• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.5°C
  2 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 14.9°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 19.0°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.5°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 12.5°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  0 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 18.6°C
  4 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.1°C / 20.2°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 16.6°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  5 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.5°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 15.6°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 17.8°C
  1 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.7°C
  0 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 13.3°C
  0 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 15.0°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  78%
EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ημερίδα για το ποδήλατο

 • A-
 • A+

Η ένταξη του ποδηλάτου στις καθημερινές μετακινήσεις μέσα στις πόλεις αλλά και στις εμπορευματικές μεταφορές μικρής κλίμακας είναι τα βασικότερα ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει η ομάδα ειδικών του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Οι προτάσεις της, όπως ανακοινώθηκε στη χθεσινή ημερίδα, θα παρουσιαστούν στο τέλος του χρόνου και θα θεσμοθετηθούν μέσα στον Φεβρουάριο.

Πρώτος στόχος είναι η χάραξη εθνικής στρατηγικής με μετρήσιμους στόχους για μια δεκαετία, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διεκδικήσει κοινοτικά κονδύλια για ποδηλατόδρομους και άλλες δράσεις, από τις οποίες σήμερα έχει αποκλειστεί!

Πρόσβαση σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα έχουν πάντως εξασφαλίσει πολλοί δήμοι της χώρας, με πρωτοπόρα την Καρδίτσα.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πωλούνται 300 χιλιάδες ποδήλατα σε ετήσια βάση, αλλά μόνο 102 καλλικρατικοί δήμοι, σε σύνολο 324, διαθέτουν ποδηλατόδρομους, με συνολικό μήκος 403,7 χλμ. και υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν μόλις σε 0,037 μέτρα ποδηλατόδρομου ανά κάτοικο, λίγο πάνω από το μηδέν.

Με βάση τα στοιχεία της Μονάδας Βιώσιμης Ανάπτυξης του Πολυτεχνείου, τα 305,4 χλμ. έχουν κοινές λωρίδες για Ι.Χ. και ποδήλατα, παρ’ όλο που η συνύπαρξη των δύο μεταφορικών μέσων δεν θεωρείται ασφαλής, ενώ οι λωρίδες αποκλειστικής κίνησης ποδηλάτων φτάνουν μόλις τα 54,1 χλμ.

Στην πρωτεύουσα, μετά από πολλές καθυστερήσεις, ολοκληρώθηκε το 2018 το νότιο τμήμα της μητροπολιτικής διαδρομής, από το Γκάζι ώς το Φάληρο, μήκους 11 χλμ. και κόστους 2,24 εκατ. ευρώ. Το βόρειο κομμάτι των 16,5 χλμ. από το Γκάζι ώς την Κηφισιά βρίσκεται σε μόνιμη... διαβούλευση, ενώ στα χαρτιά παραμένει ο άλλος άξονας Αγιοι Ανάργυροι-Λαύριο.

Είναι γεγονός ότι στις ελληνικές πόλεις οι δρόμοι δεν «χωράνε» ποδήλατα, όπως και λεωφορειολωρίδες, αλλά χρειάζεται πολιτική απόφαση για να καθοριστούν προτεραιότητες και να δοθεί ο πρώτος λόγος στα οικολογικά μέσα μετακίνησης και στους πεζούς.

Διαφορετική είναι η εικόνα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν εντάξει το ποδήλατο, ιδιαίτερα το ηλεκτροκίνητο, σε πολλές πλευρές της ζωής των πολιτών. Σημαντικό ρόλο έχουν οι δήμοι αλλά και οι επιχειρήσεις, που έχουν ειδικά προγράμματα για τους εργαζομένους.

Ο κλάδος των μικρομεταφορών, όπως τα δέματα και κυρίως τα delivery, έχει αντικαταστήσει τα μηχανάκια με ποδήλατα.

Στη χθεσινή ημερίδα οι βασικοί ομιλητές αναφέρθηκαν στη θέσπιση κινήτρων για την ενίσχυση του ποδηλάτου. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι η Νορβηγία προβλέπει επιχορήγηση 500 ευρώ για αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων. Εφαρμόζονται, πάντως, και άλλες πολιτικές, όπως η μείωση του ΦΠΑ.

Επισήμαναν όμως την ανάγκη να ενταχθεί το ποδήλατο στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό. Θα προτείνουν να δοθούν κίνητρα για να διαμορφωθούν χώροι στάθμευσης σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, να μπουν στην ατζέντα και οι ποδηλατόδρομοι σε ισότιμη θέση με τα έργα στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο.

Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί και ο ποδηλατικός τουρισμός, που θεωρείται ότι απευθύνεται σε ποιοτικούς επισκέπτες.

«Το ποδήλατο είναι μια πολιτική που αφορά την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Κωστής Χατζηδάκης, που έθεσε τους πέντε άξονες διαλόγου για τη χάραξη της εθνικής στρατηγικής για το ποδήλατο, σε συνδυασμό με το περπάτημα και τη δημόσια συγκοινωνία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τακτοποίηση αυθαιρέτων σε καμένα δάση για 30 χρόνια
Για πρώτη φορά θα επιτραπεί να υποβάλουν δήλωση οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχουν κατασκευαστεί σε καμένες ή εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις και στη συνέχεια να τα διατηρήσουν για 30 χρόνια, αλλά υπό...
Τακτοποίηση αυθαιρέτων σε καμένα δάση για 30 χρόνια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κόκκινη» κάρτα στον Χατζηδάκη από τους «πράσινους» φορείς
«Κόκκινες» κάρτες μοίρασαν στον Κωστή Χατζηδάκη οι εργαζόμενοι στους 36 Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της χώρας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των σχεδίων του υπουργείου Περιβάλλοντος.
«Κόκκινη» κάρτα στον Χατζηδάκη από τους «πράσινους» φορείς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε απόγνωση οι 350 εργαζόμενοι στις προστατευόμενες περιοχές
Στη διάλυση των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών στοχεύουν στην ουσία τα μέτρα που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου που θα δοθεί σε διαβούλευση στο τέλος...
Σε απόγνωση οι 350 εργαζόμενοι στις προστατευόμενες περιοχές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Χατζηδάκης ξεπουλάει τη ΛΑΡΚΟ
Πωλητήριο στα ορυχεία και το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ έβαλε ο Κωστής Χατζηδάκης, λίγες ώρες πριν από τις σημερινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη δημόσια επιχείρηση.
Ο Χατζηδάκης ξεπουλάει τη ΛΑΡΚΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028
Τα προβλήματα σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη από το κλείσιμο των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ συζητήθηκαν μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και δημάρχων από τις επίμαχες περιοχές.
Απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διπλή παρέμβαση στο Κτηματολόγιο
Με την τακτική του καρότου και του μαστίγιου, το υπουργείο Περιβάλλοντος φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες καθυστερήσεις οι οποίες παρατηρούνται...
Διπλή παρέμβαση στο Κτηματολόγιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας