Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ασυλο μόνο σε «πρόσφυγες», αλλά πώς θα αξιολογηθούν;
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ασυλο μόνο σε «πρόσφυγες», αλλά πώς θα αξιολογηθούν;

  • A-
  • A+

Με γνώμονα τη διάκριση που προτάσσει η κυβέρνηση μεταξύ των αλλοδαπών που καταφεύγουν στη χώρα μας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε ουσιαστικά, χθες, στη Βουλή, πως το νέο πλαίσιο για τη χορήγηση ασύλου αφορά αποκλειστικά εκείνους που θα αξιολογηθούν ως «πρόσφυγες».

Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε πως «το νομοσχέδιο του υπουργείου του φιλοδοξεί να εξαλείψει τις συνέπειες από την εφαρμογή του προηγούμενου συστήματος, κάνοντας λόγο για «νομοθέτηση που αγνοούσε ότι το δίκαιο διεθνούς προστασίας σκοπό έχει να προστατέψει μόνον τους “ικέτες” ως ύψιστη πράξη ανθρωπισμού και όχι να διευρύνει τα όρια της έννοιας, συμπεριλαμβάνοντας πρόσωπα που στερούνται των ποιοτικών χαρακτηριστικών του πρόσφυγα».

Συμπλήρωσε πως επρόκειτο για ένα σύστημα που «οδήγησε σε έναν απροσδιόριστο αριθμό υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι παραμένουν στη χώρα χωρίς νόμιμη αιτία, που δεν προστατεύονται αλλά αφήνονται σε κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται, που δεν εντοπίζονται από τις αρχές και κατά συνέπεια δεν επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους».

Ο ίδιος εξήγησε πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι από την επόμενη μέρα έναρξης του νόμου να αρχίσουν να επιστρέφονται όσοι είναι «χαμηλού προσφυγικού προφίλ», να προστατεύονται οι αιτούντες άσυλο και να ενσωματώνονται στην ελληνική κοινωνία.

Την ίδια στιγμή, κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πως οι αποφάσεις της για τη διαχείριση του προσφυγικού είχαν τη λογική «να στοιβάζουμε ανθρώπους», υπαινίχθηκε πως λειτούργησαν «ύποπτα συστήματα», αποφεύγοντας ωστόσο να εξηγηθεί περαιτέρω –προκάλεσε μόνον τους βουλευτές να ερευνήσουν εκείνους «που έδιναν χαρτιά για μετατραυματικό στρες, με αποτέλεσμα να μην επιστρέφεται κανείς…».

Πυρά από αντιπολίτευση

Σύσσωμη η αντιπολίτευση υπογράμμισε την έλλειψη επιχειρησιακού σχεδίου και την άσκοπη αυστηροποίηση του συστήματος. Η αξιωματική αντιπολίτευση κάλεσε την κυβέρνηση να ξεπεράσει τη λογική της αποτροπής και της καταστολής και να μην υποκύπτει στην καταπάτηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Προσπαθείτε να καλύψετε δύο ανάγκες, να χαϊδέψετε και τις ακροδεξιές φωνές του χώρου σας και να τηρήσετε ταυτόχρονα τη διεθνή νομιμότητα. Αυτό οδηγεί σε ανεπιτυχή σύνθεση» δήλωσε ο Γ. Μπαλάφας, προσθέτοντας πως το νομοσχέδιο διακρίνεται από την έλλειψη προετοιμασίας που χαρακτηρίζει συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης.

Την απουσία επιχειρησιακού σχεδίου υπογράμμισε και ο Γ. Καμίνης από την πλευρά του ΚΙΝ.ΑΛΛ., προδικάζοντας πως οι νέες ρυθμίσεις δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο ύψος των περιστάσεων.

«Χρειάζεται σχέδιο και σχέδιο σημαίνει χρονοδιαγράμματα, μετρήσεις, εκπόνηση σεναρίων (ήπιο - μέτριας έντασης – όξυνσης του φαινομένου). Χωρίς αυτά, διατρέχουμε τον κίνδυνο να αναπαραγάγουμε ένα τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα» είπε.

Από το ΚΚΕ, τέλος, η Διαμάντω Μανωλάκου κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προωθεί αλλαγές προς το χειρότερο, πως επιχειρεί να συρρικνώσει τα δικαιώματα των μεταναστών και πως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ουσιαστικά περιορίζει την παροχή διεθνούς προστασίας στην πλειονότητα των αιτούντων άσυλο.

Εντονη αντιπαράθεση μετά το περιστατικό στην Κω

Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε -όπως ήταν αναμενόμενο- μετά το περιστατικό που έλαβε χώρα στην Κω. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης σε μια on camera δήλωση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «θερίζει στο προσφυγικό ό,τι έσπειρε ως αντιπολίτευση» και στη συνέχεια την κάλεσε να «δώσει ξεκάθαρες εξηγήσεις για τις συνθήκες του θανατηφόρου περιστατικού, να καταδικάσει απερίφραστα τις ξενοφοβικές αντιδράσεις στα Βρασνά Θεσσαλονίκης και να αντιμετωπίσει επιτέλους το προσφυγικό με τη δέουσα σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να «μην κουνά το δάχτυλο» από τη στιγμή που η πολιτική Τσίπρα «γιγάντωσε το πρόβλημα». «Ο οποίος κ. Τσίπρας», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας, «μόλις πρόσφατα δήλωνε ότι «το προσφυγικό δεν προσφέρεται για κριτική, μικροπολιτική και αντιπαράθεση».

Σήμερα ο εκπρόσωπός του αποδεικνύει πόσο ψεύτικα είναι τα λόγια του. Ας αντιληφθούν ότι αλλάζουμε την προηγούμενη αδιέξοδη πολιτική στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα. Τα σύνορά μας φυλάσσονται, όσοι δικαιούνται προστασία θα τη λαμβάνουν και όσοι όχι θα επιστρέφουν στις χώρες από τις οποίες προήλθαν» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μειώθηκαν οι μεταναστευτικές αφίξεις τον Μάρτιο
Η έκτακτη, ακραία και αμφισβητούμενη πολιτική αποτροπής και παράνομων επαναπροωθήσεων που εφάρμοσε στα σύνορα τον Μάρτιο η κυβέρνηση, αποτυπώθηκε στα στοιχεία των αφίξεων του Μαρτίου.
Μειώθηκαν οι μεταναστευτικές αφίξεις τον Μάρτιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Είδηση χωρίς αντίκρισμα οι αφίξεις προσφύγων με... κορονοϊό
Aνθρακες τα κυβερνητικά σενάρια περί σχεδίου της Τουρκίας να στείλει στα ελληνικά νησιά πρόσφυγες και μετανάστες που... νοσούν ● Ο Ν. Μηταράκης «άδειασε» τον Γ. Κουμουτσάκο.
Είδηση χωρίς αντίκρισμα οι αφίξεις προσφύγων με... κορονοϊό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστολή του διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου στην «Εφ.Συν.»
Προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων μας καταλογίζει ο κ. Μάρκος Καραβίας, διευθυντής της Υπηρεσίας Ασύλου, σχετικά με όσα γράφαμε στις 10/2 για αιτούντα άσυλο από τη Σενεγάλη. Είναι όμως έτσι;
Επιστολή του διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου στην «Εφ.Συν.»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άλλοι 815 αιτούντες άσυλο έρχονται από τη Λέσβο στην ηπειρωτική Ελλάδα
Περίπου 900 αιτούντες άσυλο μεταφέρονται, αυτό το Σαββατοκύριακο, από τη Λέσβο στον Πειραιά. Στη συνέχεια, θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα.
Άλλοι 815 αιτούντες άσυλο έρχονται από τη Λέσβο στην ηπειρωτική Ελλάδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πρόχειρες απαντήσεις στα σοβαρά επιχειρήματα για το άσυλο
Πυρ ομαδόν κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «περί Διεθνούς Προστασίας» εξαπέλυσε χτες σχεδόν το σύνολο των φορέων που κατέθεσαν στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή
Πρόχειρες απαντήσεις στα σοβαρά επιχειρήματα για το άσυλο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σύσκεψη για το προσφυγικό στη Λάρισα
Συνολικά 700 αιτούντες άσυλο αναμένεται να μεταφερθούν σήμερα από τη Σάμο στον Πειραιά και από εκεί σε δομές στην ενδοχώρα ● Τι συζήτησε ο Μ. Χρυσοχοΐδης με δημάρχους, βουλευτές και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας.
Σύσκεψη για το προσφυγικό στη Λάρισα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας