα δικαιολογεί η εξασφάλιση εκ μέρους του Λονδίνου ότι οι κανόνες και οι προδιαγραφές της Ε.Ε. τηρούνται.

Ο Μπαρνιέ δήλωσε πως η πρόσβαση θα είναι «αναλογική» και πως ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ενδέχεται να μπορέσει να επιτύχει τον στόχο μιας νέας εμπορικής σχέσης με μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις.

Αλλά, τόνισε, «θέλουμε να έχουμε στέρεες εγγυήσεις για ίσους όρους. Θα παρακολουθούμε στενά και θα είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στα... κοινωνικά δικαιώματα, την περιβαλλοντική προστασία, την κρατική βοήθεια και προφανώς τα ζητήματα φορολόγησης».

«Θα είναι δύσκολες και απαιτητικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε προσθέτοντας πως θα υπάρχει εξαιρετικά λίγος χρόνος για να διεξαχθεί η διαπραγμάτευση μιας νέας εμπορικής συμφωνίας με τη Βρετανία μετά το Brexit και πριν από το τέλος του 2020.

Ο Μπαρνιέ δήλωσε πως στο τέλος του 2020 οι πλευρές θα χρειασθεί να επανεκτιμήσουν αν χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εκπονηθεί μια νέα συμφωνία κατά τη μεταβατική περίοδο που προβλέπεται μετά το Brexit.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Στο μεταξύ οι δημοσκοπήσεις στο Λονδίνο δείχνουν σύμφωνα με τους αναλυτές ότι μπορεί να μην έχουν το αποτέλεσμα που προσδοκά ο Μπόρις Τζόνσον, δηλαδή να εξασφαλίσει τέτοια κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία θα του επιτρέψει να περάσει αβρόχοις ποσί τη συμφωνία του από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με ανάλυση των πρόσφατων δημοσκοπήσεων από τους Financial Times o Βρετανός πρωθυπουργός κινδυνεύει με εκλογική πανωλεθρία, ανάλογη με αυτήν της Τερέζα Μέι πριν από δύο χρόνια.

Αν και οι δημοσκοπήσεις φέρνουν του Συντηρητικούς 10 μονάδες μπροστά από τους Εργατικούς (36% έναντι 25%), οι αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτό το 36% υπολείπεται κατά πολύ του 44% που είχαν οι Τόρις δημοσκοπικά πριν από τις εκλογές του 2017.

Όπως αναφέρουν, οι εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου μπορεί να είναι ακόμη πιο απρόβλεπτες από αυτές που είχε προκηρύξει η Τερέζα Μέι, καθώς οι ψηφοφόροι μετακινούνται μεταξύ των κομμάτων με πρωτόγνωρους ρυθμούς, κυρίως λόγω της διάστασης μεταξύ της εξόδου ή της παραμονής στην Ε.Ε.

Σημαντικό στοιχείο που θα επηρεάσει το αποτέλεσμα είναι πώς θα πάει στις εκλογές το Κόμμα του Brexit υπό τον Νάιτζελ Φάρατζ. Αν αυξήσει τα ποσοστά του, τότε χαμένοι θα είναι τόσο οι Συντηρητικοί όσο και οι Εργατικοί. 

Άλλωστε, οι Εργατικοί δεν έχουν χάσει δύναμη από το 2017 -και τότε 25% είχαν- και κάθε επιπλέον έδρα θα είναι κέρδος, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον «δεν μπορεί να αρκεστεί σε 318 βουλευτές» που έχει τώρα, τονίζουν. «Ή θα έχει απόλυτη πλειοψηφία ή θα χάσει», προσθέτουν.

Εξηγούν ότι οι Τόρις, υπό κανονικές συνθήκες, θα κέρδιζαν πολύ άνετα, αλλά «η σκιά του Brexit είναι βαριά» και οι βουλευτές τους πρέπει να δώσουν μάχες τόσο σε εθνικό όσο και τοπικό επίπεδο, προσπαθώντας να πείσουν ότι οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν είναι μεγαλύτερη απειλή από το Brexit και ότι αν υπερισχύσουν στο Κοινοβούλιο οι δυνάμεις που επιθυμούν την παραμονή στην Ε.Ε. είναι κίνδυνος για τη χώρα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ενισχύονται οι φυγόκεντρες τάσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση
Brexit, προσφυγικό, άνοδος της Ακροδεξιάς, πολιτική και δημοσιονομική αστάθεια, κλυδωνιζόμενη συνοχή μεταξύ των «28». Δεν φτάνει που το κλίμα δεν ευνοεί τους πανηγυρικούς εορτασμούς για τη χθεσινή Ημέρα της...
Ενισχύονται οι φυγόκεντρες τάσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση
ΕΥΡΩΠΗ
Κάμερον: τώρα αρχίζουν τα δύσκολα
Ο Ντέιβιντ Κάμερον μπορεί να σάρωσε στις εκλογές της περασμένης Πέμπτης όμως τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για τον Βρετανό πρωθυπουργό, που προκειμένου να επανεκλεγεί υιοθέτησε πιο «δεξιές», εθνικιστικές και...
Κάμερον: τώρα αρχίζουν τα δύσκολα
ΕΥΡΩΠΗ
Βρετανία: Στις κάλπες χωρίς φαβορί
Χθες ξεκίνησε εδώ στη Βρετανία το νέο οικονομικό έτος. Από σήμερα μένει μόνο ένας μήνας για την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Μαΐου. Ετσι, το θέμα που κυριαρχεί στα μέσα ενημέρωσης της Γηραιάς Αλβιώνας είναι η...
Βρετανία: Στις κάλπες χωρίς φαβορί
ΕΥΡΩΠΗ
Εναρξη προεκλογικής περιόδου στη Βρετανία
Ο Βρετανός πρωθυπουργός παρέδωσε στην αρχηγό του κράτους την παραίτηση της κυβέρνησής του. Αυτό σημαίνει ότι αυτόματα διαλύθηκε το κοινοβούλιο και ότι ξεκίνησε τυπικά η προεκλογική εκστρατεία η οποία θα...
Εναρξη προεκλογικής περιόδου στη Βρετανία
ΕΥΡΩΠΗ
Κρίσιμες για τον Μπόρις Τζόνσον οι τοπικές εκλογές στη Βρετανία
Συντηρητικοί βουλευτές δεν αποκλείουν, σημαντικές απώλειες στις εκλογές της ερχόμενης Πέμπτης να εγείρουν σοβαρή κρίση ηγεσίας στους Τόρις.
Κρίσιμες για τον Μπόρις Τζόνσον οι τοπικές εκλογές στη Βρετανία
ΕΥΡΩΠΗ
Άνω των 1,3 εκατ. ψήφων θα χάσουν οι Τόρις αν εγκαταλείψουν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα
Νέα δημοσκόπηση στη Βρετανία έδειξε ότι το Συντηρητικό Κόμμα κινδυνεύει να χάσει πάνω από 1,3 εκατομμύρια ψηφοφόρους αν εγκαταλείψει τους στόχους που έχει υιοθετήσει για την αντιμετώπιση της κλιματικής...
Άνω των 1,3 εκατ. ψήφων θα χάσουν οι Τόρις αν εγκαταλείψουν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας