Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι κυπριακές «χρυσές βίζες» έφθασαν μέχρι την Καμπότζη

Ειδυλλιακές στιγμές για ζευγάρι σε παραλία της Κύπρου

AP Photo

Οι κυπριακές «χρυσές βίζες» έφθασαν μέχρι την Καμπότζη

  • A-
  • A+

Πολλά ερωτήματα έχει προκαλέσει στην Κύπρο η αποκάλυψη ότι συγγενείς και σύμμαχοι του πρωθυπουργού της Καμπότζης, που κατηγορούνται για μεγάλης κλίμακας διαφθορά, έχουν λάβει κυπριακά διαβατήρια στο πλαίσιο του αμφιλεγόμενου προγράμματος της «χρυσής βίζας».

Η αντιπολίτευση της χώρας ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση έπειτα από έρευνα του Reuters, όπου αποκαλύπτεται ότι άτομα από τον στενό κύκλο του Χουν Σεν έχουν συγκεντρώσει τεράστιο πλούτο δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε offshore εταιρείες, τον οποίο χρησιμοποιούν για να «αγοράζουν» ξένες υπηκοότητες.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Καμπότζης έχει χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη πρακτική «αντιπατριωτική». Το πρακτορείο επισημαίνει ότι η Λευκωσία δεν σχολίασε τις αποκαλύψεις.

Ο Χουν Σεν κυβερνά τη χώρα του με σιδηρά πυγμή από το 1985. Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός χώρας στον κόσμο...

AP Photo

«Περίγελος διεθνώς»

Σύμφωνα με το Reuters, η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδη, μέλος της ειδικής επιτροπής καταπολέμησης της διαφθοράς του ΟΟΣΑ, σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημείωσε ότι η έρευνα αυτή έχει κάνει την Κύπρο περίγελο στη διεθνή κοινότητα.

Η κ. Χαραλαμπίδη έγραψε χαρακτηριστικά «Που σταματά η έκδοση διαβατηρίων; Πότε θα σταματήσουμε να απολογούμαστε διεθνώς; Τελικά υπάρχει φωτιά μαζί με τον καπνό. Πρόκειται για διεθνή γελοιοποίηση που δεν καλύπτεται από καμία δικαιολογία. Το υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να απαντήσει» έγραψε χαρακτηριστικά.

Το κόμμα της ζήτησε εξηγήσεις για το πώς δίδονται τα διαβατήρια σε ανθρώπους που «δεν θα μπορούσαν καν να βρουν την Κύπρο στον χάρτη».

Η έρευνα καταγράφει ότι οκτώ μέλη της οικογένειας του Σεν, ανάμεσά τους ο αρχηγός της αστυνομίας της χώρας (ο οποίος έχει… διαπρέψει στις προσπάθειες φίμωσης της αντιπολίτευσης) και ο υπουργός Οικονομικών, ζήτησαν και έλαβαν κυπριακή υπηκοότητα το 2016 και το 2017.

Από την έναρξη του σχεδίου με τις «χρυσές βίζες», το 2013, έως και το 2018 η κυπριακή κυβέρνηση είχε εγκρίνει 1.864 αιτήσεις. 

Τον περασμένο Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε προειδοποιήσει ότι η πρακτική αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει μέλη οργανωμένων εγκληματικών κυκλωμάτων να εισέλθουν στην Ευρώπη και είχε υπογραμμίσει τον κίνδυνο για ξέπλυμα χρήματος, διαφθορά και φοροδιαφυγή.

Παρά το γεγονός ότι οι κυπριακές αρχές αναφέρουν ότι οι διαδικασίες είναι διάφανες, όσοι παίρνουν υπηκοότητα προστατεύονται από τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα.

Η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία σύμφωνα με το Reuters δεν απάντησε στις ερωτήσεις του πρακτορείου κατά τη διάρκεια της έρευνας, τοποθετήθηκε μετά τις αποκαλύψεις.

Εκπρόσωπος της Λευκωσίας ανέφερε ότι το πρόγραμμα υπηκοοτήτων είναι απολύτως «διάφανο και αξιόπιστο», χωρίς να σχολιάζει συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Περιορίστηκε, όμως, στο να δηλώσει ότι «θα λάβει σοβαρά» τις πληροφορίες που προκύπτουν από την έρευνα του Reuters.

AP Photo

Ο πρόεδρος... γρασίδι η ελίτ χαβιάρι

Η Καμπότζη είναι ένα «κλασικό», δυστυχώς, παράδειγμα χώρας όπου η ελίτ βρίσκεται στην εξουσία για δεκαετίες, έχοντας φιμώσει την αντιπολίτευση και κόβοντας και ράβοντας τη νομοθεσία στα μέτρα της.

Ο πρωθυπουργός Χουν Σεν βρίσκεται στο πόστο του από το 1985 και αποτελεί τον μακροβιότερο πρωθυπουργό χώρας στον κόσμο. Σύμφωνα με τον ίδιο η ελίτ της χώρας αποτελείται από πατριώτες οι οποίοι δεν θα έκρυβαν ποτέ χρήματα στο εξωτερικών. Η έρευνα του Reuters έρχεται να τον διαψεύσει και να τον εκθέσει.

Τον Δεκέμβρη του 2017, η κυβέρνηση είχε μόλις βγάλει εκτός νόμου το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, σε μία κίνηση που αποτέλεσε μία από τις τελευταίες ενέργειες του Χουν Σεν να εξαφανίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ απειλούσαν με κυρώσεις και ο Σεν τους απαντούσε «Κάντε το τώρα εάν είστε αρκετά γενναίοι. Δεν υπάρχει τρόπος η Δύση να βάλει χέρι σε περιουσίες κατοίκων της Καμπότζης στο εξωτερικό γιατί πολύ απλά δεν είναι τόσο χαζοί ώστε να κρύβουν χρήματα εκτός της χώρας».

Όμως η έρευνα του Reuters καταγράφει ότι οι στενοί σύμμαχοι του ισόβιου πρωθυπουργού έκαναν ακριβώς αυτό.

Ανάμεσα σε αυτούς που επένδυσαν στην Κύπρο και έλαβαν την υπηκοότητα είναι η ανιψιά του Σεν και ο σύζυγός της, ο οποίος είναι αρχηγός της αστυνομίας της χώρας, το πιο δυνατό ζευγάρι επιχειρηματιών της χώρας που είναι οικογενειακοί φίλοι του πρωθυπουργού και ο υπουργός Οικονομικών, παραδοσιακός σύμμαχος και σύμβουλος του Σεν. 

Φωτογραφίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μάλιστα, δείχνουν πως οι συγγενείς του πρωθυπουργού απολαμβάνουν πολυτελή και… ευρωπαϊκό τρόπο ζωής με κρουαζιέρες στο Κάπρι, πάρτι στην Ίμπιζα και άλλα πολλά που είναι αντίθετα με το στιλ που προσπαθεί να πλασάρει ο Σεν ως ο ηγέτης του… καθημερινού πολίτη της Καμπότζης.

Ο Χου Σεν κυβερνά τη χώρα με σιδηρά πυγμή εδώ και 34 χρόνια. Έχει φυλακίσει ή εξορίσει πολιτικούς αντιπάλους, έχει κλείσει μέσα ενημέρωσης και έχει διαλύσει βίαια κινητοποιήσεις.

Τον Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε διαδικασίες για κυρώσεις κατά της Καμπότζης με την πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας να ανησυχεί, όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters. «Όλοι ετοιμάζουν σχέδια απόδρασης» πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση της Καμπότζης δεν σχολίασε την έρευνα του Reuters, ενώ το ίδιο έπραξαν και συγγενείς και συνεργάτες του ισχυρού πρωθυπουργού.

Με εξαίρεση ένα μέλος της ευρύτερης οικογένειας του Σεν.  Ο Χουν Πανχαμποθ, γιος ανιψιάς του πρωθυπουργού, υπερασπίστηκε την πολυτελή ζωή του με μήνυμα προς το Reuters μέσω Facebook. «Δεν βρίσκω κάτι κακό σε αυτό» ανέφερε σε μια φωτογραφία όπου οδηγάει μια Mercedes κρατώντας μία χούφτα χαρτονομίσματα…

Ο πλούτος, όμως, στη χώρα είναι ένα λεπτό ζήτημα. Η Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα εκτιμά ότι το 70% των πολιτών ζουν με τρία δολάρια την ημέρα και ο Χουν Σεν διαφημίζει τον εαυτό του ως έναν ηγέτη που υποφέρει μαζί με τους πιο φτωχούς συμπατριώτες του. 

Μιλώντας τον Φεβρουάριο σε εργοστάσιο κοντά στην Πνομ Πεν δήλωσε ότι δεν έχει δεύτερη υπηκοότητα ή σπίτι στο εξωτερικό και ότι προτιμά να «τρώει γρασίδι με τους πολίτες της Καμπότζης».

Κι ενώ ο πρωθυπουργός μιλούσε για «γρασίδι» στο Instagram, συγγενείς του τρέφονται με χαβιάρι στο Λονδίνο…

ΕΥΡΩΠΗ
Μήνυμα Βερολίνου σε Τουρκία και Τσαβούσογλου
Προϋπόθεση για την εμβάθυνση του διαλόγου της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η διευθέτηση του ζητήματος των τουρκικών γεωτρήσεων ανοιχτά της Κύπρου και της Κρήτης, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών της...
Μήνυμα Βερολίνου σε Τουρκία και Τσαβούσογλου
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Η σκληρή νομοθεσία για το Χονγκ Κονγκ δοκιμάζει τις σχέσεις Ευρώπης-Κίνας
Καταδίκη της εφαρμογής του φωτογραφικού νόμο που πέρασε η Κίνα για τον έλεγχο του Χονγκ Κονγκ εκφράζουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις Βρυξέλλες να προειδοποιούν το Πεκίνο ότι θα καταστεί ως αναξιόπιστος...
Η σκληρή νομοθεσία για το Χονγκ Κονγκ δοκιμάζει τις σχέσεις Ευρώπης-Κίνας
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Εκατοντάδες χιλιάδες προβληματικές μάσκες από την Κίνα στην Ε.Ε.
«Περίπου 1,5 εκατ. μάσκες που έχουν διανεμηθεί δεν είναι κατάλληλες για χρήση. Εχουν δοκιμαστεί σε τέσσερις χώρες μέλη και τα αποτελέσματα είναι αρνητικά», αναφέρεται σε εσωτερικό email της Επιτροπής για την...
Εκατοντάδες χιλιάδες προβληματικές μάσκες από την Κίνα στην Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
«Στείρος λόγος» για την Άγκυρα η κοινή δήλωση των Ευρωπαίων ΥΠ.ΕΞ.
Σε ακόμα μία πρόκληση προχώρησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορώντας την Ε.Ε. ότι γίνεται «όμηρος των άδικων και παράνομων αξιώσεων της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς».
«Στείρος λόγος» για την Άγκυρα η κοινή δήλωση των Ευρωπαίων ΥΠ.ΕΞ.
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Έτοιμος να συναντηθεί με ηγέτες των Ταλιμπάν μετά τη συμφωνία ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε τη συμφωνία με τους Ταλιμπάν για το Αφγανιστάν και που υπεγράφη έπειτα από μακροχρόνιες και επίπονες διαπραγματεύσεις στην Ντόχα του Κατάρ και δήλωσε ότι σχεδιάζει να συναντηθεί...
Έτοιμος να συναντηθεί με ηγέτες των Ταλιμπάν μετά τη συμφωνία ο Ντόναλντ Τραμπ
ΕΥΡΩΠΗ
Στη Βόρεια Μακεδονία «ζουν» για την ευρωπαϊκή τους ολοκλήρωση
Αποστολή Βόρεια Μακεδονία: Εξι εβδομάδες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 12ης Απριλίου τίποτα δεν δείχνει στα Σκόπια πως η χώρα βαδίζει προς τις κάλπες που ενδεχομένως θα κρίνουν και το μέλλον της χώρας...
Στη Βόρεια Μακεδονία «ζουν» για την ευρωπαϊκή τους ολοκλήρωση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας