• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.5°C
  3 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 12.8°C
  3 BF
  79%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 15.4°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.3°C
  0 BF
  96%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.1°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.8°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.9°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  5 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.3°C
  2 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.1°C
  3 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.0°C
  0 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  1 BF
  95%
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Το πλήθος των αποδήμων και το βάρος της ψήφου τους

 • A-
 • A+

Την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές δεν είναι ακόμη γνωστό το κυβερνητικό σχέδιο που ανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών να παραδώσει στα μέλη της διακομματικής επιτροπής εν όψει της δεύτερης και τελικής(;) συνάντησής τους την προσεχή Δευτέρα.

Θα ήθελα να καταθέσω στο δημόσιο διάλογο τρεις καίριες, κατά την άποψή μου, επισημάνσεις και να καταλήξω με μια υπόμνηση για το δικαίωμα της εξ αποστάσεως ψήφου των εκτός ελληνικής επικράτειας συμπατριωτών.

Επισήμανση 1η

Δύο μείζονα ζητήματα τίθενται με την εξ αποστάσεως ψήφο των  εκτός  επικράτειας Ελλήνων. Το πρώτο: Το πλήθος αυτών που θα έχουν το δικαίωμα ψήφου εξ αποστάσεως. Και το δεύτερο: το  βάρος αυτής της ψήφου στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Σε ό,τι αφορά το πλήθος, χρειάζεται απόλυτη συμφωνία  και συνεννόηση των κομμάτων γιατί ο ισχύων στην Ελλάδα Κώδικας Ιθαγένειας αναφέρεται στο «δίκαιο του αίματος» που σημαίνει ότι μπορεί αποκτώντας κάποιος/α την ιθαγένεια, να αποκτά και δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, όντας/ούσα  3ης ή και 4ης γενιάς μετανάστης/τρια.

Οι αριθμοί των δυνητικών εκλογέων που έχουν κατατεθεί στον δημόσιο διάλογο-και μάλιστα από τη ΝΔ- ξεκινούν από τον πρόσφατο των 350.000 εγγεγραμμένων, που κυρίως αναφέρονταν στην εκροή των νέων (brain drain) κατά την δεκαετία της κρίσης έως το  3.700.000 (!) που η ΝΔ ισχυρίζονταν το 2012, ότι μπορεί να φτάσουν, εν όψει της σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου( (ΕΔΔΑ) το 2012. (Υπόθεση Σιταρόπουλος και Γιακουμόπουλος κατά Ελλάδας, 15/03/2012 (δικαίωμα ψήφου των απόδημων εκλογέων).

Είναι προφανές ότι εδώ θα πρέπει να υπάρχει μια ουσιαστική συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων  για την οριοθέτηση των δυναμένων να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους(χρόνος απουσίας από την Ελλάδα, ενδεχομένως και άλλων επιπλέον). Και βεβαίως και για την τροποποίηση του Κώδικα Ιθαγένειας.

Στο ζήτημα αυτό  διαφαίνεται ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια συνολικά συνθετική διευθέτηση από όλα τα κόμματα.   

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, δηλαδή στο αν πρέπει να προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα η ψήφος των αποδήμων, ή αλλιώς διατυπωμένο αν μπορεί  η ψήφος αυτή να προσδιορίσει το ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα, που θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση, εδώ υπάρχει ουσιαστική ΠΟΛΙΤΙΚΗ διάσταση και διαφωνία! 

Επισήμανση 2η 

Η Επιτροπή της Βενετίας (Επιτροπή για τη Δημοκρατία μέσω του Δικαίου) του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει επισημάνει ότι για χώρες που έχουν μεγάλο αριθμό αποδήμων, η ψήφος των οποίων θα μπορούσε να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, φαίνεται καταλληλότερο ένα σύστημα, που θα διασφαλίζει έναν αριθμό βουλευτών που θα τους εκπροσωπούν. 

Τα  παραδείγματα  αντίστοιχων με την Ελλάδα χωρών της Ευρώπης, τα οποία και έχουν  «κλειστή εκπροσώπηση» είναι ενδεικτικά: Γαλλία 12 γερουσιαστές (σε σύνολο 348), Ιταλία  12 βουλευτές (σε σύνολο 630) και 4 Γερουσιαστές (σε σύνολο 315) , Πορτογαλία 4 βουλευτές (σε σύνολο 230)! 

Η κατατεθειμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει να κυμαίνεται ο αριθμός των εδρών, που θα εκλέγονται από συνδυασμούς Επικρατείας των κομμάτων από 3 έως 12, με βάση τις ψήφους του εξωτερικού! Οι βουλευτές αυτοί θα έχουν τα πλήρη δικαιώματα όλων των άλλων βουλευτών στο ελληνικό κοινοβούλιο .

Επισήμανση 3η σε δύο σκέλη:

Το πρώτο σκέλος: Η ψήφος των αποδήμων  μπορεί να καταστεί καθοριστική για το ποια κυβέρνηση θα υπάρξει στην χώρα. Και αυτό εξαιτίας του ισχύοντος εκλογικού συστήματος. Αν υπήρχε σταθερά η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ κανένα πρόβλημα δεν θα παρουσιαζόταν. Μερικές έδρες περισσότερες υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος! Όχι με τη διαφορά μιας ψήφου να σχηματιζόταν κυβέρνηση λόγω του bonus των 50 εδρών (ή έστω μετά από  τροποποιήσεις, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε bonus των 30).

Το επιχείρημα ότι η επόμενη εκλογή θα γίνει με την απλή αναλογική δεν ισχύει. Και αυτό γιατί ό ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι η επόμενη θα είναι… «τζούφια» και θα πάμε αμέσως σε νέες εκλογές, με την ενισχυμένη που θα έχει φροντίσει να ψηφίσει η κυβέρνησή του!

Το δεύτερο σκέλος: Προφανώς το ζήτημα  αυτό αφορά τα 2 κυρίαρχα κόμματα Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ, τα οποία έχουν και τον πρώτο λόγο για τη διακυβέρνηση της χώρας και για το ποιος θα αναλάβει να σχηματίσει κυβέρνηση. Τα άλλα κόμματα δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό. Δεν τους αφορά ή έχουν αποδεχθεί ότι πρακτικά δεν τους αφορά, αφού «δεν παίζουν» για μία από τις δύο πρώτες θέσεις! Και εδώ θέλω να σταθώ  στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ.

Να υπενθυμίσω ότι ο Α. Παπανδρέου ήταν ξεκάθαρα αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική συνολικής προσμέτρησης της ψήφου των αποδήμων. Και η άποψη αυτή ήταν η κατευθυντήρια του ΠΑΣΟΚ μέχρι και το 2012. Τώρα την άλλαξαν (βλέπε και την πρόσφατη και επαναλαμβανόμενη δημόσια αυτοκριτική Α. Λοβέρδου για την παλαιότερη θέση του κόμματος).

Οφείλουν μια περαιτέρω εξήγηση για τη στάση τους. Αρκούνται μόνο στον προσπορισμό κάποιων επιπλέον ψήφων της ομογένειας, όπως  και τα άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης; 

Υπόμνηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή η πολιτική δύναμη, που υιοθέτησε και κατέθεσε ως πρόταση νόμου το προσχέδιο νόμου της Επιτροπής του  Άρθρου 256 (ν.4555/18).

Στην  Επιτροπή συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες από όλο το πολιτικό φάσμα και εμπειρογνώμονες  των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών. Για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση! 

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που μέχρι το 2012 είχαν τη δυνατότητα της από κοινού  θεσμοθέτησης, δεν το επιχείρησαν ποτέ! 

*Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης είναι μέλος του Συντονιστικού της Προοδευτικής Συμμαχίας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προβληματική η συμφωνία για την ψήφο των ομογενών
Οι περιορισμοί και τα κριτήρια που τίθενται δημιουργούν περισσότερα προβλήματα στους απόδημους που επιθυμούν να ασκήσουν το δημοκρατικό εκλογικό τους δικαίωμα.
Προβληματική η συμφωνία για την ψήφο των ομογενών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ψήφος των απόδημων Ελλήνων
Ο έρωτας του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ψήφο των απόδημων συμπατριωτών μας δεν είναι ανιδιοτελής. Οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την άποψή του η ψήφος τους θα ενισχύσει το κόμμα του.
Η ψήφος των απόδημων Ελλήνων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πληθωρισμός και ψηφοθηρία
Γι’ αυτούς που βλέπουν τους άλλους από ψηλά, ο πληθωρισμός δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ποσοστό, ένα εργαλείο που θα τους επιτρέψει να μεγαλώσουν τον πλούτο και την ισχύ τους και γι’ αυτό θα πρέπει να...
Πληθωρισμός και ψηφοθηρία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κρίση, ψήφος, συλλογική δράση
Κοινωνική κατάσταση και θρησκεία αποτέλεσαν παραδοσιακά τα δύο βασικότερα κριτήρια της ψήφου. Οι φτωχότεροι ψήφιζαν και ψηφίζουν πιο αριστερά, οι θρησκευόμενοι πιο συντηρητικά, κόμματα με δεσμούς με τους...
Κρίση, ψήφος, συλλογική δράση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιβάλλεται απόφαση απολύτου ομοφωνίας
Το ζήτημα παραχώρησης της δυνατότητας στους εκτός επικράτειας Ελληνες πολίτες να ασκήσουν από τον τόπο διαμονής τους το δικαίωμα του εκλέγειν έχει λάβει διαστάσεις εθνικού διχασμού. Μας φέρνει σε εποχές...
Επιβάλλεται απόφαση απολύτου ομοφωνίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αίφνης όλοι στην Κύπρο εναντίον της διαφθοράς!
Τι συμβαίνει με το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο και οι προεδρικοί υποψήφιοι διατείνονται τώρα ότι θα πατάξουν τη διαφθορά; Είναι παραμονές της κάλπης και απομένουν μόλις δύο μήνες. Το εννοούν;
Αίφνης όλοι στην Κύπρο εναντίον της διαφθοράς!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας